Kleding delen met uw zus of vriendin, hoe handig! Celebrities als Helga van Leur, Victoria Koblenko, Prinses Laurentien, Brecht van Hulten en Tanja Jess doen hier nu ook aan, maar dan met een bijzondere boodschap. De dames delen namelijk het ‘Colbert2Share’, met Helga van Leur als eerste draagster. Kleding veroorzaakt veel vervuiling. Het maakt een groot verschil door minder te kopen of vaker je garderobe te delen. Met het doorgeefjasje van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal maken de sterren een modestatement: ‘kleding delen is in!’.

Per persoon veroorzaakt steeds nieuwe kleding kopen gemiddeld 550 kilo CO2 uitstoot per jaar. Ter vergelijking: dat is evenveel als 2.500 km rijden in een benzineauto. Voor het maken van kledingstoffen zijn veel land, water, energie en chemicaliën nodig. Als we een kwart minder kleding zouden kopen door onze garderobe vaker te delen, kunnen we in Nederland 2,3 miljard kilo CO2 besparen. Dat is meer dan het jaarlijkse energiegebruik van alle Amsterdamse en Utrechtse huishoudens samen.

Tips duurzame garderobe

Een duurzame modestijl kan een makkelijke overstap zijn. Ga bijvoorbeeld vaker voor een tijdloos design dat langer dan enkele seizoenen meekan. Investeer in een goede pasvorm. Of combineer vaker klassiekers met trendy items. Garderobes delen werkt natuurlijk ook! “Voor de modeliefhebbers die graag de allernieuwste modetrends volgen, is delen en ruilen een uitkomst: vind een modemaatje en uw garderobe is eindeloos afwisselend zonder dat het ten koste gaat van het milieu”, vertelt Kirsten Palland van Milieu Centraal.

Delen staat u goed

Weervrouw Helga van Leur heeft de primeur en draagt als eerste het door DutchSpirit verantwoord geproduceerde colbert. Van Leur: “Duurzame mode is genieten van een mooi, eerlijk kledingstuk en er dan weer een ander blij mee maken”. Ook Victoria Koblenko maakt zich sterk voor eerlijke mode. “Het signaal om kleding anders te produceren moet van ons, de consument, komen”, aldus Koblenko. Colbert2Share is onderdeel van de slow fashion campagne van Milieu Centraal. Meer informatie is te vinden op www.milieucentraal.nl/slowfashion

 

LINK NAAR MATTIJS VAN BERGEN

Bewaren

“My earliest memory isn't of a boat, but of the sound of a boat.” Was gezegd: Karl Lagerfeld. Hij legde voor Chanel’s 2018/2019 Cruise collection, de Spaanse actrice Penelope Cruz vast op de gevoelige plaat en dat is enorm goed gelukt.

Baretten, blote schouders en een blik naar de horizon spreken allemaal tot de verbeelding: zeilen op de Middellandse Zee.

Voor de Cruise-collectie 2018/19 staat Penélope Cruz centraal als het gezicht en de inspiratie van de campagne.

Of het nu gaat om gebreide kleding of een tweedjas, Cruz kijkt de kijker rechtstreeks aan en houdt onze aandacht.

Op andere momenten lijkt ze bijna te mijmeren over vervlogen reizen, of een beeld van haar volgende bestemming.

Cruz en Lagerfeld lijken een match made in heaven. Wát een mooie foto’s!

Beeld: Chanel

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

DiorAmour is de nieuwste collectie van Dior en een ode aan de ontwerper die zelf ook altijd een talisman bij zich droeg. Frisse kleuren en een speelse knipoog geven deze sieraden en accessoires écht dat beetje extra. 

De nieuwe sieradencollectie DiorAmour is een ode aan Christian Dior die altijd erg bijgelovig is geweest. In zijn binnenzak droeg hij altijd kleine geluksbrengers (een klavertje vier, een stuk hout, een gouden munt, een ster en twee harten).

Als subtiele knipoog naar deze talismans, is de DiorAmour collectie getekend met deze harten.

Behalve dat kleine beetje geluk, zijn het ook echt prachtige bedeltjes. Heel win-win!

Beeld: Morgan O’Donnovan