Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Beroemde modefotograaf Peter Lindbergh overleden

De ontdekker van het supermodel is 74 jaar geworden. Duitse modefotograaf Peter Lindberg is gisteren overleden op 74-jarige leeftijd. Het nieuws werd door de familie zelf bevestigd, onder meer via het Instagram-account van de fotograaf. ‘Hij laat een immense leegte achter’, luidt de tekst. Dat is...

Beroemde modefotograaf Peter Lindbergh overleden

De ontdekker van het supermodel is 74 jaar geworden.

Duitse modefotograaf Peter Lindberg is gisteren overleden op 74-jarige leeftijd. Het nieuws werd door de familie zelf bevestigd, onder meer via het Instagram-account van de fotograaf. ‘Hij laat een immense leegte achter’, luidt de tekst.

Dat is een understatement, want Lindbergh leverde iconische covers en fashionreportages af. Zijn overlijden is onverwacht, de afgelopen weken fotografeerde hij nog Greta Thunberg, Jane Fonda, Salma Hayek en Jacinda Ardern voor de Engelse Vogue.

Lindbergh, geboren in 1944 in het Poolse Leszno, werkte jarenlang voor vele fashion glossy's en fotografeerde alle topmodellen. Hij wordt wel de ontdekker van de supermodellen genoemd, want hij was een van de eersten die Naomi Campbell, Cindy Crawford, Linda Evangelista en Christy Turlington voor zijn lens haalde...

...en ze waren allemaal dol op hem.

Het was echter Anna Wintour die zijn carrière als modefotograaf op de rails zette, zo zei Lindbergh zelf in 2011. "Wintour vond mijn foto’s geweldig en ze vroeg of ik de cover van het eerste nummer onder haar bewind niet wou maken," zei hij. "We hebben toen gebroken met onder meer de knappe, maar ook nogal ouderwetse stijl van huisfotograaf Richard Avedon – met zijn grote, robuuste en perfect geföhnde koppen – en amper een jaar later was de Amerikaanse Vogue weer toonaangevend."

Lindbergh was een liefhebber van zwart-wit fotografie en haatte Photoshop, wie met hem werkte, moest contractueel beloven dat zijn foto's niet bewerkt zouden worden. Hij was zijn tijd ver vooruit met het inzicht dat kleine imperfecties van modellen hen juist mooier en interessanter maken, zoals hier Julianne Moore. 

Voor zijn derde Pirelli-kalender -  dit is Nicole Kidman - fotografeerde hij celebs zelfs zonder make-up als protest 'tegen de terreur van perfectie en jeugd'. "Belangrijker dan hen naakt te tonen, is te tonen hoe ze echt zijn," zei Lindbergh. "Als  kunstenaar heb ik de verantwoordelijkheid om vrouwen te bevrijden van het idee van eeuwige jeugd en perfectie. De maatschappij dringt ons dat ideaal op, terwijl het nooit te bereiken is."