Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Zien: Jan Taminiau schenkt 'spectaculair' ensemble aan Centraal Museum

Het Centraal Museum heeft drie bijzondere ontwerpen van Jan Taminiau opgenomen in zijn modecollectie. Twee zijn er gekocht. Daarnaast heeft de ontwerper een ensemble uit zijn Check, Check Mate!-collectie uit 2009 geschonken aan het Utrechtse museum. En de feestelijke overdracht hiervan vond vanmi...

Zien: Jan Taminiau schenkt 'spectaculair' ensemble aan Centraal Museum

Het Centraal Museum heeft drie bijzondere ontwerpen van Jan Taminiau opgenomen in zijn modecollectie. Twee zijn er gekocht. Daarnaast heeft de ontwerper een ensemble uit zijn Check, Check Mate!-collectie uit 2009 geschonken aan het Utrechtse museum. En de feestelijke overdracht hiervan vond vanmiddag plaats. 

Check, Check Mate! staat symbool voor het vroege, meer experimentele werk van Jan Taminiau. "De collectie speelt met tegenstellingen: een antieke, handgeweven blauw, rood en wit geblokte Chinese doek vormt de basis van deze sculpturale silhouetten. De omvangrijke kragen verwijzen naar Nederlandse streekdracht en refereren tegelijkertijd aan krijgskostuums van postapocalyptische strijders," zo meldt het Centraal Museum.

Metalen drukknopen

De kledingstukken zijn bezaaid met metalen drukknopen, waardoor het silhouet subtiel van vorm kan veranderen.



Het ensemble van katoen dat Jan Taminiau geschonken heeft bestaat uit een jasje met omvangrijke plooikraag, hoog over het hoofd gedrapeerd, en een rijk met drukknopen gedecoreerde pantalon. Dit ontwerp is nu te zien in de collectie.