Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Nouveau's grote plastische chirurgie enquête: alle opmerkelijke resultaten lees je hier

Nouveau vroeg 591 lezeressen naar hun mening, ervaring en vragen rond plastische chirurgie. Meest opvallend: we doen het wél, maar we keuren het ook af. 50% heeft in elk geval een ooglift gehadMaar liefst 50% van de vrouwen heeft een ooglift gedaan. Dit blijkt uit een onderzoek van Nouveau naar c...

Nouveau's grote plastische chirurgie enquête: alle opmerkelijke resultaten lees je hier

Nouveau vroeg 591 lezeressen naar hun mening, ervaring en vragen rond plastische chirurgie. Meest opvallend: we doen het wél, maar we keuren het ook af.

50% heeft in elk geval een ooglift gehad

Maar liefst 50% van de vrouwen heeft een ooglift gedaan. Dit blijkt uit een onderzoek van Nouveau naar cosmetische chirurgie. Ruim 500 vrouwen tussen de 35 en 70 jaar deden hieraan mee. Zij gaven antwoord op prangende vragen als: kies je voor plastische chirurgie, botox of doe je liever helemaal niets? Hoe word je eigenlijk stijlvol ouder? Liever puur natuur blijven of er fris uit blijven zien met wat kleine ingrepen?

Uit het door Nouveau gehouden onderzoek blijkt dat we nogal diverse meningen hebben over ‘graceful’ op leeftijd geraken. Zo voelt de ene vrouw zich ouder dan ze oogt, maar ook het omgekeerde is het geval. En er zijn vrouwen die zich helemaal niet bezig houden met of ze jong of oud ogen. Jongere vrouwen tussen 35-50 jaar hebben overigens meer last van het ouder worden dan de rijpere garde van boven de 50 jaar. Zo’n 15% van alle vrouwen stoort zich erg tot heel erg aan haar slapper wordende huid. Van de vrouwen boven de 35 jaar vindt 39% dat er niks mis is met cosmetische behandelingen, zolang het effect maar natuurlijk blijkt. De tendens is duidelijk: de meeste vrouwen hoeven echt niet jonger te lijken (80%) maar willen er wél goed uit blijven zien. Bye, bye plastic fantastic! Hello natural beauty...



Natuurlijk

Als dat betekent dat we aan onszelf moeten laten sleutelen, dan moet het maar. Van de ondervraagden vindt 39% dat er niets mis is met botox, fillers, peeling, laser­behandelingen, een ooglidcorrectie of zelfs een algehele facelift. Voorwaarde is echter wel dat het eindresultaat natuurlijk moet blijven. Niemand, maar dan ook echt niemand, mag zien dat er iets gedaan is, vindt 19%. Ons schoonheidsgeheim houden we graag voor onszelf. Botox gebruiken vindt 18% net zo’n verplicht nummer als het haar moeten verven of epileren. Sommige voorbeelden van beroemdheden die fillers en botox hebben gebruikt gaan echter veel te ver, vinden we, en dat schrikt 30% van de vrouwen af. Deze celebs ogen namelijk juist ouder door hun ‘gesleutel’ aan het gezicht.

Inge (47)

"Ik ben nogal ambivalent als het gaat om cosmetische chirurgie. Aan de ene kant denk ik: waarom zou je je zelf niet een opknapbeurtje geven met een filler, botox of laserbehandeling? Over een behandeling bij een schoonheidsspecialist doen we toch ook niet moeilijk? Aan de andere kant vind ik het heel erg dat we al die ingrepen met z’n allen gewoon gaan vinden. Je gezicht is nooit af. Vul je de ene rimpel in, erger je je weer aan een andere plooi of slappe huid. Mijn vriendinnen staan heel negatief tegenover welke kunstmatige ingreep dan ook. Ik snap hun gedachte, maar soms vind ik het krampachtig. Twee keer per jaar ga ik naar een kliniek voor botox, een klein beetje op verschillende plekken. Mijn vriendinnen zien er niks van en dat is precies wat ik wil. Zij zijn van mening dat je meteen aan iemand kunt zien of ze botox of fillers heeft gebruikt. Nou, mooi niet dus. Als je het met beleid doet, kan het heel natuurlijk zijn.”

