Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

10 redenen om even aan Yves Saint Laurent te denken

Veel van wat je in de kast hebt, is gebaseerd op zijn lef en visie. Vandaag zou modeontwerper Yves Saint Laurent (1936-2008) 83 jaar zijn geworden. Geen designer heeft zoveel invloed gehad op draagbare, elegante fashion voor moderne vrouwen. Coco mag ze uit het korset hebben gehaald, Yves zorgde ...

10 redenen om even aan Yves Saint Laurent te denken

Veel van wat je in de kast hebt, is gebaseerd op zijn lef en visie.

Vandaag zou modeontwerper Yves Saint Laurent (1936-2008) 83 jaar zijn geworden. Geen designer heeft zoveel invloed gehad op draagbare, elegante fashion voor moderne vrouwen. Coco mag ze uit het korset hebben gehaald, Yves zorgde ervoor dat ze de broek aankregen. Mét zakken. Ter ere van hem: een Throwback Thursday van zijn meest baanbrekende momenten.  

1958

De Trapeziumjurk viel ruim om de taille in plaats van deze in te snoeren en redde Dior (waar Yves destijds hoofdontwerper was) van de financiële ondergang en vrouwen van pijnlijke ribben en ademnood door korsetten. 

1959

Yves wordt de designer van royals en celebs als hij de trouwjurk mag ontwerpen voor een van de meest glamoureuze vrouwen ter wereld: Farah Diba, de bruid van de sjah van Iran.

1963

Vrouwen in dijhoge laarzen waren tot 1963 nog buitengewoon schandalig en daarna buitengewoon fashionable, dankzij Saint Laurent.

1965

Nederland kwam leuk op de kaart te staan met zijn Mondriaan-jurken, die klassiekers werden.

1966

Misschien wel zijn beroemdste ontwerp: Le Smoking, een getailleerde smoking voor vrouwen, die naar een gala gaan heel wat comfortabeler maakte dan een baljurk met korset en hoge hakken.

1967

Yves noemde het zijn Knickerbocker Suit en alle vrouwen die tegenwoordig in een pak met een sassy korte broek naar hun werk gaan, borduren door op deze voorzet.  

1967

Yves blies niet alleen haute couture nieuw leven in nadat deze kunst in de jaren zestig bijna ter ziele was gegaan, maar trakteerde vrouwen bovendien als eerste op meer betaalbare ready-to-wear omdat hij mode wilde 'democratiseren'.

1969

Het broekpak wordt dankzij Saint Laurent het comfortabele, praktische én elegante uniform van de werkende vrouw.

1971

Rive Gauche (houtachtig, groen, kamperfoelie) staat nog altijd bekend als 'de beste bloemige aldehyde geur ooit', zoals parfum-criticus Luca Turin het ooit zei. Yves noemde het parfum naar zijn prêt-à-porter collectie.

1977

Saint Laurent was een van de eerste ontwerpers die niet alleen Europese modellen inhuurde, maar op de catwalk meer diversiteit liet zien, in een tijd dat niemand daar nog mee bezig was. Zijn muzes gingen van Somalische Iman ("Mijn droomvrouw") en half-Braziliaanse Betty Catroux tot Franse Catherine Deneuve.

Hier een momentje met zijn andere favoriet, Guinese Katoucha, in 1989.

Vooruit, nog ééntje dan: Yves zette Marokko als vakantieland op de kaart voor de jetset.

Hij bezat er een riad (een stadspaleis met een binnentuin) in Marrakesh...