De bijna 78-jarige Vivienne Westwood is vanavond te zien in de documentaire De rebellie van Vivienne Westwood. De Britse docu, die drie jaar geleden werd opgenomen, geeft een beeld van het leven en de carrière van de modeontwerpster.

In de documentaire, die oorspronkelijk Westwood: Punk, Icon, Activist heet, is de ontwerpster openhartig. "Ik weet niet of ik iets van deze shit op de catwalk wil laten zien," zo vertelt ze.

More content below the advertising

Westwood heeft de dagelijkse leiding over haar modemerk overgedragen aan haar echtgenoot, de 25 jaar jongere Oostenrijker Andreas Kronthaler die ze in de jaren tachtig ontmoette bij een gastcollege. 

Ze is voorlopig niet van plan het rustiger aan te doen en richt zich momenteel op het verduurzamen van de modewereld.

Lees ook: Vivienne Westwood (77) maakt van haar LFW-show één grote protestactie

Aan de wieg van de punk

Westwood stond in de jaren zeventig aan de wieg van de punk. Nog voordat haar toenmalige vriend Malcolm McLaren de band de Sex Pistols oprichtte, leidde ze samen met hem een winkel waarin ze kleding aan de man bracht die de basis vormde van de punkstijl. Ze zette begin jaren tachtig een grote trend met de piratenlook. Ze liet een jaar later - als eerste - beha’s als bovenkleding zien.

Provoceren

"Vivienne provoceert graag, neemt vrouwbeelden op de hak, zoals met haar jurken met een queue de Paris, ofwel een hilarisch opgevulde bilpartij, die ze in 1994 introduceerde. Zoiets zie ik een man nog niet gauw doen," zo vertelde mode-conservator bij het Gemeentemuseum Den Haag Madelief Hohé eerder aan Nouveau. In het museum is nog tot en met 24 maart de tentoonstelling Femmes Fatales te zien die volledig is gewijd aan vrouwelijke ontwerpers. Het werk van onder andere Westwood is te bewonderen in deze expositie. 

Bekijk hieronder de trailer van de documentaire. 

De 2Doc-documentaire De rebellie van Vivienne Westwood is donderdag om 22.55 uur te zien op NPO2. 

Bronnen: nrc.nl en 2doc.nl
Beeld: acrimonia.it

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in
 

Deze foto dateert uit 1967.

Het Britse voormalig supermodel Lesley 'Twiggy' Lawson is donderdag benoemd tot Dame Commandeur van het Britse Rijk (DBE) wegens haar verdiensten voor de mode, kunst en liefdadigheid. Ze werd geridderd door prins Charles.

De benoeming vond plaats tijdens een inhuldigingsceremonie op Buckingham Palace. Op onderstaande foto poseert de 69-jarige Twiggy met haar medaille en ster.

More content below the advertising

'Het werd weleens tijd'

Prins Charles reikte de onderscheiding uit naam van koningin Elizabeth uit. Tijdens de ceremonie zei de prins tegen de superster van de jaren 60: "Het werd weleens tijd dat jij deze kreeg.”

Dame Twiggy

"Ik moet een beetje giechelen om de onderscheiding,” zei Twiggy, geboren als Lesley Hornby, later tegen ITV News. Maar wel wil ze voortaan aangesproken worden met haar nieuwe titel. "Officieel is het Dame Lesley, maar noem me maar Dame Twiggy, ik vind dat dat het beste klinkt.”

Onderscheiding voor acteur Jim Carter

Ook de Britse acteur Jim Carter, die de butler speelt in de kostuumdramaserie Downton Abbey, kreeg een onderscheiding van prins Charles. Carter mag zich nu officier in de 'most excellent order of the British Empire' (OBE) noemen vanwege zijn verdiensten voor de dramawereld.

Wimpers

Twiggy zette in de jaren ’60 de toon met haar wimpers als een springplank naar eeuwige roem. Haar opvallend grote, donker opgemaakte ogen trokken de aandacht.

Het topmodel en de actrice had een kort, blond, jongensachtig kapsel. Haar bijnaam Twiggy had ze te danken aan haar slanke en bijna jongensachtige figuur. Hornby’s kledingstijl was daarentegen alles behalve jongensachtig, maar juist klassiek met een jeugdige twist.

Lees ook: Deze fantastische roman krijgt een vervolg

A-lijn mini-jurkjes

Haar bekendste mode-items zijn de A-lijn mini-jurkjes, hoge jassen met grote bijzondere knopen en Scandinavische truien. Twiggy’s stijl is een grote inspiratie geweest voor de mode, van toen tot nu. 

Bronnen: AFP, AD.nl 
Beelden: ANP, AFP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in
 

Opvallende prints, lekker veel kleur en een frou frou (pony). Aankomend modeseizoen gaan we terug naar de jaren zestig. Flower power!

Net als Cher en Jane

Als we een duik nemen in de geschiedenis en we uitkomen in de jaren zestig zien we een pony bij de vrouw. Denk aan Cher, Jane Birkin (zie foto), Françoise Hardy en Goldie Hawn. Wie waagt zich nu aan de frou frou?

More content below the advertising

Printje hier, printje daar

Prints, prints en nog eens prints. Ze zijn eigenlijk nooit weggeweest. In de jaren zestig is vooral de bloem favoriet. Maar ook pied-de-poule is een graag geziene print.

Typisch zestig

In de zomer wordt het straatbeeld bepaald door de sixties. Lees: A-lijn jurken, ruches, geplooide midirokken en wijde pijpen. We kunnen ons geluk niet op. 

Bron: Feeling Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in