Brildrager5 Tips voor brildragers in de winter

Wie kent de kleine ergernissen in de winter niet. Donkerheid, natheid en kou gaan immers altijd gepaard met zichtproblemen. Veel brildragers hebben de indruk dat hun toch al verminderde gezichtsvermogen in het koude jaargetijde nog verder verslechtert. Dit misverstand ontstaat met name door de slechte lichtverhoudingen, spiegelingen op natte wegen en beslagen brillen. Bijna 9 miljoen mensen dragen in Nederland een bril en kennen deze problemen maar al te goed. Mister Spex-opticien Nicola Kahle heeft daarom de vijf beste tips voor de winter samengevat.

Tip 1: nooit meer een beslagen bril

Wie kent het fenomeen niet. Je stapt van de kou de warmte in en de bril beslaat meteen. Dit kan eenvoudig worden voorkomen: er zijn talloze brilreinigers met een anticondens- of anti-fog-werking op de markt die het oppervlak van de brillenglazen zeer glad maken. De anticondenslaag voorkomt dat zich waterdruppels aan de brillenglazen hechten. Deze producten zijn als doekje of als spray verkrijgbaar.

Tip 2: bril laten ontspiegelen

In de winter zijn de weersomstandigheden veeleer matig en gebeuren er veel auto-ongelukken. Vooral autobestuurders adviseert Nicola Kahle om hun bril te laten ontspiegelen. Want: ontspiegelde glazen verminderen reflecties en verbeteren het zicht door meer helderheid.

Article continues after the ad

Tip 3: oogtest voor de winter

Opticien Nicola Kahle adviseert een oogtest voor de winter en eventueel een aanpassing van de correctie. “Soms begint een verslechtering sluipend en blijft zo onopgemerkt”, aldus Nicola Kahle. Doorgaans moeten brildragers zich vanwege het donkere jaargetijde op een slecht zicht instellen. Dan is een oogtest net voor het begin van de winter zeer nuttig.

Tip 4: getinte brillenglazen voor onverwachte lichtinval

Juist in de wintermaanden is de lichtinval onregelmatig. Als de zon schijnt, is het zonlicht extra fel. Daarom raadt Nicola Kahle bijvoorbeeld bruin getinte brillenglazen of glazen die door UV-straling vanzelf verkleuren aan. De glazen hebben speciale filters die zich afhankelijk van de sterkte van de UVstraling aanpassen.

Tip 5: of toch liever gewoon contactlenzen?Brildrager

Wie dit allemaal te lastig vindt, kan het zich gemakkelijk maken. In plaats van een bril, zijn contactlenzen volgens Nicola Kahle een goede keuze. Contactlenzen zijn in de winter een ideaal alternatief voor de bril. Het grootste voordeel: ze kunnen niet beslaan. Contactlenzen passen zich immers aan de lichaamstemperatuur aan. Ze koelen nooit af en zijn ongevoelig voor sneeuw en regen.