Schoonheidsidealen

Dat is overigens iets dat de meeste artsen kunnen onderstrepen. Cosmetisch arts Frodo Gaymans: "Wij zien dat de meeste klanten niet goed kunnen benoemen waarom ze een behandeling willen ondergaan. Uiteindelijk willen de meeste klanten wel hetzelfde: er beter uitzien zonder dat anderen kunnen zien dat ze behandeld zijn. Veel jongeren halen hun inspiratie uit Instagram, waardoor zij sterk beïnvloed worden door internationale schoonheids­idealen. En daardoor zien we dus dat vooral jongere vrouwen juist opzichtiger behandeld willen worden, hoewel dit dus niet meer met de werkelijkheid klopt. Jonge vrouwen zijn nog op zoek naar hun iden­titeit en ze benchmarken hun uiterlijk/ schoonheid op social media en via selfies. Gemanipuleerde beelden worden als heel normaal ervaren. Veel jongere vrouwen zijn hierdoor obsessief met hun uiterlijk bezig om vooral maar aan deze zelf opgelegde idealen te kunnen voldoen. Iets oudere vrouwen kijken daar doorheen en doen niet meer mee aan deze wedstrijd.

Gelukkiger?

De wetenschap heeft nog geen antwoord op de vraag wat nu precies de psychologische effecten van cosmetische ingrepen zijn. Onderzoekster Roos Dohmen van de Radboud Universiteit in Nijmegen is daarom gestart met een onderzoek naar de gevolgen van cosmetische ingrepen. “Ik wil enerzijds graag de hang naar perfectie van het uiterlijk onderzoeken, maar ook wat daarvoor de motieven zijn. Want juist die motieven hebben effect. En wordt iemand gelukkiger van plastische chirurgie of botox? Dat is is een vraag waar nog niemand antwoord op heeft gekregen.”

Ooglift favoriet

Opmerkelijk is het feit dat de ooglift verreweg het meest favoriet is onder de ‘hulpmiddelen’ bij het ouder worden. Maar liefst 50% van de ondervraagden heeft dit intussen laten doen en is te­vreden. Een ooglidcorrectie lijkt algemeen geaccepteerd vanwege een medische insteek, zoals overhangende oogleden en daardoor dus minder kunnen zien. Cosmetisch arts Ludy Holst bij de Van Lennepkliniek uit Den Haag: "Logisch toch? Een ooglidcorrectie is eenmalig en wordt gezien als medisch noodzakelijk, dat zijn injectables nu eenmaal niet. Ook de onwetendheid over de resultaten van injectables en het verloop van de veroudering dragen daaraan bij.” Collega Frodo valt haar bij: "Gemiddeld ondergaan mensen pas een ooglidcorrectie vanaf hun 40ste levensjaar. Juist deze groep heeft al meer geaccepteerd dat ze ouder worden en zal minder schroom hebben om erover te spreken. En een ooglidcorrectie wordt nu eenmaal niet als luxe of overbodig gezien...”

Erik Laban is plastisch chirurg bij de Velthuis Kliniek en ziet ook dat een aanzienlijk deel van alle behandelingen een ooglidcorrectie is. “Vooral de bovenooglidcorrectie is populair. Dus die 50% komt aardig in de buurt. Logisch ook, want de huid verliest met het ouder worden nu eenmaal zijn elasticiteit en dit is vooral bij de bovenoogleden goed zichtbaar. Het bovenooglid wordt zwaarder en de huid gaat op de wimpers rusten. Hierdoor zie je er moe uit en kan je gezichtsveld worden beperkt. Mensen trekken vaak de wenkbrauwen iets op om minder last van de hangende bovenoogleden te hebben. In de loop van de dag kan dat best ver­moeiend zijn. Met een relatief eenvoudige ingreep van slechts een halfuurtje en een minimale herstelperiode kunnen we dit prima verhelpen. Steeds meer mensen kiezen hiervoor.”



Margot (52)

"Op mijn 35e heb ik een bovenooglidcorrectie laten doen, best jong achteraf, maar ik heb er nog steeds plezier van. Op dat moment vonden mijn vriendinnen het nog best opzienbarend dat ik het had laten doen, inmiddels is de helft zelf ook onder het mes geweest. Er is niemand die er spijt van heeft, je blik wordt net iets opener. Alsof je minder moe bent. Veel vrouwen vinden een ooglift wel door de beugel kunnen, maar fillers of botox vinden ze te ver gaan. Dat is toch raar? Een ooglift is veel ingrijpender. Vorig jaar heb ik ook mijn onderoogleden laten doen. Het is mooi geworden, maar ik weet niet of ik het nog een keer zou laten doen. Ik vind dat mijn ogen een iets andere vorm hebben gekregen. Niemand die het ziet, maar zelf erger ik me eraan. Ik zou het anderen niet snel aanraden."


