Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Ralph Lauren: documentaire over Mr. Preppy

Alles, maar dan ook álles over de beschermheilige van American Chic. 'Very Ralph', zo heet 'het eerste documentaire portret' over ontwerper Ralph Lauren... ...in 1939 geboren als Ralph Lifshitz, zoon van Joodse immigranten. Hij werkte kort voor Brooks Brothers als verkoper tot hij een eigen dasse...

Ralph Lauren: documentaire over Mr. Preppy

Alles, maar dan ook álles over de beschermheilige van American Chic.

'Very Ralph', zo heet 'het eerste documentaire portret' over ontwerper Ralph Lauren...

...in 1939 geboren als Ralph Lifshitz, zoon van Joodse immigranten. Hij werkte kort voor Brooks Brothers als verkoper tot hij een eigen dassencollectie ontwierp.

Die werd de basis van de Ralph Lauren Cooperation waarmee hij groot en heel rijk werd: Laurens vermogen wordt geschat op 7,2 miljard dollar.

De Ralph Lauren stijl is tijdloos en gebaseerd op sportieve college-chic: vlotte kostuums, polo's op een nette broek, elegante jurken, een mix van klassiek Engels en traditioneel Amerikaans.

Denk aan buitenhuizen, paarden, polo, lacrosse, hiken, zeilen, van die dingen. Het is meer 'lifestyle' dan 'fashion' en inmiddels net zo legendarisch als Ralph zelf. Zoals hij zelf zegt: "Ik ontwerp geen kleren, ik ontwerp dromen."

Hoewel Lauren kleding als de basis van zijn business ziet, genereert hij ook veel omzet met zijn parfums en home decor. Met name dat laatste wordt gezien als het toppunt van Amerikaanse klasse: tijdloos met op elkaar afgestemde dessins, banken om in weg te zinken en accessoires die getuigen van het goede leven...

...zoals in een landhuis, ergens in de country.

Hij leeft er naar, zonder er prat op te gaan (het is heel moeilijk om iemand te vinden die iets lelijks over de man kan bedenken). En deelt zijn fortuin bovendien gul met goede doelen en initiatieven om kansarme jongeren (waar hij er ooit zelf een van was) vooruit te helpen: "Alles is mogelijk, daar ben ik het levende bewijs van."

Ralph is sinds 1964 getrouwd met zijn grote liefde Ricky Ann Low Beer...

...met wie hij drie kinderen heeft. Naast zijn gezin en werk is Lauren dol op zeldzame auto's. Hij bezit er een stuk of honderd, waaronder een zeer bijzondere McLaren F1 LM.

Iedereen-en-zijn-moeder is voor 'Very Ralph' geïnterviewd, de credits lezen als het geheime adressenboek van de modewereld. Anna Wintour, Karl Lagerfeld, André Leon Talley, Hillary Clinton, Robin Givhan, Jason Wu, Naomi Campbell, Martha Stewart, Calvin Klein, Tyson Beckford, Tina Brown, Diane von Furstenberg, Jessica Chastain, Vanessa Friedman en Paul Goldberger komen allemaal aan het woord. De regie is in handen van Susan Lacy, die al meer personality-docu's heeft gemaakt, onder andere van Steven Spielberg en Jane Fonda. Het portret is te zien vanaf 12 november, op HBO.

Laatste woord aan Lauren: "Er is een manier van leven die een zekere gratie en schoonheid heeft. Het is geen voortdurende race om het eerstvolgende nieuwe, maar meer waardering voor wat er eerder was. Het heeft diepgang en de kwaliteit van levenservaring die voortkomt uit leven en voelen, uit erkenning voor wat echt betekenisvol is. Ik hoop dat mijn werk die gevoelens inspireert. Dit is de kwaliteit van leven waar ik in geloof."

Foto's © ANP, Ralph Lauren Coorperation

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in