Hoge hakken draag je voortaan alleen nog als je het zelf wilt, nu de sneaker 'formal wear' is geworden.

Coco Chanel mag de vrouw dan uit het korset hebben bevrijd, Karl Lagerfeld - de man die haar label groter dan ooit maakte - bevrijdde de vrouwenvoet. De niet te stuiten opmars van de witte gymp of sneaker als onderdeel van representatieve werkkleding en zelfs formal wear begon met zijn voorzet in januari 2014…

Article continues after the ad

…toen hij zijn haute couture showde met modellen op witte, zwarte en grijze sneakers. Fashionista's grepen twee seconden geschokt naar hun parelkettinkjes en wisten toen niet hoe snel ze een paar moesten aanschaffen.

Vijf jaar later is de trend mainstream geworden. Het idee om, à la Working Girl, op sneakers naar kantoor te gaan en ze daar om te wisselen voor een paar pumps is achterhaald. Sneakers kunnen onder een rok, onder een pak, op kantoor, op de rode loper en waar je verder maar wilt.

Een paar dingen vallen op: de sneakers moeten smetteloos zijn en de meest trendsetters dragen vrij sobere exemplaren: geen opzichtige zolen of luidruchtige motieven, maar een beetje zoals Alicia Vikander hier. 

Catherine, de hertogin van Cambridge, gaat ermee op werkbezoek…

…en lady Helen Taylor droeg ze onlangs op Wimbledon.

Millie Bobby Brown verscheen ermee op de rode loper…

… en voor fashionista Olivia Culpo is het work wear.

Priti Patel, de Britse minister van Binnenlandse Zaken, ging ermee naar een Brexit-bespreking in Dover (ze zijn niet smoezelig, maar goudkleurig!).

Zelfs Victoria Beckham, stiletto-lover bij uitstek, is voor de bijl gegaan.   

Sally Field was in 2013 zelfs Lagerfeld nog voor en begaf zich na de Oscars op witte sneakers naar het Vanity Fair feest.

En Emma Thompson droeg ze zelfs in Buckingham Palace, toen ze een lintje kreeg. Niets houdt je nog tegen!

Foto's © ANP, BSR Agency

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in