Statiegeld
Statiegeld

‘Niet de lege frisdrankflessen weggooien! Hier zit statiegeld op!’ Net zoals bij kratten bier kun je flessen weer  inleveren met een statiegeld-bon. Een gegeven dat wij al jaren kennen. De Gelderse gedeputeerde Michiel Scheffer van politieke groep D66 en de Nijmeegse hoogleraar Jan Jonker raakten geïnspireerd en introduceren ‘statiegeld op jeans’. Het idee is dat je €2,50 terugkrijgt bij het inleveren van een oude spijkerbroek.

Duurzame mode wordt gelukkig een trend. De kledingindustrie is één van de grootste milieuvervuilers ter wereld, maar als we allemaal iets doen dan heeft dat echt effect op grotere schaal. Scheffer en Jonker constateerde dat het hergebruik van denim ontzettend laag is en wilde hier bevordering in zien. Van de 20 miljoen verkochte spijkerbroeken op jaarbasis wordt slechts 15 procent gerecycled; de rest verdwijnt in de afvalverbrandingsovens. Mensen zouden daarom meer getriggerd moeten worden om bewuster om te gaan met de stoffen die wij al hebben met een duidelijkere inzamelingsysteem. Statiegeld zou daarbij een goede mogelijkheid zijn. De inzameling kan via de winkel waar de broek gekocht is of via een gemeentelijke afvalstraat plaatsvinden.

De indigoverf, de kracht en de hoeveelheid denim van een afgedankte jeans zijn in veel gevallen nog steeds bruikbaar voor een nieuw paar. De restjes die echt niet meer hergebruikt kunnen worden, worden dan verwerkt in de papierindustrie. Scheffer laat weten dat hij graag met Nederlandse papierfabrieken in gesprek zou willen, ‘om te praten over de bouw van een pilotfabriek voor hergebruik van textiel’. Aan zijn enthousiasme kan het in ieder geval niet liggen!

De cultuuromslag vindt PvdA-kamerlid Yasemin Cegerek nodig en steunt daarom het idee (en beginnend plan) van collega Scheffer. Minder enthousiast is VVD-kamerlid Remco Dijkstra. Hij vindt het innen van statiegeld ‘een duur systeem en niet van deze tijd’. Volgens hem is het aan de branche zelf hoe om te gaan met retournames van kleding.

Bron: FashionUnited

Bewaren

Bewaren

Bewaren

De temperatuur vliegt vandaag richting de hogere twintigers. Wat draag je op zulke warme dagen? Zéker als het weer even wennen is, omdat we dit weer even niet gehad hebben? In elk geval geen polyester, maar wel linnen. Stylist van de Hollywoodsterren Rachel Zoe (45) geeft 'verkoelende' tips.

Ze vertelt in een speciale video hoe je er leuk uit kunt zien op een warme dag. Voor de styliste is er één gouden regel: "Of je nu op vakantie gaat of niet en gewoon op kantoor bent: ik vind het belangrijk dat je de warmtevoelt dankzij elk aspect van je outfit."

De luchtige hoed
Het allereerste item dat niet in je garderobe mag ontbreken is de hoed. Die zijn er natuurlijk in alles soorten en maten, maar de rieten hoed is er eentje die je zomerse look helemaal afmaakt. De hoed mag overigens ook een tikkeltje speels zijn. Denk aan franjes of pomponnetjes.

Omdat onze snoetjes nog niet zoveel zon gezien hebben, is insmeren natuurlijk een must, maar de hoed mag ook mee ter extra bescherming. Multifunctioneel.

Kimono

Ook fijn om aan te trekken naar het strand is een kimono. Bij voorkeur eentje die licht transparant is. Met een kimono kun je ook nog eens verschillende looks creëren.

Ga je voor een bohemian look, draag hem dan over een kort broekje en een mooie top. Maar ook over een bikini of badpak is de kimono handig. Makkelijk als je even een ijsje wil halen op het strand bijvoorbeeld of een mooi glas rosé op een terras wil drinken. 

Sjaaltje

De sjaal is ook heel handig tijdens zomerse temperaturen. Hou je van een rock-'n-roll look, draag hem dan rond je hoofd. Of draag er een hoedje overheen, zodat-ie beter op z'n plek blijft zitten.

Bekijk onderstaande video voor nog meer tips:

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Wat zijn ze bijzonder, de kleuren die de looks bepalen dit voorjaar! Pastel staat in de schijnwerpers. Kies voor deze ultravrouwelijke violettinten. In een onoverwinnelijke combinatie van luchtig linnen met fris lila lonken we naar de lente.

1. Vliegeniersmodel zonnebril

Alexander McQueen, € 324.

2. Blouse met kristallen steentjes langs de kraag 

Marc Jacobs, € 855.

3. Double-breasted linnen jasje

Hillier Bartley, € 1.695.

4. Linnen broek

Hillier Bartley, € 695.

5. Leren loafers Gommino 

Tod’s, € 340.

6. Asymmetrische wollen rok met ruches 

Stella McCartney, € 685.

7. Iriserende pvc-tas Boy van Chanel

p.o.a.

8. Kanten jurk 

Sandro, € 224,95.

9. Metallic riem

 

 

&Other Stories, €49.

10. Clutch Lipstick

Tom Ford, € 2.490.

11. Kanten bralette

&OtherStories, € 19.

12. Pumps New Halle

Alexandre Birman, € 465.