Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Nancy (55) over leren leven met minder lucht

'Die mini-long, dat zou een droom zijn.' Ademen is zo vanzelfsprekend, je denkt er niet bij na. Behalve als je het snel benauwd hebt. Dan telt elke ademhaling. Nancy was nog maar 33 jaar toen ze de diagnose Alpha-1 kreeg. In eerste instantie probeerde ze de aandoening zoveel mogelijk te negeren e...

Nancy (55) over leren leven met minder lucht

'Die mini-long, dat zou een droom zijn.'

Ademen is zo vanzelfsprekend, je denkt er niet bij na. Behalve als je het snel benauwd hebt. Dan telt elke ademhaling.

Nancy was nog maar 33 jaar toen ze de diagnose Alpha-1 kreeg. In eerste instantie probeerde ze de aandoening zoveel mogelijk te negeren en ging ze gewoon door met haar leven: "Dat was moeilijk want bijna niemand in mijn omgeving wist dat ik de ziekte had en ik wilde het ook echt niet laten merken."

Tot het, met een longinhoud van dertig procent, echt niet meer ging. "Ik moest stoppen met werken op mijn 42ste, omdat ik helemaal uitgeput was," zegt ze. "Ik heb toen drie maanden intern gerevalideerd. Daarna moest ik een nieuwe invulling aan mijn leven geven."

'Het duurt zó lang voordat je zo’n bericht een plekje kunt geven'

"Ik ben een positief mens, maar het duurt zó lang voordat je zo’n bericht en alles wat erbij komt kijken een plekje kunt geven," zegt ze. "Ondertussen heb ik gelukkig wel een nieuwe draai aan mijn leven kunnen geven door middel van sporten, bloggen en sociale contacten onderhouden. Ik ben stabieler geworden. En ik heb veel steun gehad aan mijn geweldige partner zonder wie ik dit nooit had gekund.”