Cashmere trui van Peter Hahn
Cashmere trui van Peter Hahn

Niets fijner dan het dragen van een echte cashmere trui, het draagt heerlijk licht, is superzacht en het geeft de perfecte warmte.

Ik ben al jaren groot fan van cashmere truien. Het allergrootste voordeel van cashmere vind ik het draagcomfort. Het zit echt heerlijk, het is lichter dan scheerwol, het is superzacht en je hebt het nooit te warm of te koud. Vroeger was cashmere een echt luxe-product, tegenwoordig heb je gelukkig ook betaalbare versies. Cashmere wol is duurzaam, gaat jarenlang mee en is zelfreinigend. Sommige cashmere truien heb ik al meer dan 10 jaar.

 1. Zacht
  Cashmere is een wolproduct afkomstig van de kasjimiergeit uit Mongolië. Het kan daar heel koud zijn en die kasjimiergeit heeft dan ook een hele dikke vacht. De eerste laag wol van de geit, dus de wol die direct op de huid van de geit groeit, wordt cashmere genoemd. Dit is zachte en warme wol en van uitstekende kwaliteit. Dit is de reden waarom een cashmere trui zo licht is.
 2. Prijs
  De zachte en pluizige wol wordt gesponnen tot draden. Dit proces klinkt makkelijker dan het is, want deze cashmere wol is vrij pluizig. Dit is het moment dat de prijs van de cashmere wol bepaald wordt. Hoe langer en dikker de draden, des te duurder uiteindelijk het cashmere kledingstuk. Cashmere is de laatste jaren betaalbaarder geworden omdat een aantal technieken veranderd zijn. Peter Hahn heeft diverse betaalbare modellen.
 3. Comfort
  De combinatie behaaglijke warmte en lichtheid van materiaal maakt dat cashmere wol heerlijk draagt. Zeker in het voor- en najaar als het zowel koud en warm kan zijn vind ik het heerlijk om cashmere wol te dragen, het lijkt wel of het de warmte reguleert.
 4. Verzorgen
  In principe hoef je cashmere wol niet te wassen, het is een natuurproduct met een zelfreinigend vermogen. Af en toe buiten hangen is dus genoeg. Zit er een vlek op, dan kun je cashmere het beste  met de hand wassen met een wolzeep. Al was ik cashmere ook wel in de machine op een koude wolstand. Liggend laten drogen en eventueel op de laagste stand strijken.
 5. Kammetje
  Cashmere is er in diverse kwaliteiten, goedkope kwaliteiten gaan snel pillen (soort pluis), maar ook duurdere cashmere wol gaat op een gegeven moment pillen. Met een ‘cashmere kam’ haal je makkelijk de puisjes weg, zodat je cashmere trui er altijd als nieuw uitziet.