‘Moet je nu eens kijken, dat had ik vroeger ook!’ Of: ‘Waarom heb ik die schoenen nou niet bewaard?’ Alle trends gaan wel eens uit de mode, maar sommige komen weer terug. Maar waarom?

Wij hebben het antwoord gevonden waarom die grote schoudervullingen altijd in je kast kunnen blijven hangen.

De straat als catwalk
Om van een trend te spreken, moet een grote groep dezelfde richting volgen. Maar eerst moet een influencer (persoon, subcultuur of andere stroming) deze trend starten. En waar wordt die trend gelanceerd? Simpelweg op straat. Trendwatchers maken een optelsom van de maatschappelijke ontwikkelingen en het straatbeeld. Daaruit komt de formule waar ontwerpers en inkopers gebruik van maken. Tegenwoordig wordt social media als een meetsysteem gebruikt: hoe vaker een item of stijl online is te zien, hoe duidelijker de trend.

Van trend naar modeklassieker
Vandaag de dag ontstaan er in de mode weinig nieuwe stijlen, vergeleken met de afgelopen eeuwen. Wel is de mode aan het veranderen als het gaat om technologische innovatie, maar dat wil niet zeggen dat een item klaar is voor de modeliefhebber. Vaak is die kleding nog niet draagbaar. De meeste mensen willen mode die toegankelijk en herkenbaar is. Daarom grijpen influencers terug naar het oude, met een nieuwe twist (zoals een ander soort materiaal of print).

Hedendaagse twist
De cyclus van 'zomaar een trend' naar een 'modeklassieker' draait om drie dingen: herkenbaarheid, herhaling en hedendaagse twist. Dit betekent dat het basismodel nooit verandert en het item herhaaldelijk terugkeert in verschillende subculturen. Om van een trend te evolueren naar een modeklassieker, moet een kledingstuk steeds opnieuw worden 'uitgevonden' én meegaan met z’n tijd.


Ook prinses Stéphanie van Monaco was fan.

Ander jasje
Een van de belangrijkste trends uit de jaren 80 zijn de schoudervullingen. Daar lieten vrouwen mee zien dat ze net zoveel macht hebben als mannen en daarom is het een blijvende trend. Maar één die wel altijd in een ander jasje terugkeert.

Georgio Armani Privé in 2010
Georgio Armani Privé in 2010

LEES OOK: Afspeellijst: dit zijn de grootste hits uit de sixties

Bron: FashionWeek, Beeldbron: Pinterest