Als de gelegenheid het toelaat, trekt Máxima iets van hem uit de kast. Hij zette zich op de kaart met de 'postzakoutfit' en de inhuldigingsjurk, maar inmiddels zien we veel meer stijlvolle creaties van hem. Wat heeft Máxima voor hem betekend en wie zijn zijn grote voorbeelden? We vroegen hem de hemd van het lijf.

1. Door de jurken van Máxima sta je internationaal op de kaart, ben je al een beetje geland?  Lachend: “Ik vraag me wel eens af of ik ooit nog ga landen. Er is een lawine van aandacht en aanvragen over me heen gekomen.”

2. Royalty doet toch iets voor je, blijkbaar? “Ja, maar het was ook een bijzonder moment. Je wordt een beetje onderdeel van de geschiedenis.”

3. Was het waar je altijd van droomde? “Het is iets dat je niet eens bedenkt.”

4. Wanneer werd je voor het eerste geraakt door mode?  “Als kind, door de sieraden van mijn oma, maar ik was ook altijd bezig mijn zus Maartje te kleden.”

5. Was het thuis vanzelfsprekend dat je ging ontwerpen? “Mijn ouders zitten in de antiekwereld, maar ze vonden het prima dat ik de mode in ging.”

6. Je hebt een hechte familieband… “Ja, ze betekenen veel voor mij. We hebben met zijn allen naar de inhuldiging op tv gekeken. Ze waren erbij toen ik volschoot en ook toen vervolgens alles ‘afging’ en mijn hele wereld veranderde.”

7.  Heeft het je als mens veranderd? “Niet wezenlijk. Ik heb het niet ervaren als de Jan Taminiau-show. Het was een eervolle opdracht, die me eerder bescheiden heeft gemaakt dan trots.”

8. Maar de buitenwereld kijkt wel anders naar je? “Eerst was ik Jan van de Postzak, nu ben ik Jan van De Blauwe Jurk. Maar het is een feit dat de buitenwereld anders met je omgaat.”

9. Máxima straalde kracht uit in jouw jurk, is dat typerend voor de Taminiau-vrouw? “Over het algemeen zijn mijn klanten wel zelfverzekerd. Om een postzak te dragen, moet je toch een beetje lef hebben.”

10. Is dat belangrijker dan schoonheid? “Zeker! Je hoeft niet mooi of slank te zijn, om te kunnen stralen. Dat is mijn werk. Ik denk nooit in maten, maar in proporties en verhoudingen. Imperfectie kan heel mooi en spannend zijn.”

11. Heb je een tip voor vrouwen boven de veertig? “Blijf je ‘kleden’ en het maakt niet uit waar je koopt, maar laat de kleermaker op de hoek dingen net even scherper maken. Met een extra coupenaadje onder de borst, een kortere mouw- of roklengte… Dat scheelt alles.”

12. Wat is je levensmotto? “Blijf dingen die al een leven hebben gehad vieren. Denk aan hergebruik, zoals ik heb gedaan bij de postzak.”

13. Wat is voor jou het toppunt van luxe? “Samen aan tafel met een mooi glas wijn, een goed gesprek…. Door dingen die zomaar spontaan ontstaan, kan ik me zó rijk voelen…”

14. Waar put je inspiratie uit? “De antiekzolder van mijn oma. Dat is voor mij een basisbroedplaats geweest van hoe ik naar de wereld kijk en naar afgedankte spullen.”

15. Wat betekent voor jou elegant leven? “Genieten, maar er ook bewust van zijn dat iedereen zijn eigen verhaal heeft en dat je daar respectvol mee moet omgaan.”

16. Wie zou je graag eens ontmoeten? “Cristóbal Balenciaga. Ik had met hem graag willen praten over  de constructie van jurken, daar was hij een meester in.”

17. Ben je ergens bang voor? “Ik vind het nog altijd moeilijk om op mensen af te stappen; een soort  verlegenheid. De laatste jaren is het minder geworden en dat maakt het leven een stuk gemakkelijker.”

18. Wat vind je het mooiste van je vak? “Dat je kunt blijven groeien.”

19. Wat is je beste eigenschap? “Creatief denken en dat is meteen ook mijn slechtste. Als je alles vanuit creativiteit benadert, kan dat soms verwarrend zijn.”

