Net als schoenen en tassen, kun je ook nooit genoeg hoeden hebben. En zeker nu de zon zo hard schijnt, is een hoofddeksel geen overbodige luxe. Hoe kies je de juiste, wat zijn de trends, waar let je op en hoe vind je de perfecte maat?

Nouveau.nl vroeg het Lindy Oosterveer, hoedenmaakster bij Hats and Bags in Den Haag.

More content below the advertising

Fedora, flaphoed of fascinator, wat is de trend van het moment?

Lindy: "Op het moment zie je de fedora weer heel veel. Een hoed die bij veel mensen past en die je met wat kleur toch karakter meegeeft."

 

Een bericht gedeeld door Cris Liao (@hsinyuliao) op

"De cowboyhoed en de flaphoed zie je nu iets minder. En voor trouwerijen is de Fascinator erg in."

En op het strand?

"Op het strand kan de flaphoed altijd, omdat ‘ie vaak ook een stuk van je schouders tegen de zon beschermt. In de stad is de flaphoed juist weer wat onhandiger, dus daar zie je ‘m een stuk minder.

Belangrijk bij een strandhoed, is dat ‘ie goed past. Anders krijgt de wind ‘m te pakken."

Hoe weet je of een hoed past?

Een hoed moet goed aansluiten bij je hoofd, je merk dat ‘ie te groot is, als ‘ie over je ogen zakt. Te klein voelt ronduit ongemakkelijk en strak. Je kan er zelfs hoofdpijn van krijgen. Veel mensen dragen maat 57-58.

3 dingen waar je op moet letten als je een hoed koopt:

1. Probeer vooral veel uit

Niet elke hoed past bij elke vorm gezicht. Ik hoor mensen wel eens zeggen: 'Ja maar Máxima staat álles.' Maar haar stylisten geven haar natuurlijk ook geen hoed die niet bij haar past.

2. De juiste maat

De juiste maat van je hoofd bepaal je door een centimeter over je wenkbrauwen en net boven je oren te spannen. Die omtrek is de juiste maat van je hoed.

3. Ga niet te veel mee met de mode

Kies de hoed die bij jou past.

Tip van Lindy: De Cabriopet

"Nu het zulk lekker weer is, zie je veel cabrio’s op de weg. Een hoed met een rand is dan heel onhandig, omdat je met die hoofdsteun zit.

Daar is dit petje op bedacht van papierstro met leer.

Zo heb je wel de bescherming tegen de zon en blijft je haar een beetje onder controle, maar zie je er toch stijlvol uit."

Beeld: iStock, Hats and Bags

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Vandaag overleed de iconische mode-ontwerper Karl Lagerfeld. Herkenbaar aan zijn onafscheidelijke witte staart, zonnebril en zwart-wit pak. Hij had een onmiskenbaar talent voor stijl en een heldere visie hoe dat eruit moest zien op de catwalk. 

Het zat er al vroeg in bij de in 1933 geboren Lagerfeld:

More content below the advertising

1. "When I was four I asked my mother for a valet for my birthday."

2. "I’m very much down to earth. Just not this earth."

3. "Moschino doesn’t have style anyway, it’s a pastiche."

Creatief directeur van Moschino Vincent Darré vond dít zo'n goede opmerking dat hij Lagerfeld vroeg de quote op te schrijven. Die liet hij op een shirt printen voor Moschino's volgende collectie en showen door Ines de la Fressange (Lagerfeld's muze waar hij mee gebrouilleerd was geraakt).

4. "Vanity is the healthiest thing in life."

5. "Well, there came this new line from Hedi Slimane at Dior that you needed to be slim to wear. It said: 'You want this? Go back to your bones.' And so I lost it all. I lost 88 pounds and never got them back."

6. "Black and white always looks modern. Whatever that word means."

7. "I am like a caricature of myself, and I like that. It is like a mask. And for me the Carnival of Venice lasts all year long."

8. "What I love best in life, is new starts. What I enjoy most is doing something I have never done before"

Vandaar dat de ontwerper ook, behalve nieuwe haute couture, steeds weer nieuwe initiatieven ontplooide. Zoals deze meubellijn met zijn onmiskenbare stijl. 

9. "I’m a working-class person, working with class."

10. "I’m not a second option person. It is that or nothing. If it is not the way I see it, I prefer not to see it."

11. "Why should I stop working? If I do, I'll die and it'll all be finished."

De modewereld is een kleurrijk icoon verloren vandaag. #RIP

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

De Duitse modekoning Karl Lagerfeld is overleden. De hoofdontwerper van het Chanel is 85 jaar oud geworden. 

Volgens Franse media voelde Lagerfeld zich al enige tijd niet goed. Begin dit jaar wat hij voor het eerst in 36 jaar afwezig bij de presentatie van de nieuwe Chanel-collectie.

More content below the advertising

Traditioneel kwam hij aan het einde van de show ergens in de enorme set tevoorschijn om alle aanwezigen te bedanken.

In plaats daarvan moesten de aanwezige modeliefhebbers het doen met Lagerfelds rechterhand Virginie Viard (hier rechts op archieffoto).

Zij nam toen namens Lagerfeld het applaus voor de voorjaarscollectie in ontvangst. Volgens een woordvoerder van het modehuis was Lagerfeld moe en liet hij daarom verstek gaan.

Lees ook: De wereld van Chanel door de ogen van Karl Lagerfeld

Lagerfeld werd geboren in 1933 in Hamburg en vestigde zich begin jaren vijftig in Parijs. Daar groeide hij uit tot een van de belangrijkste en meest toonaangevende couturiers ooit.

Reactie Chanel op overlijden Karl Lagerfeld:

"Lagerfeld was zijn tijd vooruit, wat enorm heeft bijgedragen aan het wereldwijde succes van het Huis Chanel'', verklaarde algemeen directeur Alain Wertheimer. "Niet alleen ik heb een vriend verloren, wij allen hebben een buitengewoon creatieve geest verloren.''

Hier vertelt hij over zijn Fall/Wintercollectie 2018/2019, één van de laatste van zijn hand.

Bron: NU.nl. Beeld: ANP

Elke week het laatste mode-nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in