Als de gelegenheid het toelaat, trekt Máxima iets van hem uit de kast. Hij zette zich op de kaart met de 'postzakoutfit' en de inhuldigingsjurk, maar inmiddels zien we veel meer stijlvolle creaties van hem. Wat heeft Máxima voor hem betekend en wie zijn zijn grote voorbeelden? We vroegen hem de hemd van het lijf.

1. Door de jurken van Máxima sta je internationaal op de kaart, ben je al een beetje geland?  Lachend: “Ik vraag me wel eens af of ik ooit nog ga landen. Er is een lawine van aandacht en aanvragen over me heen gekomen.”

2. Royalty doet toch iets voor je, blijkbaar? “Ja, maar het was ook een bijzonder moment. Je wordt een beetje onderdeel van de geschiedenis.”

3. Was het waar je altijd van droomde? “Het is iets dat je niet eens bedenkt.”

4. Wanneer werd je voor het eerste geraakt door mode?  “Als kind, door de sieraden van mijn oma, maar ik was ook altijd bezig mijn zus Maartje te kleden.”

5. Was het thuis vanzelfsprekend dat je ging ontwerpen? “Mijn ouders zitten in de antiekwereld, maar ze vonden het prima dat ik de mode in ging.”

6. Je hebt een hechte familieband… “Ja, ze betekenen veel voor mij. We hebben met zijn allen naar de inhuldiging op tv gekeken. Ze waren erbij toen ik volschoot en ook toen vervolgens alles ‘afging’ en mijn hele wereld veranderde.”

7.  Heeft het je als mens veranderd? “Niet wezenlijk. Ik heb het niet ervaren als de Jan Taminiau-show. Het was een eervolle opdracht, die me eerder bescheiden heeft gemaakt dan trots.”

8. Maar de buitenwereld kijkt wel anders naar je? “Eerst was ik Jan van de Postzak, nu ben ik Jan van De Blauwe Jurk. Maar het is een feit dat de buitenwereld anders met je omgaat.”

9. Máxima straalde kracht uit in jouw jurk, is dat typerend voor de Taminiau-vrouw? “Over het algemeen zijn mijn klanten wel zelfverzekerd. Om een postzak te dragen, moet je toch een beetje lef hebben.”

10. Is dat belangrijker dan schoonheid? “Zeker! Je hoeft niet mooi of slank te zijn, om te kunnen stralen. Dat is mijn werk. Ik denk nooit in maten, maar in proporties en verhoudingen. Imperfectie kan heel mooi en spannend zijn.”

11. Heb je een tip voor vrouwen boven de veertig? “Blijf je ‘kleden’ en het maakt niet uit waar je koopt, maar laat de kleermaker op de hoek dingen net even scherper maken. Met een extra coupenaadje onder de borst, een kortere mouw- of roklengte… Dat scheelt alles.”

12. Wat is je levensmotto? “Blijf dingen die al een leven hebben gehad vieren. Denk aan hergebruik, zoals ik heb gedaan bij de postzak.”

13. Wat is voor jou het toppunt van luxe? “Samen aan tafel met een mooi glas wijn, een goed gesprek…. Door dingen die zomaar spontaan ontstaan, kan ik me zó rijk voelen…”

14. Waar put je inspiratie uit? “De antiekzolder van mijn oma. Dat is voor mij een basisbroedplaats geweest van hoe ik naar de wereld kijk en naar afgedankte spullen.”

15. Wat betekent voor jou elegant leven? “Genieten, maar er ook bewust van zijn dat iedereen zijn eigen verhaal heeft en dat je daar respectvol mee moet omgaan.”

16. Wie zou je graag eens ontmoeten? “Cristóbal Balenciaga. Ik had met hem graag willen praten over  de constructie van jurken, daar was hij een meester in.”

17. Ben je ergens bang voor? “Ik vind het nog altijd moeilijk om op mensen af te stappen; een soort  verlegenheid. De laatste jaren is het minder geworden en dat maakt het leven een stuk gemakkelijker.”

18. Wat vind je het mooiste van je vak? “Dat je kunt blijven groeien.”

19. Wat is je beste eigenschap? “Creatief denken en dat is meteen ook mijn slechtste. Als je alles vanuit creativiteit benadert, kan dat soms verwarrend zijn.”

20. Waar gaat het heen in de mode?  “Ik hoop dat we meer gaan koesteren wat we al hebben, dat iets na één keer dragen niet weg hoeft.”

Jan Taminiau (1975)  is couturier en presenteert een eigen couturelijn. www.jantaminiau.nl

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

In 1968 introduceerde Renzo Rossetti voor een schoen met de legendarische "kwastjes". In die tijd was Italië een sobere plek en waren mensen niet gewend aan fijn ontworpen accessoires: eenvoud was geen trend, maar de stijl van het dagelijks leven.

De Brera-loafer heeft zijn naam te danken aan de historische wijk in Milaan. De schoen werd in eerste instantie ontworpen voor mannen, maar in het begin van de jaren 70 werd eindelijk ook de vrouwelijke versie geproduceerd.

Inmiddels zijn de kwastjes echte eyecatchers en natuurlijk vaak gekopieerd. Het modehuis Fratelli Rossetti staat erom bekend.

Speciaal voor de 50-jarige verjaardag van dit iconische model, werd deze feestversie gemaakt met borduursels en de naam. Love it!

Vanaf € 630,-.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Het is wat stil rondom de Canadese zangeres Céline Dion, maar op haar account op Instagram is dat juist niet het geval. Ze is dol op mode en laat dat op een geweldige manier zien. 

De Canadese zangeres hult zich in de mooiste couture, trekt gewaagde outfits aan en heeft lak aan alles wat trendy is. Een goede reden om haar te volgen dus. 

 

 

 

...I'm so sorry @vancityreynolds ... I know you said this is #Deadpool2, not Titanic....and to "just phone it in". It's not my fault...blame it on @steveaoki ... he did the re-mix. I hope you're not mad at me Spiderman! - Céline xx... . Ashes is Number 1 on Dance Club Songs Chart 👉🏼 Link in bio . …Je suis désolée #RyanReynolds… Tu me l’avais bien dit, c’est #Deadpool2, pas le Titanic… "just phone it in"… Ce n’est pas ma faute... c’est #SteveAoki qui a fait le remix. J’espère que tu ne m’en veux pas, Spiderman! - Céline xx... . Ashes est numéro 1 au palmarès des chansons Dance 👉🏼 Lien dans la bio . Cc. @billboarddance @djriddler . #Ashes #number1 #Danceclubsongschart . 📸 : Mondo Wang

Een bericht gedeeld door Céline Dion (@celinedion) op

 

 

Lekker fit

Ook de vijftigjarige Céline heeft een lijf waar je u tegen zegt. Hoe ze dat doet? Gezonde voeding en veel sporten. Behalve haar ontbijt (dat bestaat uit zwarte koffie en een croissant) is ze heel verantwoord bezig. Zo vind je haar elke dag op de fiets (in huis dan), ze houdt van spinning.

Lenig

Daarnaast doet ze aan stretchen en veel jumping jacks op een dag. Voor de grote shows gaat ze hard aan de slag met een personal trainer. En qua eten: heel veel groenten, kip en rijst.

Bron: Bazaar/Radar Online Beeld: Hollandse Hoogte

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in