Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Van statement tot trend: Deze sjaal was hot in de jaren tachtig en negentig

Het wordt kouder buiten, dus het straatbeeld wordt weer bepaald door verschillende soorten sjaals. Maar ken je deze nog? Een hoofddoek met print, vaak in het zwart of rood, die gedragen werd als 'neksieraad'. Je kon er in de jaren tachtig en negentig niet om heen: de keffiyeh. Ook wel bekend als ...

Van statement tot trend: Deze sjaal was hot in de jaren tachtig en negentig

Het wordt kouder buiten, dus het straatbeeld wordt weer bepaald door verschillende soorten sjaals. Maar ken je deze nog? Een hoofddoek met print, vaak in het zwart of rood, die gedragen werd als 'neksieraad'. Je kon er in de jaren tachtig en negentig niet om heen: de keffiyeh. Ook wel bekend als de PLO en Arafat-sjaal. 

De beroemde sjaal was ooit een statement (het nationale symbool van Palestina) en werd daarom gebruikt bij demonstraties tegen Israël.

Bescherming

Verder werd de hoofddoek traditioneel gedragen door Arabische mannen. De keffiyeh beschermde hen in de woestijn: als beschutting tegen de hitte van de zon en om ogen en mond te beschermen tegen stof en zand.

Fashion

Maar in de jaren tachtig en negentig werd het ineens een mode-item. Modemeisjes, beroemdheden (onder meer Justin Timberlake, David Beckham, Sting en Ricky Martin), hipsters en tieners droegen hem in combinatie met bijvoorbeeld een skinny jeans en een paar All Stars eronder.