Miuccia Prada
Miuccia Prada

De Italiaanse topontwerpster ís fashion en deelt haar geheimen.

Miuccia Bianchi Prada maakte van het Italiaanse label een enorm succes. Forbes schatte haar waarde eerder dit jaar op 2,4 miljard dollar. Best opmerkelijk, want niet alles wat Miuccia ontwerpt is even toegankelijk al vindt ze zelf van wel: "Het is geen kunst. Kunst is om ideeën uit te drukken. Mijn werk is verkopen."

Article continues after the ad
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door What Miuccia wore (@whatmiuccia) op

Haar eigen stijl is misschien nog wel indrukwekkender dan de vele collecties die ze aflevert en heeft een eigen, door een fan bijgehouden Instagramaccount @whatmiuccia. Daaruit blijkt dat een vrouw met zelfvertrouwen wegkomt met eclectische fashion keuzes, van pumps met glazen hakken tot neon techno-jurken en een kostschoolmeisjesoutfit met daaronder zichtbaar felroze ondergoed. Daarom, zeven stijladviezen van de maestra.

Kleding = communicatie

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door What Miuccia wore (@whatmiuccia) op

"Wat je draagt, is hoe je je aan de wereld presenteert, zeker in deze tijd, waarin menselijke contact zo vluchtig zijn en snel gaan," aldus Prada. "Fashion is instant taal. Dus kun je beter iets te zeggen hebben."

Kom uit je comfortzone

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door What Miuccia wore (@whatmiuccia) op

"Je moet er wat voor over hebben om iets heel anders dan normaal te dragen," vindt Miuccia. "Wat sommige mensen vreemd vinden zijn mijn pogingen om het concept van luxe te ondermijnen door elementen te introduceren die als gewoon worden beschouwd. Als het interessant staat, waarom niet?"

Powerkleren voor powervrouwen

"In de kern komt het er op neer dat ik met mijn werk mannen gevoeliger probeer te maken en vrouwen sterker."

Stijl kent geen (leeftijds)grenzen

"Ik vind het een vreselijk idee dat je iets niet zou kunnen dragen omdat je een bepaalde leeftijd hebt. Je kunt iets niet dragen omdat het niet past of lelijk gemaakt is. Dát zou de norm moeten zijn." Deze fabuleuze schoenen droeg ze naar het Filmfestival van Cannes. 

Een label zegt niet veel

"De Pradavrouw bestaat niet," zegt Miuccia, hier met Anna Wintour. "Ik ben geïnteresseerd in vrouwen in het algemeen, ik heb geen voorkeuren, ik ben het zelf niet. Ik hou van kleren. Niet per se van fashion, wel van kleren. Waar ik niet van hou zijn mensen die alleen labels kopen, die brengen niet het geluk waar ze op rekenen. Als ik iets ontwerp waar iemand met een rotdag zich iets beter door voelt, is dat prachtig. Maar dat heeft dan hopelijk niets met het label te maken."

Maak het boeiend

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door What Miuccia wore (@whatmiuccia) op

"Uiteraard wil ik kleren maken die mooi zijn, maar kleren moeten ook interessant zijn. Goed overdacht, intelligent en gepast. Kleed je niet volgens mijn idee, maar maak het je eigen."

Geniet ervan

"Vrouwen willen vaak niet toegeven dat ze fashion leuk vinden. En toch vindt iedereen fashion mateloos interessant, van een taxichauffeur tot een mega-intellectueel. Ik heb me vaak afgevraagd waarom dat is. Het antwoord heb ik niet."

Foto's © Hollandse Hoogte, BSR Agency, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in