Afgelopen week heeft Madonna de titel Billboard’s Woman of the Year award in ontvangst genomen. In haar oprechte dankwoord beschreef zij haar reis richting de 58-jarige vrouwelijke entertainer die zij nu is. Met een feministische ondertoon vertelde zij over vrouwenhaat, verlies en het werken in een seksistische sector waar het haast onmogelijk is om te slagen in een mannenwereld.  

Glazen plafond
Eén van de meest inspirerende momenten van Madonna op de desbetreffende avond, was toen zij vertelde over iets wat elke vrouw wel eens heeft gevoeld, dat er regels gelden die simpelweg alleen gelden omdat wij vrouwen zijn: “Als je een meisje bent, moet je het spel spelen. Je mag mooi, schattig en sexy zijn, maar je mag niet te slim zijn. Je mag geen mening hebben die niet aansluit bij je status. En tot slot: wordt niet ouder. Op leeftijd zijn is een zonde. Je wordt bekritiseerd en ze zullen je niet meer op de radio laten horen.”

Start bij jezelf
Madonna sloot haar toespraak af met advies voor alle vrouwen die in de zaal zaten: “Vrouwen zijn zo lang onderdrukt geweest, dat zij geloven wat mannen over ze zeggen. Als vrouwen moeten we beginnen met het waarderen van ons en elkaars eigenwaarde. Sluit sterke vriendschappen af, luister, leer, werk samen, inspireer, steun en verlicht.”

LEES OOK: Jaloersmakende commercial: deze vrouw trouwt 'per ongeluk' met George Clooney

Trumps opvolger?
Voor de show gaf ze al een voorproefje over haar strijd voor vrouwenrechten. Op de vraag of zij president wil worden, zegt zij geen nee. Kan Donald Trump over vier jaar weer een vrouwelijke concurrent verwachten? Bekijk hier de volledige, indrukwekkende speech.