Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden. Dus komt de pasvorm nicht im frage als die Louboutins vanuit de etalage naar ons staan te lonken. Maar wat doen die hakken met ons lijf?

Don't shoot the messenger, maar hakken dragen is schadelijker dan je denkt. Dat ze pijn in de voeten veroorzaken, verbaast natuurlijk niemand. Onderzoekers aan de Stanford University hebben helaas ook ontdekt dat hakken die hoger zijn dan 7,5 cm zoveel druk op de knieën zetten, dat het risico op artrose wordt verhoogd. O nee!

Stijve kuiten
Het dragen van hakken betekent dat je de hele dag op je tenen staat. Dit beperkt de bloedcirculatie in je benen en kan leiden tot spataderen, het verkorten van de spieren in je kuiten en het opstijven van de achillespees. Herkenbaar, die spierkramp ’s avonds? Dat komt waarschijnlijk door je prachtige muiltjes.

Lees (voor die ene keer) ook: Hoge hakken dragen wordt een feestje met deze simpele 'ingreep'

Balans
Niet alleen benen en voeten krijgen het te verduren. Je lichaam is de hele dag op zoek naar balans terwijl jij op je hakken rond dartelt, waardoor jouw rug onnatuurlijke bewegingen moet maken. Gevolg: pijn in je onderrug.

De oplossing
Nooit meer hakken dragen is écht geen optie, maar afwisselen kan geen kwaad. Een paar flatjes kunnen ook stylish zijn. En heb je toch gekozen voor die killer heels? Besteed dan aan het einde van de dag een paar minuten om je benen en heupen te stretchen.

Bron: Today, Beeldbron: Getty