Niemand heeft dagelijks een bad hairday, echt niet. Als je dat gevoel wel hebt, is het tijd om nog eens goed in de spiegel te kijken. Niet naar dat haar waar je je ongelukkig over voelt, maar naar de vorm van je gezicht.

Stylist van de sterren, Scott Ade uit South Kensington, vertelde onlangs dat het juiste kapsel voor jou afhankelijk is van de vorm van je gezicht.

Vanaf nu: good-hairdays
Scott: “Bad hairdays zijn echt niet nodig. Als je ervoor zorgt dat je kapsel niet botst met de vorm van je gezicht, komt het altijd goed. De perfecte stijl is een kwestie van geometrie. Gezichtsvormen worden gedefinieerd door je haarlijn, de breedte, de lengte van je gezicht, de verhoudingen.”

Bepaal de vorm
Op naar de spiegel dus. Aan de hand van een aantal beroemde beauty's legt Scott uit welk kapsel het mooist staat bij welke gezichtsvorm. “Het is belangrijk dat je je gezicht en je hals niet alleen van de voorkant, maar ook van de zijkant bekijkt.”

Klassiek ovaal
Een klassiek ovaal gezicht, zoals Jessica Alba dat heeft, is een van de meest veelzijdige vormen en past bij elke look. “Wie gezegend is met deze vorm, komt weg met elk kapsel.”

Lees ook: Deze nieuwe kapperstechniek verlost je van je dode punten, zonder dat je centimeters haar inlevert

Rond
Ben je trotse eigenaar van een rond gezicht, net als Jennifer Lawrence, dan is het zaak je te concentreren op structuur. “Laat het haar op en over de jukbeenderen vallen, waardoor je gezicht smaller lijkt. Een zachte look haalt het beste in je naar boven. Kies liever niet voor een harder, steil kapsel.”

Lang
Het geheim van mensen met een lang, smal gezicht, zoals dat van Sarah Jessica Parker, bestaat uit twee onderdelen: een pony en lokken op kin-lengte. Dat maakt je haar voller, waardoor je gezicht iets breder lijkt. “Voorkom te allen tijde een lange rechte bob, die maakt je gezicht nog langer.”

Vierkant
Een vierkant gezicht vereist verzachting rond de randen, bewijst Angelina Jolie keer op keer. "Vermijd symmetrie”, waarschuwt Scott. “Korte kapsels of een geometrische vorm kun je beter aan je voorbij laten gaan. Ga voor zachte rondingen, die de harde kaaklijn verbergen.”

Hartvormig
Zie je een hartvormig gezicht als je in de spiegel kijkt, net als dat van Scarlett Johansson, kies dan eens voor een gewaagde ‘edgy’ bob. Scott: “Zo’n korte coupe geeft volume aan de onderkant. Een hartvorm is echt geweldig voor korte kapsels.”