Truce Bles (62) werkt al haar hele leven in de confectie. Met dochter Danie (38) runt ze de ByDanie Vintage Store in de Cornelis Schuytstraat in Amsterdam. Truce zweert bij een kraakhelder wit overhemd, Danie gaat voor de mix van klassiek, vintage en rock-’n-roll.

Stijl
Truce: “Ik ben verslaafd aan witte overhemden. Dat begon zo rond mijn veertigste. Als ik een off-day heb, gaat alles net iets beter als ik een crispy, wit overhemd draag. Simpel, stijlvol.”

Danie: “Vroeger kleedde mijn moeder zich klassiek, stoer en rock-’n-roll tegelijk. Ik kan haar uittekenen in een jeans, met die blouse dus en een paar Tod’s of cowboylaarzen. Met een decolleté heb ik haar nog nooit gezien. In de zestig of niet, ze is nog steeds een duizendpoot met veel levenslust. Niet piepen, maar gas geven en doorgaan, is haar mantra.”

Attitude
Truce: “Klasse is: niet te koop lopen met wat je hebt. ‘Laat open zijn’, noem ik die bloesjes die ver open staan en truitjes met diepe V-halzen. Subtieler is een laag rugdecolleté. Verzorgd is mooi, maar ook ingewikkeld, want de grens tussen mooi verzorgd en té verzorgd is vaag. Te geföhnd, te veel juwelen, te blond, te gelift, te veel make-up, te kort: allemaal niet chic.”

Danie: “Ik heb, net als mijn moeder en oma, een zwak voor klassiek geklede vrouwen. Zit ik in tijdnood, dan grijp ik zelf ook graag naar een klassieker. Nóg leuker is het wanneer je die klassieker een twist geeft, bijvoorbeeld door ’m te combineren met een vintage vondst. Dat contrast geeft schwung.”

Fashion
Truce: “Ik kleed me naar mijn leeftijd. Maar daardoor blijft er wel steeds minder over. Daarentegen is het mooie van ouder worden: je hoeft niet meer alle trends te volgen. Wat een ­verademing! Ik heb een oud hoofd en lelijke knieën, daarom draag ik liever broeken dan jurken.”

Danie: “Soms vatte mijn moeder vroeger het plan op om spontaan naar Parijs te rijden. In haar Mini scheurden we samen naar de lichtstad. Meestal ­realiseerde ze zich pas op de ring van Parijs dat ze geen make-up droeg. Snel klapte ze het spiegeltje naar beneden en stiftte ze haar lippen, met één hand aan het stuur. Als ze daarmee klaar was, wist ik dat we binnen een halfuur in een winkel zouden staan.”

Moeder & dochter
Truce: “Meestal vindt Danie dat ik er leuk uitzie. Maar soms roept ze streng: ‘Mam! Denk je nou echt dat je met je tweede jeugd bezig bent? Je lijkt wel een overspannen bejaarde.’ Danie zegt weleens: ‘Mam, trek dit of dat aan.’ Soms luister ik, vaak niet. Want ik word intussen steeds behoudender. Als ik alles aantrek wat Danie adviseert, voel ik me niet comfortabel, omdat zij meer van mode houdt dan ik voor mezelf passend vind.”

Danie: “We lenen veel van elkaar. Ik draag mijn moeders horloge, zij het mijne. Haar Hermès-shawls liggen in mijn la, de mijne in die van haar. Mama heeft niet alleen meer humor, ze is ook een grotere dierenvriend. Als ze een zieke vogel in het park ziet, gaat ze daar rustig een uur naast zitten om ’m te troosten. Ik denk al snel: er is nog meer te doen vandaag.”

CV
TRUCE SPEIJER
Geboren: 13 maart 1952
Beroep: Werkt ‘voor de gezelligheid’ bij ByDanie Vintage Store
Privé: Woont met hond Binkie

DANIE BLES
Geboren: 15 september 1978
Beroep: Styliste en oprichtster van Styleschool bydanie, Vintage Store ByDanie en ByDanie events
Privé: Danie is getrouwd en moeder van twee zonen

Tekst: Barbelijn Bertram / Fotografie: Liselore Chevalier

Lees het volledige interview met Danie en Truce in de nieuwe Nouveau, die vandaag in de winkel ligt.