Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

ZANDVOORTS MUSEUM: FRANS MOLENAAR

Eerbetoon aan Frans Molenaar Frans Molenaar groeide op in Zandvoort. Via zijn vader kwam hij in de modewereld terecht. Hij vond de naam Molenaar in eerste instantie niet chic genoeg voor een internationale ontwerper. “In Zandvoort heten alle visboeren Molenaar”, zei hij ooit. Hij besloot toch uit...

ZANDVOORTS MUSEUM: FRANS MOLENAAR

Eerbetoon aan Frans Molenaar

Molenaar

Frans Molenaar groeide op in Zandvoort. Via zijn vader kwam hij in de modewereld terecht. Hij vond de naam Molenaar in eerste instantie niet chic genoeg voor een internationale ontwerper. “In Zandvoort heten alle visboeren Molenaar”, zei hij ooit. Hij besloot toch uiteindelijk om zich in Nederland te vestigen en dankzij een royale lening opende hij in 1967 zijn eigen couturehuis in de Amsterdamse Van Baerlestraat.

Frans Molenaar begon zijn carrière als hulpje in de Parijse modewereld. Al snel was duidelijk dat Frans Molenaar meer kon. Uit zijn creatieve brein zijn naast de 99 couture collecties, ook mooi glaswerk, fietsen, brillen en meer gekomen. Alles in moderne, strakke en simpele lijnen. Zijn uitgangspunt en visie: De kunst van het weglaten!Met zijn haute couture maakte hij naam. Molenaar handhaafde zijn minimalistische stijl. Zijn klanten groeiden met hem mee en hij groeide met zijn klanten mee. Vrouwen die zijn ontwerpen droegen, waren onder anderen Mies Bouwman, Adèle Bloemendaal, Janine van den Ende, Connie Breukhoven, Gretta Duisenberg en prinses Margriet. In 1995 stelde hij de jaarlijkse Frans Molenaar Prijs in, een stimuleringsprijs voor jonge ontwerpers. Zelf ontving hij onder meer de Fil d'Or van het Franse Linnenbureau (1989) en in 2003 de Max Heymans-ring, een onderscheiding van de Nederlandse Vereniging van Modejournalisten. Ook werd hij in 1995 onderscheiden als Ridder in de orde van Oranje-Nassau. Frans Molenaar behoorde tot de 'Grote Vijf van de Nederlandse Mode', zoals ze in de media genoemd werden.Molenaars streven was een couture-record: hij wilde honderd collecties maken. 'Dan ben ik 75 jaar en dan zien we wel weer verder', zei hij in 2005. Helaas haalde hij de 99ste (gepland voor maart 2015) niet meer.

Adres:

Swaluëstraat 1
2042 KA Zandvoort
11 maart 2016 - 8 mei 2016

Website:

www.zandvoortsmuseum.nl