Over drie weken begint de herfst officieel. Hoewel we hopelijk nog kunnen genieten van een fijne nazomer, nadert het moment van de Grote Garderobeswitch. Maar hoe pak je dat zo aan dat er alleen nog kleren in je kast hangen die je ook daadwerkelijk draagt? 

'Wat heb je een apart jurkje aan.' De vriend keek me vragend aan. Begrijpelijk, want ik zag er behoorlijk belachelijk uit, dat wist ik zelf ook wel. Dus legde ik hem uit dat het dragen van deze outfit deel uitmaakte van mijn plan om mijn kledingkast op te schonen. Een of twee keer in de week trok ik iets aan wat ik nooit droeg, om welke reden dan ook. Die dag was het dat nachthemdachtige jurkje in een kleur die me zacht gezegd nogal flets maakte. Eerder die week droeg ik een broek waarin het leek alsof er tien centimeter van mijn benen was afgezaagd. Beide dagen voelde ik me behoorlijk ongemakkelijk, dat hoeft geen toelichting. Dus ’s avonds nam ik zonder moeite een besluit: de broek belandde uiteraard in de zak voor het Leger des Heils, het jurkje propte ik er met genoegen achteraan.

Article continues after the ad

Minder extreme oplossing

Een andere, misschien wat minder extreme oplossing is om al je kledinghangers ‘dezelfde kant op te laten kijken’. Als je iets aangehad hebt, hang je de kledinghanger andersom. Kijk na een tijdje (bijvoorbeeld drie maanden later) wat nog op de beginmanier hangt: dat zijn de kleren die je dus níet draagt. Pak een vuilniszak, haal ze uit de kast en wees heel eerlijk: ga je ze ooit nog aantrekken? Nee? Weg ermee!

Goed gevoel

Soms doet dat een beetje pijn, omdat je er goede herinneringen aan hebt. Aan een mooie gebeurtenis of aan de tijd dat je nog met gemak in maat 36 paste… Maar kleding die je elke keer confronteert met de vraag: waarom heb ik dit ooit gekocht, is ballast. En een opgeruimde kast biedt, behalve overzicht, natuurlijk weer ongekende mogelijkheden. Bovendien geeft het mij altijd een goed gevoel als ik een tas kleren doneer of als ik er iemand blij mee kan maken.

Miskopen

Op internet is trouwens een levendige handel in kleding en schoenen, van Facebook-groepen tot Marktplaats en speciale vintage-sites. Helemaal niet vervelend natuurlijk als je nog een paar tientjes overhoudt aan je vrijwel nooit gedragen miskopen…