Het Centraal Museum heeft drie bijzondere ontwerpen van Jan Taminiau opgenomen in zijn modecollectie. Twee zijn er gekocht. Daarnaast heeft de ontwerper een ensemble uit zijn Check, Check Mate!-collectie uit 2009 geschonken aan het Utrechtse museum. En de feestelijke overdracht hiervan vond vanmiddag plaats. 

Check, Check Mate! staat symbool voor het vroege, meer experimentele werk van Jan Taminiau. "De collectie speelt met tegenstellingen: een antieke, handgeweven blauw, rood en wit geblokte Chinese doek vormt de basis van deze sculpturale silhouetten. De omvangrijke kragen verwijzen naar Nederlandse streekdracht en refereren tegelijkertijd aan krijgskostuums van postapocalyptische strijders," zo meldt het Centraal Museum.

Article continues after the ad

Metalen drukknopen

De kledingstukken zijn bezaaid met metalen drukknopen, waardoor het silhouet subtiel van vorm kan veranderen.

Het ensemble van katoen dat Jan Taminiau geschonken heeft bestaat uit een jasje met omvangrijke plooikraag, hoog over het hoofd gedrapeerd, en een rijk met drukknopen gedecoreerde pantalon. Dit ontwerp is nu te zien in de collectie.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Check check mate #couture #greatmemories #teamworkmakesthedreamwork photo @petrovskyramone make-up @ellisfaascosmetics

Een bericht gedeeld door TAMINIAU (@jantaminiau) op

Cocktailjurk

Daarnaast kocht het museum een cocktailjurk met bijbehorend schetsontwerp op een borduurraam uit de collectie Robotic Nature uit 2016. 

"Het neopreen zijden organza cocktailjurkje uit deze collectie is geborduurd en handbeschilderd, heeft korte mouwen en een kraagje, afgezet met groene kralen. Het borduurraam bevat stalen van het cocktailjurkje, deels met handbeschilderde 
gobelinmotieven, deels met de hand geborduurd modernistisch dessin van kralen," zo laat het museum weten.

De ontwerpen waren eerder te zien in de tentoonstelling Jan Taminiau: Reflections die in 2018 bijna honderdduizend bezoekers naar het Centraal Museum trok. 

'Extra kers op de taart'

Artistiek directeur van het museum Bart Rutten: "Na de fantastische tentoonstelling Jan Taminiau: Reflections is dit een extra kers op de taart. Dit spectaculaire ontwerp (jasje en pantalon met drukknopen, red.) stond al lang op de wensenlijst van het museum. Onze conservator Ninke Bloemberg richt zich voor de modecollectie op experimentele, iconische of multidisciplinaire ontwerpen die belangrijk zijn om voor de toekomst te behouden. We zijn dan ook zeer vereerd dat we naast de twee Robotic Nature-aankopen, dit ontwerp als schenking mogen ontvangen."

Het Centraal Museum volgt het werk van Jan Taminiau al enige jaren en heeft eerder ontwerpen verworven.

Bron: Centraal Museum
Beelden: Robert Oosterbroek en Centraal Museum

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in