20. Waar gaat het heen in de mode?  “Ik hoop dat we meer gaan koesteren wat we al hebben, dat iets na één keer dragen niet weg hoeft.”

Jan Taminiau (1975)  is couturier en presenteert een eigen couturelijn. www.jantaminiau.nl

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Tijdens de laatste Milan Fashion Week presenteerden Elizabeth Diller, Kazuyo Sejima, and Cini Boeri hun visie op de iconische nylon tas van het modehuis.

Toen Prada in de jaren ’80 een soort ‘parachutestof' lanceerde als vervanger van het traditionele leer, ging er een shock over de catwalk. Maar het zette de naam Prada wel op de kaart.

De tas die Miuccia Prada toen lanceerde, een soort nylon rugzak, werd een Prada-signature. Een iconische mode-klassieker. Vandaar dat deze tas werd geselecteerd om eens goed onder genomen te worden door drie architecten.

Voor de voorjaars/zomercollectie van 2019 tijdens de Milan Fashion Week, werden de tassen op de catwalk getoond. Handtassen zijn niet meer alleen maar eye-candy, maar hebben ook een functie. En daar een goede en stijlvolle oplossing bedenken, laat dat maar aan een architect over.

Elizabeth Diller maakte een tas én een outfit van de nylonstof. Waarom deze twee niet vaker worden gecombineerd, is haar een raadsel. Kun je je tas dragen? Als kledingstuk? Dat is de vraag waar zij antwoord op geeft.

The yoke van Elizabeth Diller:

Kazuyo Sejima richtte zich meer op reisbagage en ontwierp de Daln en Yooo, bedoeld als nekkussen en handbagage die je meeneemt in het vliegtuig. Classy en speels, met zo'n neckpillow willen wij best gezien worden in het vliegtuig.

Cini Boeri komt uit de industriële hoek. Zij wil het leven van de mens makkelijker en praktischer maken. Haar design sluit hier perfect op aan.

Bron: Architectural Digest. Beeld: Prada.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Ze is een meisje uit Chicago, advocate en voormalig first lady van Amerika: Michelle Obama. Amerika is dol op haar en ook op haar stijl. Die in de loop der tijd enorm veranderd is.

We nemen een duik in de geschiedenis.

Citroen

In 2009 werd Michelle Obama de allereerste Afro-Amerikaanse first lady. Door velen werd ze ook gezien als stijlicoon. Tijdens de inauguratie droeg Michelle een ensemble dat bestond uit een kanten jurk tot op de knie en een bijpassende wollen jas in het geel.

Dansen

De tint die door de ontwerper Isabel Toledo wordt omschreven als ­citroengras. Diezelfde avond verruilde ze d'r jas voor een prachtige jurk van Jason Wu. Haar man, toenmalig president Barack Obama, vroeg haar op het bal ten dans. Het was hun openingsdans.

De opvallendste outfits

En sinds de dag van de inauguratie hebben we haar stijl op de voet gevolgd. Michelle droeg veel outfits van Noord-Amerikaanse modeontwerpers. Bekijk hieronder hoe dat eruit zag.

Michelle draagt een zwarte jurk van Ralph Lauren terwijl ze wacht op Queen Elizabeth

Iedereen had het over deze jurk. De reden: hij kostte onder de 100 euro en was van Asos


In 2013 werd Obama herkozen als president van de VS. Michelle droeg voor die gelegenheid een rode creatie van de Amerikaanse designer Thom Browne

Michelle koos voor een blauw-zwarte jurk van Carolina Herrera om de Franse president Hollande te verwelkomen

Michelle begon in een Jason Wu in 2009 en eindigde in een Jason Wu in 2017

Sporten

En een prachtige vrouw is Michelle Obama nog steeds. Ze is 54 jaar, maar je zou ook geloven dat ze een veertiger is. Uiteraard moet ze daar wel voor doen, zo vertelde ze in een interview. Ze sport ongelooflijk fanatiek. Zo houdt ze onder meer van boksen en tennis en is ze vaak in de sportschool te vinden.

 

Bron: DeMorgen/DailyMail/TheList Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in.