Truce Bles (66) werkt al haar hele leven in de confectie. Met dochter Danie (39) runt ze de ByDanie Vintage Store in de Cornelis Schuytstraat in Amsterdam. Truce zweert bij een kraakhelder wit overhemd, Danie gaat voor de mix van klassiek, vintage en rock-’n-roll. Een bijzonder gesprek over mode en stijl tussen moeder en dochter.

Stijl

Truce: “Ik ben verslaafd aan witte overhemden. Dat begon zo rond mijn veertigste. Als ik een off-day heb, gaat alles net iets beter als ik een crispy, wit overhemd draag. Simpel, stijlvol.”

Danie: “Vroeger kleedde mijn moeder zich klassiek, stoer en rock-’n-roll tegelijk. Ik kan haar uittekenen in een jeans, met die blouse dus en een paar Tod’s of cowboylaarzen.

Met een decolleté heb ik haar nog nooit gezien. In de zestig of niet, ze is nog steeds een duizendpoot met veel levenslust. Niet piepen, maar gas geven en doorgaan, is haar mantra.”

Smaakvol

Truce: “Mijn moeder kleedde zich nog verzorgder dan wij. Tot in de puntjes. Werkelijk alles stemde ze op elkaar af. Vrouwen dragen geen broeken, vond ze. Ze hield ook altijd haar mantelpakje aan, zelfs als ze gewoon met mijn vader op de bank zat.

Mijn moeder heeft ons de liefde voor esthetiek meegegeven. Zoals haar voorkeur voor die lekker frisse, witte bloesjes. Plus matchende tassen met schoenen.”

Danie: “Oma was pas glamorous. Ze bezocht elke drie dagen de kapper of schoonheidsspecialiste. Van opzichtige logo’s hield ze niet.

Glamour betekent voor mij dan ook: elegant zijn. Gevoel voor decorum hebben. Stijl is meer dan mooie kleding. Stijl straal je uit, in alles wat je doet. Het zit in je houding, de manier waarop je eet en beweegt en in de keuzes die je maakt.”

Attitude

Truce: “Klasse is: niet te koop lopen met wat je hebt. ‘Laat open zijn’, noem ik die bloesjes die ver open staan en truitjes met diepe V-halzen. Subtieler is een laag rugdecolleté.

Verzorgd is mooi, maar ook ingewikkeld, want de grens tussen mooi verzorgd en té verzorgd is vaag. Te geföhnd, te veel juwelen, te blond, te gelift, te veel make-up, te kort: allemaal niet chic.”

Danie: “Ik heb, net als mijn moeder en oma, een zwak voor klassiek geklede vrouwen. Zit ik in tijdnood, dan grijp ik zelf ook graag naar een klassieker. Nóg leuker is het wanneer je die klassieker een twist geeft, bijvoorbeeld door ’m te combineren met een vintage vondst. Dat contrast geeft schwung.”

Fashion

Truce: “Ik kleed me naar mijn leeftijd. Maar daardoor blijft er wel steeds minder over. Daarentegen is het mooie van ouder worden: je hoeft niet meer alle trends te volgen. Wat een verademing! Ik heb een oud hoofd en lelijke knieën, daarom draag ik liever broeken dan jurken.”

Danie: “Soms vatte mijn moeder vroeger het plan op om spontaan naar Parijs te rijden. In haar Mini scheurden we samen naar de lichtstad.

Meestal realiseerde ze zich pas op de ring van Parijs dat ze geen make-up droeg. Snel klapte ze het spiegeltje naar beneden en stiftte ze haar lippen, met één hand aan het stuur. Als ze daarmee klaar was, wist ik dat we binnen een halfuur in een winkel zouden staan.”

Ageless

Truce: “Danie was toen een jaar of zestien. Kwamen we aan op zaterdagavond, wilde ze op zondag liever etalages kijken dan naar het museum.

‘Droogwinkelen’ noemde ze dat. En we gingen wel 88 keer achter elkaar bij Chanel naar binnen, om nog één keer de collectie te bekijken, om nog één keer alles te voelen en om nog één keer de hele winkel te passen.”

Danie: “Ik ga steeds meer op mijn moeder lijken. Alleen heb ik minder gevoel voor humor. We houden allebei van  basics: een goede jeans, een trenchcoat, een mooi horloge.

