De Birkin-bag van Hermès, de classic 2.55 bag van Chanel of de Speedy van Louis Vuitton, deze it-bags kennen we allemaal. Van zien, dromen of - voor de gelukkigen onder ons - van het hebben. Toch is er één tassenmerk dat zeker in dit luxe rijtje thuis hoort, maar dat niet snel genoemd zal worden. We hebben het over Goyard. 

Goyard doet niet aan adverteren. Goyard verkoopt niet online. Goyard betaald geen enkele beroemdheid om zich te laten fotograferen met hun tassen en Goyard geeft zelden interviews. Toch behoort het Franse merk tot de top van de luxe modespelers, naast Louis Vuitton, Hermès en Chanel dus. 

Al vanaf de start van het merk, in 1853, is Goyard succesvol. Vooral door de mond-op-mond reclame via hun exclusieve clientèle destijds. Coco Chanel, Sir Arthur Doyle en Jacques Cartier reisden in stijl met de koffers en tassen van Goyard. Nu behoren sterren als Michelin-chef Alain Ducasse - die een custom koffer voor zijn messen heeft - tot aan ontwerper Karl Lagerfield en rapper A$AP Rocky tot de selecte klantenkring van Goyard. 

Maar waarom zou je als luxe merk zo onder de radar willen blijven? "Elk ontwerp is het resultaat van een creatieve samenwerking tussen de klant en het Goyard-team. Met iedere klant willen we gaan voor een innige relatie en dat gaat niet als je jezelf continu in de schijnwerpers zet. We willen dicht bij onze kernwaarden blijven. Zo hebben we bijvoorbeeld verschillende aanvragen voor op maat gemaakte televisiemeubels afgewezen. Bij Goyard gaat het om reizen, het verbreden van je horizon en ontsnappen. Dan klinkt een televisiemeubel als het directe tegenovergestelde", aldus een van de woordvoerders.

Goyard blijft dus graag exclusief en maakt de meeste tassen alleen op afspraak. Hun flagshipstore staat op de beroemde Saint Honoré in Parijs en één deur verder bevindt zich het geheim ondergrondse warenhuis dat dient als archief. Hier staan 700 exclusieve tassen en koffers in alle soorten en maten die dienen als naslagwerk van de rijke historie van Goyard. De meest bekende tas van Goyard is de St. Louis Tote Bag.