Hoeveel paar jeans heb je gehad in je leven? Twintig? Misschien veertig paar? En al die tijd dat je een spijkerbroek hebt gedragen, heb je je waarschijnlijk nooit afgevraagd waar dat kleine vakje nou eigenlijk voor dient. Maar het heeft wel degelijk een echte functie.

Ja, dat vakje valt misschien soms even op, als je je sleutels in de - grotere, veel handiger - broekzak stopt bij het verlaten van je huis.

Bekijk ook: Met dit slimme trucje heb je nooit meer inkijk op de fiets

In de pocket
Deze mini-pocket heeft door de jaren heen verschillende (bij)namen gehad, zoals 'voorvakje', 'muntvakje', 'lucifervakje' en ga zo maar door. Hij werd ook vaak gebruikt om kleine entreebewijzen in op te bergen. Maar waar dient hij nu écht voor?

Al sinds 1879
Wat blijkt: het kleine zakje aan de rechterkant van een jeans, is oorspronkelijk gemaakt voor een horloge. "En het zat al op de eerste exemplaren van de 'taille overalls', zoals spijkerbroeken in het begin werden genoemd. Dat is te zien in de Levi Strauss & Co. archieven, die dateren uit 1879", aldus Tracey Panek, historica bij het bekende jeansmerk.

Never change a winning jeans
De originele jeans (met verstevigende, koperen 'spijkers', die ook nog altijd deel uitmaken van onze spijkerbroeken) hadden een klein vakje om een zakhorloge in te bewaren, speciaal voor werklieden; van timmermannen en mijnwerkers tot spoorwegingenieurs. En het design is sindsdien nooit meer veranderd!

Koningin Máxima straalt doorgaans in zijn creaties. Nu kan jij ook je eigen 'Claes Iversen' in huis halen. Niet om te dragen, maar om je interieur mee aan te kleden.

De ontwerper presenteerde onlangs zijn unieke wandkleden en maakt meteen een stevige indruk in de interieurbranche. Voor het nieuwe Hotel Mercier in Amsterdam ontwierp hij meer dan 50 unieke wandkleden. Die hangen in de openbare ruimtes, maar ook op de kamers vind je zijn kunststukjes.

Claes zegt over deze inspirerende nieuwe stap:

'Vanaf het begin van mijn carrière heb ik altijd gezegd dat ik mijn skills als ontwerper zo breed mogelijk wil inzetten: of het nou om accessoires, een munt of een kunstwerk gaat. Juist de variatie binnen het beroep als ontwerper interesseert mij.

Na het stopzetten van mijn ready-to-wear collectie was ik opzoek naar een product die een langere levensduur heeft dan één modeseizoen. In interieur is er geen houdbaarheidsdatum, maar wordt een product toegevoegd aan een bestaande collectie.'

Het lijnenspel en de kleurvlakken op de wandkleden is zéker iets dat we ook in zijn komende couture collectie gaan zien. Spannend!

Je eigen Claes Iversen in huis?

Het is zijn ambitie om vloerkleden te blijven ontwikkelen. In samenwerking met Frankly Amsterdam komen er limited-edition wandkleden én een collectie vloerkleden.

Ook kun je je verheugen op een lijn soft furnishing met poefjes, bedspreien, kussens en gordijnen. Daar kijken we reikhalzend naar uit!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

2019 begint alvast mooi. Dan opent Manolo Blahnik zijn eerste boutique in Parijs. En dat doet hij niet in een winkelstraat, maar in het prestigieuze Café Corazza in het Palais-Royal.

Het gaat volgens Kristina Blahnik, het nichtje van de iconische schoenendesigner, niet meer puur om het shoppen, maar om de beléving: “It’s about visiting, as opposed to shopping.”

En waar wordt je beter in de watten gelegd dat in het Palais-Royal?! Daarvoor verlaten we de Rue Saint-Honoré met liefde.  Het moet een heuse ode aan de schoen worden. Een schoenenhemel! Gaat dat zien! 

Parijs is overigens niet de enige stad die een Blahnik-boutique krijgt, ook op Omotesando Avenue in Tokio, één van de meest luxe winkelstraten in de wereldstad, komt er eentje en er ook Taipei krijgt een eigen Blahnik-boutique, maar dat is toch iets minder dichtbij.

Meer shopinspiratie? Dit zijn de 5 meest exclusieve winkelstraten van Europa

Nog heel even geduld, in 2019 is het zover, we houden je natuurlijk op de hoogte.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in