Statiegeld
Statiegeld

‘Niet de lege frisdrankflessen weggooien! Hier zit statiegeld op!’ Net zoals bij kratten bier kun je flessen weer  inleveren met een statiegeld-bon. Een gegeven dat wij al jaren kennen. De Gelderse gedeputeerde Michiel Scheffer van politieke groep D66 en de Nijmeegse hoogleraar Jan Jonker raakten geïnspireerd en introduceren ‘statiegeld op jeans’. Het idee is dat je €2,50 terugkrijgt bij het inleveren van een oude spijkerbroek.

Duurzame mode wordt gelukkig een trend. De kledingindustrie is één van de grootste milieuvervuilers ter wereld, maar als we allemaal iets doen dan heeft dat echt effect op grotere schaal. Scheffer en Jonker constateerde dat het hergebruik van denim ontzettend laag is en wilde hier bevordering in zien. Van de 20 miljoen verkochte spijkerbroeken op jaarbasis wordt slechts 15 procent gerecycled; de rest verdwijnt in de afvalverbrandingsovens. Mensen zouden daarom meer getriggerd moeten worden om bewuster om te gaan met de stoffen die wij al hebben met een duidelijkere inzamelingsysteem. Statiegeld zou daarbij een goede mogelijkheid zijn. De inzameling kan via de winkel waar de broek gekocht is of via een gemeentelijke afvalstraat plaatsvinden.

De indigoverf, de kracht en de hoeveelheid denim van een afgedankte jeans zijn in veel gevallen nog steeds bruikbaar voor een nieuw paar. De restjes die echt niet meer hergebruikt kunnen worden, worden dan verwerkt in de papierindustrie. Scheffer laat weten dat hij graag met Nederlandse papierfabrieken in gesprek zou willen, ‘om te praten over de bouw van een pilotfabriek voor hergebruik van textiel’. Aan zijn enthousiasme kan het in ieder geval niet liggen!

De cultuuromslag vindt PvdA-kamerlid Yasemin Cegerek nodig en steunt daarom het idee (en beginnend plan) van collega Scheffer. Minder enthousiast is VVD-kamerlid Remco Dijkstra. Hij vindt het innen van statiegeld ‘een duur systeem en niet van deze tijd’. Volgens hem is het aan de branche zelf hoe om te gaan met retournames van kleding.

Bron: FashionUnited

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Meredith Koop heeft al jaren een baan waar iedere stylist van droomt: ze kiest de outfits uit van de inmiddels voormalig first lady van de Verenigde Staten Michelle Obama. Stiekem onthult ze ook wat geheimen: "Ik koos al haar outfits uit, toen ze nog first lady was zelfs ook haar pyjama's", zo vertelde ze aan Vogue.

In 2011 werd bekend dat Meredith (ze was toen 29 jaar) deze baan had bemachtigd. Ze praatte er nooit over met de pers. Pas vijf jaar later, in 2016, vertelde ze erover in de Amerikaanse Harper’s Bazaar.

Jurk van 35 dollar
En nu ook tijdens het Vogue Festival in Amsterdam verklapt de stylist een paar geheimen over de vrouw die ze nu een goede vriendin noemt. "Michelle houdt van comfortabel en ze is daarnaast dol op mode. Naast designerkleding droeg ze ook vaak betaalbare dingen. Ik gebruikte van alles, van J.Crew tot Gap. Ze heeft ook een keer een jurk van H&M aangehad (35 dollar), die ze droeg tijdens de Today Show. 

'Ik kocht kleding gewoon online'
Michelle vertrouwde Meredith vaak blind op de keuze van een outfit. "Ik vond haar kleding gewoon vaak online. Overigens denken mensen vaak dat het Witte Huis kleding leende, maar dat is zeker niet het geval. Het werd gewoon gekocht. Alleen voor historische gebeurtenissen, zoals een staatsdiner, werd kleding wel eens gedoneerd. Niet aan haar persoonlijk, maar aan de archieven."

Melania kleden?
Of Meredith ook Melania Trump, de huidige first lady, zou willen kleden? "Ik ben het niet eens met de huidige regering. Mode en politiek zijn niet zo gemakkelijk te scheiden, dus dat zou raar zijn."

Bron: Vogue/NRC

Koningin Máxima sjeesde de afgelopen weken met koninklijke koffers bomvol (designer)kleding (vooral die van Vlaamse makelij zijn in trek) van hot naar her. Wat ze allemaal droeg was even mooi. Maar welke look is favoriet?

May we have your votes please? 

1. Máxima droeg tijdens de lezing en het diner bij de tweede Koning Willem I Lezing over ondernemerschap bij kwekerij Koppert Cress in Westland een mintgroene zijden jurk met zogeheten klokmouwen. Wie tekende voor het ontwerp: het Belgische modehuis Natan.

2. Tijdens het Lerarencongres in Amersfoort koos de koningin voor een japon, met bijpassend jasje, van wederom het modehuis Natan. De hoed is gemaakt door Fabienne Delvigne.

3. Tijdens het staatsbanket in Portugal zag Máxima er op en top koninklijk uit. Ze droeg een avondjurk - die ze overigens al een keer eerder droeg - van Jan Taminiau. 

4. Onze koningin sloot het driedaagse staatsbezoek in Portugal af in - misschien wel de mooiste van die dagen - een kaftan-achtige avondjurk van Jan Taminiau. Haar look maakte ze af met een paar hakken van Gianvito Rossi.

Bron: Modekoninginmaxima/Twitter