Daarnaast zijn we beiden nogal zwart-wit: we vinden iemand of iets - een kledingstuk meestal - geweldig. Of juist niet. Een middenweg is er niet.”

Moeder & dochter

Truce: “Meestal vindt Danie dat ik er leuk uitzie. Maar soms roept ze streng: ‘Mam! Denk je nou echt dat je met je tweede jeugd bezig bent? Je lijkt wel een overspannen bejaarde.’

Danie zegt weleens: ‘Mam, trek dit of dat aan.’ Soms luister ik, vaak niet. Want ik word intussen steeds behoudender. Als ik alles aantrek wat Danie adviseert, voel ik me niet comfortabel, omdat zij meer van mode houdt dan ik voor mezelf passend vind.”

Danie: “We lenen veel van elkaar. Ik draag mijn moeders horloge, zij het mijne. Haar Hermès-shawls liggen in mijn la, de mijne in die van haar."

Wie?
TRUCE SPEIJER
Geboren: 13 maart 1952
Beroep: Werkt ‘voor de gezelligheid’ bij ByDanie Vintage Store
Privé: Woont met hond Binkie

DANIE BLES
Geboren: 15 september 1978
Beroep: Styliste en oprichtster van Styleschool bydanie, Vintage Store ByDanie en ByDanie events eneigenaresse van de Amsterdam Fashion Week.
Privé: Danie is getrouwd en moeder van twee zonen

Tekst: Barbelijn Bertram / Fotografie: Liselore Chevalier

Dit interview werd eerder geplaatst in Nouveau 4-2017.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Koningin Máxima straalt doorgaans in zijn creaties. Nu kan jij ook je eigen 'Claes Iversen' in huis halen. Niet om te dragen, maar om je interieur mee aan te kleden.

De ontwerper presenteerde onlangs zijn unieke wandkleden en maakt meteen een stevige indruk in de interieurbranche. Voor het nieuwe Hotel Mercier in Amsterdam ontwierp hij meer dan 50 unieke wandkleden. Die hangen in de openbare ruimtes, maar ook op de kamers vind je zijn kunststukjes.

Claes zegt over deze inspirerende nieuwe stap:

'Vanaf het begin van mijn carrière heb ik altijd gezegd dat ik mijn skills als ontwerper zo breed mogelijk wil inzetten: of het nou om accessoires, een munt of een kunstwerk gaat. Juist de variatie binnen het beroep als ontwerper interesseert mij.

Na het stopzetten van mijn ready-to-wear collectie was ik opzoek naar een product die een langere levensduur heeft dan één modeseizoen. In interieur is er geen houdbaarheidsdatum, maar wordt een product toegevoegd aan een bestaande collectie.'

Het lijnenspel en de kleurvlakken op de wandkleden is zéker iets dat we ook in zijn komende couture collectie gaan zien. Spannend!

Je eigen Claes Iversen in huis?

Het is zijn ambitie om vloerkleden te blijven ontwikkelen. In samenwerking met Frankly Amsterdam komen er limited-edition wandkleden én een collectie vloerkleden.

Ook kun je je verheugen op een lijn soft furnishing met poefjes, bedspreien, kussens en gordijnen. Daar kijken we reikhalzend naar uit!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Mode in de jaren ’80 was opvallend en ‘over the top’. Denk aan beenwarmers, wortelbroeken en… schoudervullingen natuurlijk! Had jij ze ook?

In series als Dynasty en Dallas (bonuspunten als je nog weet wie dit zijn!) gaven ze het stijlvoorbeeld en goed voorbeeld deed goed volgen!

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Diego Del Ojo Harana (@diegodelojoharana) op

Waarom die schoudervullingen ineens hun opmars maakten? Vrouwen werden op de werkvloer steeds gelijkwaardiger aan mannen. Met goede pumps en een colbert met schoudervullingen straalden we ineens véél meer power uit! Zoals Melanie Griffith in Working Girl bijvoorbeeld. Weet je nog?

Ook in de muziek maakten ze furore met Grace Jones voorop!

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Eduard (@sientelibre) op

Had jij ook zo’n jasje in de kast? Of van die ‘shoulderpads’ die je onder je bh-bandje droeg om een blouse of shirt ook die hoekige lijnen mee te geven?

Anno 2017/2018 mag de schoudervulling ook weer, maar zo uitgesproken als in de eighties worden ze waarschijnlijk niet meer!

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in