Op 19 augustus 1883 werd een van de meest invloedrijke modeontwerpers aller tijden geboren: Coco Chanel. Ze liet een grote erfenis en vele tijdloze ontwerpen na, zoals de little black dress, het tweedpak, de 2.55-tas en Chanel No 5. Haar creaties zijn niet alleen tijdloos, ze worden nog altijd gedragen en stijgen ook steeds meer in waarde.

Stefania Filizola is mode-expert bij Catawiki, het toonaangevende online veilingplatform. Zij legt uit waarom Chanel zo populair is gebleven en in welke vintage Chanel-stukken je het beste kan investeren.

More content below the advertising

De invloed van Coco Chanel op het huidige modebeeld

Filizola: De invloed van Coco Chanel op de mode van vandaag de dag zie je terug in de vrijheid van vrouwen om high-end te combineren met lower-end producten, en dan name door het gebruik van prachtige modeaccessoires.

Coco Chanel was onafhankelijk en revolutionair in de wereld van mode en deze geest van de vrije vrouw leeft nog steeds.'’

Vintage mode in opkomst

De markt voor vintage kleding blijft groeien. Mensen besluiten om niet langer de planeet te beïnvloeden door bij te dragen aan de fast-fashion industrie en kiezen liever voor klassieke stukken van hoge kwaliteit.

Het is daardoor geen verrassing dat de tijdloze ontwerpen van Chanel populair zijn onder de vintage shoppers.

Filizola legt uit: "Mensen zoeken niet alleen om milieuredenen naar manieren om de gigantische kledingketens te vermijden, ze gebruiken vintage mode ook om hun individualiteit en persoonlijke gevoel voor stijl uit te drukken.

Veilige investering

Chanel is vanwege de tijdloze ontwerpen een veilig merk om in te investeren. Coco Chanel geloofde heilig dat kleding eenvoudig, elegant en gemakkelijk te dragen moest zijn.

Door broeken voor vrouwen te introduceren bracht Chanel een revolutie teweeg, en ging ze in tegen de 20e-eeuwse cultuur, terwijl ze trouw bleef aan haar visie: 'Een meisje moet twee dingen zijn: stijlvol en fantastisch.'

Waarom vintage Chanel-klassiekers een goede investering maken

Tassen zijn een betrouwbare keuze

Filizola, raadt aan dat, wanneer je van plan bent om in mode te investeren, tassen over het algemeen de meest betrouwbare keuze zijn.

Aangezien de Chanel-tassen de afgelopen vijf jaar met meer dan 70 procent in waarde zijn gestegen, is Chanel een van de meest veilige merken om in te investeren.

"De klassieke medium flap handtas in het bijzonder, is nog steeds ongelooflijk populair en zal gegarandeerd in waarde stijgen, of op zijn minst zijn oorspronkelijke waarde behouden.

 

Een bericht gedeeld door BopTalk (@boptalk) op

De waarde is sinds 1955 eigenlijk nooit meer gedaald. Ook vintage, zeldzame, moeilijk te verkrijgen tassen en alle moderne limited editions die op de catwalk te zien waren, kunnen meestal worden doorverkocht voor 150-200 procent van hun winkelwaarde."

Qua kleding zijn jurken de beste keuze

Op het gebied van kleding, zijn jurken de veiligste keuze. "Avondjurken en chique casual jurken zijn de beste optie," adviseert Filizola.

"Zoek vooral naar stukken met het label Gabrielle Chanel - deze kunnen voor minstens € 7.500 worden verkocht - of kledingstukken die zijn gedragen door beroemdheden.

 

Een bericht gedeeld door Mimi (@couturewedgie) op

Kleding kan alleen in waarde stijgen wanneer het in een goede staat verkeert en niet bewerkt is. Maten die vaak voorkomen, zijn ook waardevoller."

Ook je eigen vintage Chanel in de kast?

Vanaf vandaag organiseert online veilingplatform Catawiki een speciale Chanel-veiling. De veiling duurt tot 24 augustus.

Bron: Catawiki. Beeld: ANP.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Vandaag overleed de iconische mode-ontwerper Karl Lagerfeld. Herkenbaar aan zijn onafscheidelijke witte staart, zonnebril en zwart-wit pak. Hij had een onmiskenbaar talent voor stijl en een heldere visie hoe dat eruit moest zien op de catwalk. 

Het zat er al vroeg in bij de in 1933 geboren Lagerfeld:

More content below the advertising

1. "When I was four I asked my mother for a valet for my birthday."

2. "I’m very much down to earth. Just not this earth."

3. "Moschino doesn’t have style anyway, it’s a pastiche."

Creatief directeur van Moschino Vincent Darré vond dít zo'n goede opmerking dat hij Lagerfeld vroeg de quote op te schrijven. Die liet hij op een shirt printen voor Moschino's volgende collectie en showen door Ines de la Fressange (Lagerfeld's muze waar hij mee gebrouilleerd was geraakt).

4. "Vanity is the healthiest thing in life."

5. "Well, there came this new line from Hedi Slimane at Dior that you needed to be slim to wear. It said: 'You want this? Go back to your bones.' And so I lost it all. I lost 88 pounds and never got them back."

6. "Black and white always looks modern. Whatever that word means."

7. "I am like a caricature of myself, and I like that. It is like a mask. And for me the Carnival of Venice lasts all year long."

8. "What I love best in life, is new starts. What I enjoy most is doing something I have never done before"

Vandaar dat de ontwerper ook, behalve nieuwe haute couture, steeds weer nieuwe initiatieven ontplooide. Zoals deze meubellijn met zijn onmiskenbare stijl. 

9. "I’m a working-class person, working with class."

10. "I’m not a second option person. It is that or nothing. If it is not the way I see it, I prefer not to see it."

11. "Why should I stop working? If I do, I'll die and it'll all be finished."

De modewereld is een kleurrijk icoon verloren vandaag. #RIP

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

De Duitse modekoning Karl Lagerfeld is overleden. De hoofdontwerper van het Chanel is 85 jaar oud geworden. 

Volgens Franse media voelde Lagerfeld zich al enige tijd niet goed. Begin dit jaar wat hij voor het eerst in 36 jaar afwezig bij de presentatie van de nieuwe Chanel-collectie.

More content below the advertising

Traditioneel kwam hij aan het einde van de show ergens in de enorme set tevoorschijn om alle aanwezigen te bedanken.

In plaats daarvan moesten de aanwezige modeliefhebbers het doen met Lagerfelds rechterhand Virginie Viard (hier rechts op archieffoto).

Zij nam toen namens Lagerfeld het applaus voor de voorjaarscollectie in ontvangst. Volgens een woordvoerder van het modehuis was Lagerfeld moe en liet hij daarom verstek gaan.

Lees ook: De wereld van Chanel door de ogen van Karl Lagerfeld

Lagerfeld werd geboren in 1933 in Hamburg en vestigde zich begin jaren vijftig in Parijs. Daar groeide hij uit tot een van de belangrijkste en meest toonaangevende couturiers ooit.

Reactie Chanel op overlijden Karl Lagerfeld:

"Lagerfeld was zijn tijd vooruit, wat enorm heeft bijgedragen aan het wereldwijde succes van het Huis Chanel'', verklaarde algemeen directeur Alain Wertheimer. "Niet alleen ik heb een vriend verloren, wij allen hebben een buitengewoon creatieve geest verloren.''

Hier vertelt hij over zijn Fall/Wintercollectie 2018/2019, één van de laatste van zijn hand.

Bron: NU.nl. Beeld: ANP

Elke week het laatste mode-nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in