Wallen en kringen

Sommige mensen vinden het een goede ontwikkeling dat er ‘kunstmatige mooi­makers zijn’, anderen keuren cosmetische ingrepen af. We zijn wel wat gematigd als Nederlandse vrouw als het gaat om cosmetische ingrepen. Een derde van de vrouwen is voor kleine cosmetische aanpassingen maar vindt facelifts en snijwerk te ver gaan. Het verschil tussen jongeren en ouderen is daarbij nogal opvallend, waarschijnlijk heeft dat te maken met een verschil in levensfase of een generatiekloof. Jongere vrouwen tot 50 jaar storen zich meer aan het ouder worden dan oudere vrouwen en willen dit sneller oplossen met plastische chirurgie (snijwerk). De jongeren storen zich vooral aan de wallen en kringen onder de ogen en de slapper wordende huid. Maar liefst 25% van die groep heeft zodoende al een of meerdere cosmetische behandelingen ondergaan. Gelukkig zegt maar 12% van de vrouwen dat ze ouder oogt dan ze zich voelt. Bij de oudere groep boven de 50 jaar heeft ruim 60% nadrukkelijk geen behoefte aan cosmetisch chirurgische ingrepen. Cosmetisch arts Ludy: "Natuurlijk verouderen is een absolute, blijvende trend. De tijd dat de vrouw na haar veertigste niet meer mooi gevonden werd is voorbij, de vrouw van veertig plus heeft in de huidige tijd het imago juist van een sexy en mooie vrouw. De plastic fantastic tijd is nu echt voorbij.”



Yes or no?

Vrouwen met een hoger inkomen gaan eerder overstag als het om cosmetische ingrepen gaat dan diegenen die onder modaal verdienen. Ongeveer 9% van de vrouwen heeft weleens iets aan haar gezicht laten doen. Van laserbehandeling tot botox, fillers of ooglidcorrectie. Zo’n 73% van de vrouwen die nog nooit iets aan het gezicht heeft laten doen, geeft als reden op dat ze hier geen behoefte aan heeft of het niet nodig vindt. Daarnaast geeft 11% van de vrouwen aan dat zij het te duur vindt. Andere redenen om niets aan het gezicht te laten doen zijn principiële be­zwaren (8%), bang zijn dat er iets misgaat (7%) of pijn hebben (1%). De vrouwen storen zich het meest aan wallen of kringen onder de ogen (4%) en slapper wordende huid (5%). Ludy Holst herkent dit wel. "Wie mooi is, wil nu eenmaal mooi blijven. Als je jonger bent, is je huid stralender en strakker. Deze groep is bekend met de huidige technieken en wil de veroudering voor zijn. Vrouwen boven de 50 jaar hebben zich al bewezen en vinden dat ze er mogen zijn. Hun uiterlijk staat niet meer op de eerste plaats maar ze zijn er wel een voorstander van om de veroudering zachter in te laten treden.”





Iris (45)

"Na heel lang wikken en wegen heb ik besloten om een bovenooglidlift te laten doen. Om eerlijk te zijn heb ik geen last van die overhangende oogleden, maar ik vind het zo zielig staan. Hoe vaak mensen niet aan me vragen of ik moe ben. Ik heb het lang uitgesteld, omdat ik bang ben dat het misgaat. Stel je voor dat je ene oog er heel anders uit gaat zien dan je andere. Maar een collega heeft me overtuigd, bij haar is het ook goed gegaan, volgende week ga ik onder het mes. Ik ben niet bang dat ik daarna opeens nog veel meer wil. Misschien dat ik mijn huid nog een keer laat laseren, omdat ik wat ouderdomsplekken in mijn gezicht krijg. Met botox en fillers heb ik niks. Dat anderen het doen vind ik prima. Het is alleen een illusie om te denken dat je er jonger door lijkt. Je moet die cosmetische behandelingen inzetten als onderhoudswerkzaamheden niet om er vijf jaar jonger van te worden."

