Elkaar voor altijd trouw beloven, is een ruim begrip, zo blijkt maar weer. Onlangs werd bekend op welk moment in hun huwelijk vrouwen besluiten vreemd te gaan.

Tijdens het onderzoek checkte dating site Victoria Milan de gegevens van vrouwen op verschillende continenten en in 25 landen. De studie omvatte volwassen vrouwen van alle leeftijden en vergeleek de gemiddelde leeftijd van vreemdgaande vrouwen en hun leeftijd aan het begin van hun huwelijk.

Aanzienlijke verschillen
De verschillen tussen de landen zijn groot. In het Verenigd Koninkrijk gaat de meerderheid van de vrouwen (30%) vreemd tussen de 25 en 29 jaar, terwijl in Finland 'slechts' 15% van de vrouwen uit dezelfde leeftijdscategorie hun partner om de tuin leidt.

Ontrouw na je veertigste
Terwijl jongere vrouwen misschien wel een hoger percentage scoren in het Verenigd Koninkrijk, hebben de iets oudere vrouwen in andere landen dan weer de overhand als het gaat om buitenechtelijke relaties. In Spanje ligt de meest voorkomende leeftijd voor vrouwen met een verboden avontuurtje tussen de 40 en 44 jaar. In Hongarije is de grootste groep ontrouwe vrouwen dan weer ouder, tussen de 45 en 49 jaar.

Lees ook: Van warrig tot extra lief: 10 tekenen dat hij vreemdgaat

En wij Nederlandse vrouwen?
In Europa is Ierland het land met de kortste periode tussen huwelijk en een affaire, met slechts 3,6 jaar van trouw na het ja-woord. De gemiddelde leeftijd van de echtgenotes was gemiddeld 30,8 jaar. Zweedse getrouwde vrouwen wachten slechts 4,1 jaar na de huwelijksceremonie, alvorens een affaire te starten. De vrouwen in het Verenigd Koninkrijk gaan vreemd na 4,4 jaar huwelijk. Nederland staat op de 17e plaats: wij trouwen gemiddeld als we 30,4 jaar oud zijn, zijn ongeveer 37,6 als we beginnen met vreemdgaan en dat circa 7,2 jaar na het beloven van 'eeuwige trouw'.

Iets langer trouw in de VS
Over de grote plas, in de Verenigde Staten, starten vrouwen een affaire wat later, namelijk na 8,5 jaar lief en leed. De gemiddelde leeftijd hier is 35,5 jaar. Verder in het Noorden, in Canada, beginnen vrouwen een affaire na 6,7 jaar huwelijk, op een gemiddelde leeftijd van 35,8 jaar. In Zuid-Amerika bedraagt de duur ongeveer 7,4 jaar tussen de aanvang van het huwelijk en de eerste keer vreemdgaan; deze vrouwen zijn dan circa 33,4 jaar. Vrouwen in Zuid-Afrika daarentegen hebben met een gemiddelde duur van 6,8 jaar en een leeftijd van 35,8 een iets lager aantal ‘trouwe’ jaren.

Niet attent genoeg
Globaal gezien is de gemiddelde leeftijd van vrouwen met een affaire 36,6 jaar, terwijl de gemiddelde leeftijd van het starten van een huwelijk 29 jaar is. Sigurd Vedal, oprichter van Victoria Milan: “Getrouwde vrouwen beginnen een affaire om diverse redenen. Misschien is hun echtgenoot niet attent genoeg of is er te weinig aandacht voor elkaar. Misschien houden ze wel nog van hun partners, maar is die passionele vonk verdwenen. Als alternatief staan velen open voor een vrije relatie, en hebben veel mensen een affaire om hun lichamelijke behoeften te bevredigen, terwijl er nog steeds een hechte emotionele band is tussen de authentieke partners.”

'Sensualiteit herontdekken'
“Wat de reden ook is, een affaire hebben kan getrouwde vrouwen helpen om zichzelf en hun leven, hun sensualiteit en fysieke passie die ze al zo lang missen, te herontdekken. Dit zijn universele noden en het smachten naar seksueel plezier is iets wat miljoenen mensen gemeenschappelijk hebben, ongeacht hun verschillen.”

