Elkaar voor altijd trouw beloven, is een ruim begrip, zo blijkt maar weer. Onlangs werd bekend op welk moment in hun huwelijk vrouwen besluiten vreemd te gaan.

Tijdens het onderzoek checkte dating site Victoria Milan de gegevens van vrouwen op verschillende continenten en in 25 landen. De studie omvatte volwassen vrouwen van alle leeftijden en vergeleek de gemiddelde leeftijd van vreemdgaande vrouwen en hun leeftijd aan het begin van hun huwelijk.

Aanzienlijke verschillen
De verschillen tussen de landen zijn groot. In het Verenigd Koninkrijk gaat de meerderheid van de vrouwen (30%) vreemd tussen de 25 en 29 jaar, terwijl in Finland 'slechts' 15% van de vrouwen uit dezelfde leeftijdscategorie hun partner om de tuin leidt.

Ontrouw na je veertigste
Terwijl jongere vrouwen misschien wel een hoger percentage scoren in het Verenigd Koninkrijk, hebben de iets oudere vrouwen in andere landen dan weer de overhand als het gaat om buitenechtelijke relaties. In Spanje ligt de meest voorkomende leeftijd voor vrouwen met een verboden avontuurtje tussen de 40 en 44 jaar. In Hongarije is de grootste groep ontrouwe vrouwen dan weer ouder, tussen de 45 en 49 jaar.

Article continues after the ad

Lees ook: Van warrig tot extra lief: 10 tekenen dat hij vreemdgaat

En wij Nederlandse vrouwen?
In Europa is Ierland het land met de kortste periode tussen huwelijk en een affaire, met slechts 3,6 jaar van trouw na het ja-woord. De gemiddelde leeftijd van de echtgenotes was gemiddeld 30,8 jaar. Zweedse getrouwde vrouwen wachten slechts 4,1 jaar na de huwelijksceremonie, alvorens een affaire te starten. De vrouwen in het Verenigd Koninkrijk gaan vreemd na 4,4 jaar huwelijk. Nederland staat op de 17e plaats: wij trouwen gemiddeld als we 30,4 jaar oud zijn, zijn ongeveer 37,6 als we beginnen met vreemdgaan en dat circa 7,2 jaar na het beloven van 'eeuwige trouw'.

Iets langer trouw in de VS
Over de grote plas, in de Verenigde Staten, starten vrouwen een affaire wat later, namelijk na 8,5 jaar lief en leed. De gemiddelde leeftijd hier is 35,5 jaar. Verder in het Noorden, in Canada, beginnen vrouwen een affaire na 6,7 jaar huwelijk, op een gemiddelde leeftijd van 35,8 jaar. In Zuid-Amerika bedraagt de duur ongeveer 7,4 jaar tussen de aanvang van het huwelijk en de eerste keer vreemdgaan; deze vrouwen zijn dan circa 33,4 jaar. Vrouwen in Zuid-Afrika daarentegen hebben met een gemiddelde duur van 6,8 jaar en een leeftijd van 35,8 een iets lager aantal ‘trouwe’ jaren.

Niet attent genoeg
Globaal gezien is de gemiddelde leeftijd van vrouwen met een affaire 36,6 jaar, terwijl de gemiddelde leeftijd van het starten van een huwelijk 29 jaar is. Sigurd Vedal, oprichter van Victoria Milan: “Getrouwde vrouwen beginnen een affaire om diverse redenen. Misschien is hun echtgenoot niet attent genoeg of is er te weinig aandacht voor elkaar. Misschien houden ze wel nog van hun partners, maar is die passionele vonk verdwenen. Als alternatief staan velen open voor een vrije relatie, en hebben veel mensen een affaire om hun lichamelijke behoeften te bevredigen, terwijl er nog steeds een hechte emotionele band is tussen de authentieke partners.”

'Sensualiteit herontdekken'
“Wat de reden ook is, een affaire hebben kan getrouwde vrouwen helpen om zichzelf en hun leven, hun sensualiteit en fysieke passie die ze al zo lang missen, te herontdekken. Dit zijn universele noden en het smachten naar seksueel plezier is iets wat miljoenen mensen gemeenschappelijk hebben, ongeacht hun verschillen.”