Jane Birkin
Jane Birkin

Het is misschien wel de beroemdste It Bag ter wereld: de Birkin van Hermés. De vrouw naar wie de tas is genoemd veilt binnenkort een van haar eigen exemplaren.

Rock chick. Boho chic. Parijs met een vleugje London. Britse Jane Birkin is een stijlicoon dat er altijd geweldig uitziet, op een nonchalante manier alsof ze zomaar even iets bij elkaar heeft geraapt. In de Sixties ontpopte ze zich als model, actrice en smaakmaker van de boho-set.

Haar meest chaotische, creatieve en gepassioneerde relatie was met mentor Serge Gainsbourg, met wie ze de hijghit 'Je t'aime…moi non plus' opnam. En verder is ze wereldberoemd om de tas die naar haar is vernoemd.

Article continues after the ad

Nadat Jane tijdens een vlucht van Parijs naar Londen in 1981 klaagde dat er geen tas was om al haar spullen in mee te nemen ('Ik wil er een die groter is dan de Kelly, maar kleiner dan de koffer van Serge') besloot haar buurman – toenmalig Hermès chief-executive Jean-Louis Dumas – een soepele leren tas naar haar wensen te laten maken.

De Birkin is gebaseerd op het Haut-au-courrois ontwerp uit 1892 (een oerontwerp van het label) en sinds 1984 de meest begeerde tas ter wereld, met indrukwekkende wachtlijst. Deze is van Jane zelf: "Ik wóón erin."

Hij wordt tegenwoordig uitgevoerd in diverse formaten, maar de klassieke grote blijft de absolute favoriet.

Op 19 juli laat Jane (hier met haar buldog Dolly) twee van haar eigen Hermès'jes veilen tijdens de Hermès Summer Collection presentative in het Hôtel Hermitage in Monte Carlo, Monaco. De een is een klassieke Haut à Courroies (50 cm) en de andere is een klassieke kledingzak van Hermès.

Ze gebruikte ze in de jaren zeventig, toen ze met Serge tussen Parijs en Londen pendelde. De tassen zijn helemaal gerestaureerd om een doorstart te maken bij de eerstvolgende eigenaren. De opbrengst gaat naar NGO Doctors of the World, a liefdadigheidsorganisatie die gezondheidszorg biedt aan mensen in nood.

 

Foto's © ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in