Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Mooi: Mercedes Salazar en haar Máximale sieraden!

En van haar home decor krijg je meteen zin in de zomer. Je raakt niet uitgekeken op de sieraden van designer Mercedes Salazar, die een echte meester is in het combineren van edelmetaal met stof, kwastjes, email, mineralen en edelstenen. In haar collecties zitten ook wel ingetogen modellen, maar z...

Mooi: Mercedes Salazar en haar Máximale sieraden!

En van haar home decor krijg je meteen zin in de zomer.

Je raakt niet uitgekeken op de sieraden van designer Mercedes Salazar, die een echte meester is in het combineren van edelmetaal met stof, kwastjes, email, mineralen en edelstenen. In haar collecties zitten ook wel ingetogen modellen, maar ze staat toch vooral bekend om haar statement stukken die je zó bij Máxima zou zien.

Colombiaanse Mercedes studeerde in Mexico voor goudsmid en specialiseerde zich in email en edelmetaalbewerking: die combinatie maakt het mogelijk om te werken met heel sprekende kleuren. In haar thuisland richtte ze in 2001 Mercedes Salazar Joyería op, sieraden gemaakt van 'herwonnen' materialen zoals knopen, leer en metalen bouten. "Duurzaamheid vind ik belangrijk," zegt ze. "We doen allemaal ons best geen materialen te verspillen."

Later maakte Mercedes zich eveneens vertrouwd met technieken als glasblazen en de combinatie van acryl en textiel, en breidde ze haar ontwerpen uit naar tassen en home decor. "Ik was tijdens mijn studie al gefascineerd door het gebruik van verschillende materialen die in eerste instantie niet bij elkaar lijken te passen," zegt ze. "Niet veel mensen deden dat destijds en ik hou van kleur – ook dat viel op. Zo heeft mijn werk vrij snel een eigen gezicht en een eigen publiek gekregen."

Tegenwoordig is het wereldwijd verkrijgbaar en te herkennen aan de traditionele technieken die ze leerde van landgenoten. Het gaat dan om bijvoorbeeld de haaktechniek van de Wayyú gemeenschap en speciale weeftechnieken van ambachtsmensen uit Zenú en Nariño en van indianenstammen zoals de Kamentsa. Die raffia-elementen – je zag ze overal terug op de catwalk, ze zijn echt trending – komen ook terug in haar nieuwe home decor lijn voor The Luxury Collection.  

"Bij het ontwerpen laat ik me altijd inspireren door mijn eigen leven," zegt Mercedes. "Toen mijn kinderen nog klein waren, waren ze dol op sprookjes en had ik de Enchanted Forest collectie. Nu ben ik veel bezig met empowerment. 'Writings' is een collectie met zelfbewuste zinnetjes in hartjes gegraveerd. Het is belangrijk dat vrouwen te horen krijgen dat ze mooi zijn, dat ze er mogen zijn en dat ze alles kunnen. We helpen nu kwetsbare meisjes met hartjes waar 'I can' op staat. Voor elk hartje dat wordt verkocht, geven we zo'n hartje aan een meisje in een moeilijke situatie. En als ik reis, wat ik graag doe, pik ik ter plekke weer nieuwe dingen op."

Voor eerder genoemde The Luxury Collection, een keten hotels en resorts die onderdeel is van Marriott International, leverde Mercedes bijvoorbeeld een prachtige home decor lijn af, geïnspireerd op de reizen die ze maakte naar North island op de Seychellen – ook weer gebaseerd op eigen ervaring, dus.

Het is een kleurrijke, zomerse collectie geworden, met onder andere papegaaien-placemats en kaketoebroodmandjes, maar ook onderzetters en servetringen in tropische stijl, van zeer verfijnd raffia, gevlochten op traditionele wijze in Colombia. De lijn werd onlangs gepresenteerd in het Hotel de Berri, een Luxury Collection Hotel in Parijs, tijdens Maison & Objet.

Je ziet in de Mercedes Salazar x The Luxury Collection: North Island de Aldabra-schildpadden van de Seychellen terug, maar ook tropische vogels en het roze, blauw, groen en oranje dat bij de natuur op het eiland hoort. Alles heeft de uitstraling van 'blootvoetse luxe', ofwel het gevoel dat je uit je strandhuis zó op blote voeten het warme zand op kunt stappen: perfect voor dineren al fresco. 

De Mercedes Salazar x The Luxury Collection: North Island is vanaf april te koop op Luxury Collection, Mercedes Salazar en Cabana Magazine, vanaf omgerekend 30 euro.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in