De bijna 78-jarige Vivienne Westwood is vanavond te zien in de documentaire De rebellie van Vivienne Westwood. De Britse docu, die drie jaar geleden werd opgenomen, geeft een beeld van het leven en de carrière van de modeontwerpster.

In de documentaire, die oorspronkelijk Westwood: Punk, Icon, Activist heet, is de ontwerpster openhartig. "Ik weet niet of ik iets van deze shit op de catwalk wil laten zien," zo vertelt ze.

Article continues after the ad

Westwood heeft de dagelijkse leiding over haar modemerk overgedragen aan haar echtgenoot, de 25 jaar jongere Oostenrijker Andreas Kronthaler die ze in de jaren tachtig ontmoette bij een gastcollege. 

Ze is voorlopig niet van plan het rustiger aan te doen en richt zich momenteel op het verduurzamen van de modewereld.

Lees ook: Vivienne Westwood (77) maakt van haar LFW-show één grote protestactie

Aan de wieg van de punk

Westwood stond in de jaren zeventig aan de wieg van de punk. Nog voordat haar toenmalige vriend Malcolm McLaren de band de Sex Pistols oprichtte, leidde ze samen met hem een winkel waarin ze kleding aan de man bracht die de basis vormde van de punkstijl. Ze zette begin jaren tachtig een grote trend met de piratenlook. Ze liet een jaar later - als eerste - beha’s als bovenkleding zien.

Provoceren

"Vivienne provoceert graag, neemt vrouwbeelden op de hak, zoals met haar jurken met een queue de Paris, ofwel een hilarisch opgevulde bilpartij, die ze in 1994 introduceerde. Zoiets zie ik een man nog niet gauw doen," zo vertelde mode-conservator bij het Gemeentemuseum Den Haag Madelief Hohé eerder aan Nouveau. In het museum is nog tot en met 24 maart de tentoonstelling Femmes Fatales te zien die volledig is gewijd aan vrouwelijke ontwerpers. Het werk van onder andere Westwood is te bewonderen in deze expositie. 

Bekijk hieronder de trailer van de documentaire. 

De 2Doc-documentaire De rebellie van Vivienne Westwood is donderdag om 22.55 uur te zien op NPO2. 

Bronnen: nrc.nl en 2doc.nl
Beeld: acrimonia.it

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in