Als de gelegenheid het toelaat, trekt Máxima iets van hem uit de kast. Hij zette zich op de kaart met de 'postzakoutfit' en de inhuldigingsjurk, maar inmiddels zien we veel meer stijlvolle creaties van hem. Wat heeft Máxima voor hem betekend en wie zijn zijn grote voorbeelden? We vroegen hem de hemd van het lijf.

1. Door de jurken van Máxima sta je internationaal op de kaart, ben je al een beetje geland?  Lachend: “Ik vraag me wel eens af of ik ooit nog ga landen. Er is een lawine van aandacht en aanvragen over me heen gekomen.”

2. Royalty doet toch iets voor je, blijkbaar? “Ja, maar het was ook een bijzonder moment. Je wordt een beetje onderdeel van de geschiedenis.”

3. Was het waar je altijd van droomde? “Het is iets dat je niet eens bedenkt.”

4. Wanneer werd je voor het eerste geraakt door mode?  “Als kind, door de sieraden van mijn oma, maar ik was ook altijd bezig mijn zus Maartje te kleden.”

5. Was het thuis vanzelfsprekend dat je ging ontwerpen? “Mijn ouders zitten in de antiekwereld, maar ze vonden het prima dat ik de mode in ging.”

6. Je hebt een hechte familieband… “Ja, ze betekenen veel voor mij. We hebben met zijn allen naar de inhuldiging op tv gekeken. Ze waren erbij toen ik volschoot en ook toen vervolgens alles ‘afging’ en mijn hele wereld veranderde.”

7.  Heeft het je als mens veranderd? “Niet wezenlijk. Ik heb het niet ervaren als de Jan Taminiau-show. Het was een eervolle opdracht, die me eerder bescheiden heeft gemaakt dan trots.”

8. Maar de buitenwereld kijkt wel anders naar je? “Eerst was ik Jan van de Postzak, nu ben ik Jan van De Blauwe Jurk. Maar het is een feit dat de buitenwereld anders met je omgaat.”

9. Máxima straalde kracht uit in jouw jurk, is dat typerend voor de Taminiau-vrouw? “Over het algemeen zijn mijn klanten wel zelfverzekerd. Om een postzak te dragen, moet je toch een beetje lef hebben.”

10. Is dat belangrijker dan schoonheid? “Zeker! Je hoeft niet mooi of slank te zijn, om te kunnen stralen. Dat is mijn werk. Ik denk nooit in maten, maar in proporties en verhoudingen. Imperfectie kan heel mooi en spannend zijn.”

11. Heb je een tip voor vrouwen boven de veertig? “Blijf je ‘kleden’ en het maakt niet uit waar je koopt, maar laat de kleermaker op de hoek dingen net even scherper maken. Met een extra coupenaadje onder de borst, een kortere mouw- of roklengte… Dat scheelt alles.”

12. Wat is je levensmotto? “Blijf dingen die al een leven hebben gehad vieren. Denk aan hergebruik, zoals ik heb gedaan bij de postzak.”

13. Wat is voor jou het toppunt van luxe? “Samen aan tafel met een mooi glas wijn, een goed gesprek…. Door dingen die zomaar spontaan ontstaan, kan ik me zó rijk voelen…”

14. Waar put je inspiratie uit? “De antiekzolder van mijn oma. Dat is voor mij een basisbroedplaats geweest van hoe ik naar de wereld kijk en naar afgedankte spullen.”

15. Wat betekent voor jou elegant leven? “Genieten, maar er ook bewust van zijn dat iedereen zijn eigen verhaal heeft en dat je daar respectvol mee moet omgaan.”

16. Wie zou je graag eens ontmoeten? “Cristóbal Balenciaga. Ik had met hem graag willen praten over  de constructie van jurken, daar was hij een meester in.”

17. Ben je ergens bang voor? “Ik vind het nog altijd moeilijk om op mensen af te stappen; een soort  verlegenheid. De laatste jaren is het minder geworden en dat maakt het leven een stuk gemakkelijker.”

18. Wat vind je het mooiste van je vak? “Dat je kunt blijven groeien.”

19. Wat is je beste eigenschap? “Creatief denken en dat is meteen ook mijn slechtste. Als je alles vanuit creativiteit benadert, kan dat soms verwarrend zijn.”

20. Waar gaat het heen in de mode?  “Ik hoop dat we meer gaan koesteren wat we al hebben, dat iets na één keer dragen niet weg hoeft.”

Jan Taminiau (1975)  is couturier en presenteert een eigen couturelijn. www.jantaminiau.nl

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

De sneaker is bijna hipper dan de pump op het moment. Zelfs in de shows van Chanel en Louis Vuitton werden de veredelde sportschoenen succesvol gecombineerd met designermode.

De sneaker van nu is groot en heeft een dikke zool.

Balenciaga zet de toon.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Nora B. Sullivan (@norab.sullivan) op

Alexander McQueen kwam met deze fijne versie (€ 590)

En ook Zara stapt in met een budgetmodel (€ 69,95)

Zo draag je ‘m

De sneaker kan natuurlijk onder een sportieve look, maar ook onder een koker- of plissérok doen ze het hartstikke goed.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht dat is gedeeld door @miumiu_miumiu op

Bijkomend voordeel is natuurlijk dat ze ook wel een stukje prettiger lopen dan een pump, al gaat er voor ons weinig boven een goed paar Louboutins.

Beeld: Baleciaga

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

​​​​​​​

Leather pants, korte rokjes en strakke jurken voor jonge blommen? Welnee, de jeugdige Franse first lady bewijst het tegenovergestelde. Ze verrast ons keer op keer. 

Niet zo gek ook dat haar looks vaak het gesprek is van de dag. Zo ook de onderstaande 4.

1. De leren broek

De vrouw van Emmanuel Macron koos tijdens een bezoek aan de dierentuin van Beauval (Loir-et-Cher) voor een bordeaux rode blazer van haar favoriete merk Louis Vuitton en een zwarte leren broek. En ja, dat item stal de show. De Britse Vogue noemt haar look zelfs de beste tot nu toe.

2. Kort, korter, kortst

Ze heeft een voorliefde voor gewaagde korte rokjes en strakke broeken. Iets wat door de modepers, maar ook door verschillende designers zeer gewaardeerd wordt. 

3. Strakke jurken

Brigitte Macron kan eigenlijk ook alles hebben. De Franse first lady kiest vaak voor een jurk waar haar slanke figuur goed in uitkomt. Geef haar eens ongelijk.

4. Op chique

Toen Brigitte en haar man Emmanuel een bezoek aan de VS brachten, trok ze iets uit de kast waar we haar niet vaak in zien, namelijk een lange japon. Maar ook dit staat haar wederom prachtig. Chapeau!

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in