Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Guo Pei: Chinese kunst en fashion komen samen in unieke expo

Sprookjesachtige ontwerpen uit het Verre Oosten, gebaseerd op eeuwenoude schilderijen. Zeg Guo Pei en je denkt waarschijnlijk meteen aan de imposante gele jurk waarmee Rihanna in 2015 de absolute winnaar van het Met Gala was. De japon was kanariegeel met een enorme ronde sleep, die was afgezet me...

Guo Pei: Chinese kunst en fashion komen samen in unieke expo

Sprookjesachtige ontwerpen uit het Verre Oosten, gebaseerd op eeuwenoude schilderijen.

Zeg Guo Pei en je denkt waarschijnlijk meteen aan de imposante gele jurk waarmee Rihanna in 2015 de absolute winnaar van het Met Gala was.

De japon was kanariegeel met een enorme ronde sleep, die was afgezet met geel bont en geborduurd met zilverdraad.

Er was in 2 jaar tijd duizenden uren aan gewerkt en het ding woog 25 kilo; Riri had drie mensen in haar entourage die haar sleep hielpen dragen.

Voor de ontwerpster betekende De Omelet, zoals het Commentariaat op Twitter de jurk onmiddellijk doopte, haar internationale doorbraak.  

In 'Guo Pei: Chinese Art and Couture' zijn naast deze legendarische jurk nog 29 jurken van haar hand samengebracht met twintig Chinese meesterwerken in het Asian Civilisations Museum in Singapore. Zo wordt aangetoond hoe Guo Pei in haar werk Chinese kunst relevant houdt en hoe ze – vaak letterlijk – doorborduurt op heritage motieven.

Guo Pei (52) is geboren in Beijing. Toen ze klein was, gooide haar vader haar tekeningen en schetsen weg, haar creativiteit kon ze wel kwijt in de kleren die ze met haar moeder naaide. Destijds waren Mao-pakken de enige correcte vorm van kleding in China, zij ging tegen die dwang in met losvallende jurken.

Toen Guo Pei in 1986 afstudeerde aan de Beijing Second Light Industry School met een graad in modeontwerpen had ze de tijdgeest mee. Deng Xiaoping voerde post-Mao hervormingen door, de vraag naar mode groeide en ze kreeg een baan bij een van de eerste particuliere kledingproducenten. Die ze ook meteen een hit bezorgde in de vorm van een felgekleurde winterjas met een capuchon. In 1997 zei de designer haar baan op en begon ze voor zichzelf.

Guo Pei - dit is ze! - is getrouwd met haar zakenpartner Cao Bao Jie, een textielhandelaar die Europees borduurwerk bij haar introduceerde en haar motiveerde zichzelf te zien als een haute couturière in plaats van 'gewoon een kleermaker'.

'Guo Pei: Chinese Art and Couture' is tot 15 september te zien in het Asian Civilisations Museum in Singapore.

Foto's © ANP, Asian Civilisations Museum

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in