Dat ontwerpers weleens ‘inspiratie opdoen’ bij elkaar, is geen geheim. Het komt meer dan eens voor dat er designs opduiken die wel héél erg lijken op die van een ander merk. Balenciaga heeft zich voor een tas uit de zomercollectie nu echter laten beïnvloeden door een wel heel onverwachte speler in het veld.

Lees ook
Prinses Amalia gezien met peperdure handtas uit mama's kast

Zoek de verschillen

Het accessoire uit de nieuwe collectie van het Spaanse modehuis lijkt namelijk als twee druppels water op, jawel, de plastic blauwe shopper van IKEA. Het enige verschil is het materiaal: Balenciaga verving het geweven plastic van de ‘Frakta’ voor kalfsleer en voegde een rits toe aan het ontwerp. Uiteraard ontbreken de gele blokletters op de hengsels van de designer-remake.

Article continues after the ad

2800 IKEA-tassen

De prijs van misschien wel het opmerkelijkste copycat-item dat we ooit voorbij zagen komen, is een luttele 1700 euro. Voor dat bedrag kun je meer dan 2800 shoppers van de meubelgigant kopen: de tas van IKEA kost slechts zestig cent. Je snapt: op sociale media kunnen gebruikers hun lol niet op - het nieuws gaat als een lopend vuurtje het web over.

‘Gevleid’

IKEA ziet er de humor wel van in en reageert sportief op de luxe uitvoering van het Zweedse ontwerp. "Wij zijn extreem gevleid dat we blijkbaar een inspiratiebron zijn voor de laatste catwalkdesigns van Balenciaga”, reageert het woonwarenhuis tegen het online designmagazine Dezeen. Balenciaga heeft nog niet willen reageren op de ophef. 

Beeld: Getty