Zoals ze eerder al het nieuws van haar zwangerschap bekend maakt, zo deelt ze ook de geboorte van haar zoontje op haar Instagram.

Eva (39) is sinds september 2016 samen met haar vriend Dexter van der Voorn, die televisieproducent is. Hij werkte onder meer bij haar programma De Verenigde Staten van Eva.

Het is het eerste kindje van het stel.

Van harte gefeliciteerd!

Zo maakte ze het nieuws bekend:

 

Stiekem al die tijd aan duopresentatie gedaan... #zwanger #jinekbaby

Een bericht gedeeld door Eva Jinek (@evajinekofficial) op

En déze prachtige foto plaatste ze 24 augustus nog:

En nu is daar de kleine Pax Valentijn. Pax betekent 'vrede' in het Latijn, wat een mooie naam!

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hij is er, het beste dat ons kon overkomen: Pax Valentijn Van der Voorn, 6-9-2018. #jinekbaby

Een bericht gedeeld door Eva Jinek (@evajinekofficial) op

Beeld: Hollandse Hoogte

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Wist je dat je al eerder aan je lichaam kan merken dat de overgang er aan komt? Halverwege de veertig, maakt je lijf zich al op voor de volgende levensfase. In ieder geval bij het overgrote deel van vrouwen (60 %). Die periode kan wel 7 jaar duren. Aan deze 13 dingen herken je de overgang.

Je bent officieel in de menopauze als je een jaar niet meer ongesteld bent geworden. In de tussentijd, ben je perimenoposaal vanaf het moment dat je cyclus uitblijft.

De overgang, of menopauze heeft vele gezichten. Sommige vrouwen fietsen er doorheen alsof er niets aan de hand is, anderen moeten zuchten en zwoegen met alle bijbehorende ongemakken als opvliegers en stemmingswisselingen. 

De samenstelling van de hormonen oestrogeen en progesteron verandert en dat merk je vooral aan:

1. De opvliegers

Een van de meest bekende verschijnselen. Je voelt het bloed naar je hoofd stijgen (helaas, is dat ook vaak te zien) en het zweet breekt je letterlijk uit. Soms wel 15 tot 20 keer per dag.

Minder alcohol kan helpen als je ook ’s nachts last hebt van nachtzweten. Zoals die ‘hot flashes’ komen, zo gaan ze ook weer weg.

2. Je libido verlaagt

Biologisch gesproken is dit wel logisch. Je bent niet, of in ieder geval heel verminderd, vruchtbaar. Seks heeft voortplantingstechnisch gesproken geen nut meer.

Misschien soms toch even zin maken, want de endorfines (gelukshormoon) die vrijkomen als je seks hebt, kun je in deze fase best gebruiken.

3. Je haar wordt dunner

Die prachtige lokken hangen er de laatste tijd maar triest bij. Dof zelfs. Dat komt doordat je minder oestrogeen en progesteron aanmaakt. Niet alle vrouwen hebben er last van, maar sommige helaas wel.

Een behoorlijk hard gelach, want je zit al minder lekker in je vel en dan laat je haar het ook ineens afweten. Pfff. Een gezond eetpatroon en voldoende water drinken kan de effecten verminderen.

4. Of je krijgt haar op plekken waar het nooit zat

Door de afname van het vrouwenlijk hormoon oestrogeen, kan het mannelijk hormoon in de haarzakjes opleven; androgeen.

Die zachte donshaartjes worden ineens stugger en donkerder. En vaak op plekken waar je het écht niet wilt. Wangen, kin, buik en rug. Ontharen is eigenlijk het enige wat je kan doen.

5. Je huid wordt droger

En dat voelt een beetje stug aan. Dat zachte babyhuidje van vroeger is helaas niet meer. Door de afname van oestrogeen neemt de elasticiteit van je huid af. Ook hier kan je je lijf een beetje helpen met gezonde voeding en voldoende vocht (nee, géén wijn helaas).

