Aliens die over de catwalk paradeerden en Nederlandse designers die een prachtige collectie toonden. Parijs dompelde zich weer onder in alles wat maar met mode te maken heeft. 

Uiteraard was ook deze modeweek eentje om je vingers bij af te likken.

More content below the advertising

1. Nederlands tintje

De modeweek in de Franse hoofdstad was niet helemaal Frans, maar had een Nederlandse touch. Ontwerpers (en ook geliefden) Rushemy Botter en Lisi Herrebrugh zijn sinds kort hoofdontwerper van Nina Ricci. Aan hen de eer de allereerste collectie te showen.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

#ninaricci by #RushemyBotter and #LisiHerrebrugh #fw19 #pfw

Een bericht gedeeld door Saori Masuda (@saori_vj) op

2. Dior = feminisme

Creatief directeur Maria Grazia Chiuri van Dior bracht een prachtig eerbetoon aan Karl Lagerfeld (de twee kennen elkaar al uit de Fendi-tijd). En o ja, ook nu liet het merk weer zien dat het houdt van vrouwen: power aan de vrouw was te zien op een T-shirt (sisterhood global) dat ongetwijfeld in no-time is uitverkocht.

 

3. Nomaden

Ook Isabel Marant gooide weer hoge ogen tijdens deze modeweek. Ze liet zich deze keer inspireren door nomadenvolken. We zagen veel aardetinten voorbijkomen: beige, groen en bruin.

4. Balmain

Ook Balmain kan absoluut niet in dit rijtje ontbreken. Trouble-makers in sexy Parijs, zo wordt de show van Balmain omschreven. Alles kwam voorbij: pasteltinten, statementschouders, prachtige silhouetten en jeans die iedereen in z'n garderobe wil hebben hangen.

 

5. Rick Owens

De show van Rick Owens was een beetje freaky: aliens en Star Trek-achtige verschijningen liepen mee.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Deze foto dateert uit 1967.

Het Britse voormalig supermodel Lesley 'Twiggy' Lawson is donderdag benoemd tot Dame Commandeur van het Britse Rijk (DBE) wegens haar verdiensten voor de mode, kunst en liefdadigheid. Ze werd geridderd door prins Charles.

De benoeming vond plaats tijdens een inhuldigingsceremonie op Buckingham Palace. Op onderstaande foto poseert de 69-jarige Twiggy met haar medaille en ster.

More content below the advertising

'Het werd weleens tijd'

Prins Charles reikte de onderscheiding uit naam van koningin Elizabeth uit. Tijdens de ceremonie zei de prins tegen de superster van de jaren 60: "Het werd weleens tijd dat jij deze kreeg.”

Dame Twiggy

"Ik moet een beetje giechelen om de onderscheiding,” zei Twiggy, geboren als Lesley Hornby, later tegen ITV News. Maar wel wil ze voortaan aangesproken worden met haar nieuwe titel. "Officieel is het Dame Lesley, maar noem me maar Dame Twiggy, ik vind dat dat het beste klinkt.”

Onderscheiding voor acteur Jim Carter

Ook de Britse acteur Jim Carter, die de butler speelt in de kostuumdramaserie Downton Abbey, kreeg een onderscheiding van prins Charles. Carter mag zich nu officier in de 'most excellent order of the British Empire' (OBE) noemen vanwege zijn verdiensten voor de dramawereld.

Wimpers

Twiggy zette in de jaren ’60 de toon met haar wimpers als een springplank naar eeuwige roem. Haar opvallend grote, donker opgemaakte ogen trokken de aandacht.

Het topmodel en de actrice had een kort, blond, jongensachtig kapsel. Haar bijnaam Twiggy had ze te danken aan haar slanke en bijna jongensachtige figuur. Hornby’s kledingstijl was daarentegen alles behalve jongensachtig, maar juist klassiek met een jeugdige twist.

Lees ook: Deze fantastische roman krijgt een vervolg

A-lijn mini-jurkjes

Haar bekendste mode-items zijn de A-lijn mini-jurkjes, hoge jassen met grote bijzondere knopen en Scandinavische truien. Twiggy’s stijl is een grote inspiratie geweest voor de mode, van toen tot nu. 

Bronnen: AFP, AD.nl 
Beelden: ANP, AFP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in
 

Opvallende prints, lekker veel kleur en een frou frou (pony). Aankomend modeseizoen gaan we terug naar de jaren zestig. Flower power!

Net als Cher en Jane

Als we een duik nemen in de geschiedenis en we uitkomen in de jaren zestig zien we een pony bij de vrouw. Denk aan Cher, Jane Birkin (zie foto), Françoise Hardy en Goldie Hawn. Wie waagt zich nu aan de frou frou?

More content below the advertising

Printje hier, printje daar

Prints, prints en nog eens prints. Ze zijn eigenlijk nooit weggeweest. In de jaren zestig is vooral de bloem favoriet. Maar ook pied-de-poule is een graag geziene print.

Typisch zestig

In de zomer wordt het straatbeeld bepaald door de sixties. Lees: A-lijn jurken, ruches, geplooide midirokken en wijde pijpen. We kunnen ons geluk niet op. 

Bron: Feeling Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in