De huissleutel die nooit te vinden is, de zonnebril die je in de trein hebt laten liggen, pennen die als vanzelf lijken te verdwijnen… 86% van de Nederlanders raakt regelmatig iets kwijt. En haast ongemerkt kost ons dat jaarlijks miljoenen euro’s.

In opdracht van My Nametags werd een ‘verloren spullen onderzoek’ uitgevoerd. De uitkomsten waren op z’n minst indrukwekkend.

3.200 x foetsie
De gemiddelde Nederlander verliest tijdens zijn volwassen leven 3.200 spullen. 3.200! Per persoon wordt jaarlijks € 42 uitgegeven om de kwijtgeraakte spullen weer te vervangen. En dat is een gemiddelde, want onder die dik drieduizend spullen die je kwijtraakt, zitten niet alleen pennen, maar ook mobieltjes. Als je dat doorrekent kom je op miljoenen euro’s.

We leren er niks van
Sommige dingen lijken we gewoon niet bij ons te kunnen houden. Zo raken we deze zaken het meest kwijt: sleutels (zeker 30 op een mensenleven), afstandsbedieningen (16) en zonnebrillen (een slordige 18). Per persoon. En dan hebben we de pinpas nog niet genoemd. Elk jaar verliezen we 1.000.000 bankpassen.

LEES OOK: Dit is waarom we rozen geven met valentijnsdag

Jong geleerd…
Dat we spullen kwijtraken zit er al jong in. Dag in dag uit raakt 25% van de kinderen iets kwijt. Naast pennen, potloden, mobieltjes, opladers en oortjes, staan er veel kledingstukken in hun top 10 verloren voorwerpen. Met stip op één in de lijst verloren kledingstukken: sokken (14%), gevolgd door schoenen/gympen (12%), mutsen (9%) en truien (9%). Maar ook T-shirts, handschoenen en sportkleding raken vaak zoek.

Waarom raken we onze spullen kwijt?
We zijn tegenwoordig bezig met veel dingen tegelijk, het liefst met onze mobiel ernaast. Daardoor besteden we minder aandacht aan de plek waar we onze spullen neerleggen. Doordat we handelingen graag zo snel mogelijk willen uitvoeren, ontstaat de kans dat het ene deel van onze hersenen het andere niet kan bijhouden. Het deel dat verantwoordelijk is voor het opslaan van de waarneming van het wegleggen, werkt dan trager dan het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de beweging. Daardoor kun je je niet meer herinneren wat je bijvoorbeeld met je sleutels hebt gedaan.

Het is allemaal heel verklaarbaar dus. Rest ons wel de vraag: wie vindt al die spullen dan weer?