6. Je komt slecht in slaap

Progesteron, dat je helpt bij in slaap vallen, vermindert. Dat kan ervoor zorgen dat je je ’s avonds rusteloos voelt en met een licht paniekerig gevoel in bed ligt.

Je helpt jezelf door een halfuur voor het slapen gaan geen scherm meer te bekijken en je je niet te druk maakt over het wakker liggen, maar ja, dat is makkelijk gezegd...

7. Hello mood swings

Je bent snel geïrriteerd, herkent jezelf bijna niet qua prikkelbaarheid en wordt soms overvallen door een neerslachtigheid die je nooit kende. Het zijn de eerste tekenen van de veranderingen in je lijf. Sommige vrouwen raken er zelfs overspannen van.

Je voelt je nerveus, opgejaagd en uit hun evenwicht. Hierdoor twijfel je aan zichzelf, aan je relatie, je werk en noem maar op. Omdat je nog gewoon ongesteld wordt, denk je misschien dat je gewoon last van PMS hebt, maar hier is wat anders aan de hand.

In het vroege begin van de overgang, daalt de oestrogeenproductie al vanuit de eicellen. Omdat de hersenen die productie weer willen opvoeren, gaat het FSH-spiegel (Follikel Stimulerend Hormoon) omhoog.

Die stijging zorgt voor een hormonale storing in het limbisch systeem van de hersenen dat onze emotionele reacties reguleert. Als je daar gevoelig voor bent, vliegen je emoties alle kanten op.

Het goede nieuws? Het gaat ook weer over, maar het kan wel een paar jaar duren. 

8. Verstooidheid

Je legt je autosleutels in de boekenkast of een telefoon in de koelkast. Waar is die ene sjawl gebleven? Oh, in de sokken lade. Pffff, vermoeiend! Je kan in deze periode gewoon even niet zo scherp zijn.

Wat helpt? Voldoende beweging en genoeg rust. Ben je mooi klaar mee als je ook al moeilijk slaapt, maar je rust ook uit als je niet slaapt en gewoon een momentje voor jezelf pakt.

9. Je borsten worden slapper

Het bindweefsel in je huid verandert naarmate je ouder wordt, dat is bij iedereen zo. Daardoor wordt je huid wat slapper. Maar doordat je oestrogeen ook vermindert, verliezen je borsten iets aan stevigheid.

10. Wat je niet in de gaten hebt: botontkalking

Je oestrogeen, wat zorgt voor sterke botten, neemt af. Daardoor worden je botten zwakker. Soms krijg je pijnlijke gewrichten of snelle blessures.

Zorg ervoor dat je voldoende vitamine D en calcium binnen krijgt en probeer iets minder zout te eten.

11. Hoger risico op hartfalen

Het is niet de menopauze zelf die het hartfalen veroorzaakt, maar post-menoposale vrouwen maken minder oestrogeen aan en dat zorgt voor een verhoging van het risico op hartfalen. 

12. Je spijsvertering verandert

Nog zo’n cadeautje van Moeder Natuur. Je spijsvertering vertraagt. Als je vrolijk door blijft eten en drinken zoals je gewend bent, kom je ineens kleine beetjes aan. Het vet centreert zich voornamelijk op je middel. En bedankt.

Goed op je eten letten en voldoende beweging helpt, maar die kilootjes sluipen er helaas makkelijker aan dan af.

13. Duizelingen

Schommelingen in je progesteron kunnen er voor zorgen dat de vloeistof in je evenwichtsorgaan ietwat stroperig wordt. Daardoor kan je soms overvallen worden door duizeligheid. Het gaat vanzelf weer over, maar prettig is het natuurlijk niet.

In welke mate de symptomen voorkomen in welke fase van de menopauze, zie je hier:

Heb je heel veel last van overgangsverschijnselen? Ga dan naar je huisarts. Misschien kunnen hormoonsupplementen je helpen.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Beeld: iStock. Bron: HealthyWay, Gezondheidsnet.