Behandelingen

Bijna een derde van de vrouwen is wel voorstander van kleine cosmetische ingrepen, maar een facelift of ander ‘snijwerk’ is een stap te ver, vooral als vriendinnen (4%) dit af zouden keuren en als nep zouden bestempelen.

Een kleine 8% zou alleen maar een facelift laten doen, als zij zeker wisten dat het eindresultaat mooi zou zijn. Al met al wacht 11% van de vrouwen met smart op anti-aging behandelingen die nog beter werken. Beauty uit een potje, laserbehandelingen en (chemische) peelings zijn zodoende ook nog steeds interessant. De vakantie laten we er in ieder geval (nog) niet voor staan! Circa 3% van de vrouwen ondergaat liever een cosmetische ingreep, dan dat zij op vakantie gaat. En we zijn eerlijk, want dat duurt immers het langst. We mogen dan schoenen en kleding met labels en prijskaartjes er nog aan in de kast verstoppen voor manlief maar over sleutelen aan het gezicht zijn we oprecht. Slechts 1% vertelt dit namelijk niet aan de partner. Vooral de jongere garde is hier open en bloot over en maakt het onderwerp cosmetische chirurgie bespreekbaar. En dat is mooi. Want eerlijk duurt toch nog steeds het langst, ook als het over schoonheid gaat.

Esthetische ingrepen, de laatste update

Of we nu voor of tegen cosmetische ingrepen zijn, bijna niemand wil er 'nep' uitzien. de trend is fris en natuurlijk, ook als we de natuur een handje helpen. het mooie is dat er steeds meer cosmetische ingrepen mogelijk zijn met een subtiel resultaat. Een update.

BOTOX®

Wat Botox® is een merknaam, afgeleid van botulinetoxine, een stof die wordt ingespoten in de spieren om ze (tijdelijk) te ontspannen. Doordat de huid op die plekken niet meer ‘kreukt’, kan ze zich herstellen en vervagen rimpels. Botox® wordt vooral gebruikt voor kraaienpootjes, voorhoofd- en fronsrimpels.

Resultaat Het duurt enkele dagen voor je resultaat ziet, dat gemiddeld vier à zes maanden aanhoudt.

Mogelijke complicatiesBlauwe plekjes, asymmetrie.

Prijs Afhankelijk van de grootte van het te behandelen oppervlak, gemiddeld € 175,- à € 200,- per zone (ogen, voorhoofd, mond).

LAATSTE NIEUWS Waar tot voor kort Botox nog werd ingespoten in één gezichts­deel, bijvoorbeeld het voorhoofd, worden tegenwoordig vaak kleine beetjes verdeeld over het hele gezicht. Een paar druppels in kin, rondom de mond, ogen en voorhoofd kan net een liftend of verzachtend effect geven. Een lagere dosering van botoxinjecties wordt ook wel Babybotox of minibotox genoemd.

FILLERS

Wat
Fillers worden ingespoten om diepe rimpels en de plooien tussen neus en lippen op te vullen. Ze worden ook gebruikt om het volume van lippen, jukbeenderen, wallen en kin aan te vullen. Of om littekens te corrigeren. Tijdelijke fillers bestaan in verschillende materialen, waarvan hyaluronzuur veruit het populairst en veiligst is. Denk aan Restylane, Juvéderm, Scuptra en Radiesse. Een ervaren arts weet welke van deze hyaluronzuurfillers voor welke zone geschikt is. Permanente fillers met lichaamsvreemde stoffen worden streng afgeraden. De enige veilige permanente filler is eigen (gezuiverd) vet (‘lipofilling’), omdat dat geen afstotingsreacties geeft en de huidkwaliteit sterk verbetert. Onder lokale verdoving wordt het vet afgenomen en terug ingespoten.

Resultaat Er wordt voornamelijk gewerkt met tijdelijke fillers, die na een tijdje worden afgebroken door het lichaam. Je hebt instant resultaat, dat een halfjaar tot een jaar blijft.

Mogelijke complicaties Je kunt enkele dagen een lichte zwelling ervaren en eventueel een bloeduitstorting. Er bestaat een kleine kans op infectie, bloeding of littekens. Permanente fillers kunnen vervormingen geven en hebben een hoger risico op complicaties.

Prijs Varieert naargelang het type filler en de hoeveelheid die wordt gebruikt. Per zone betaal je gemiddeld tussen € 250,- à € 500,-.

LAATSTE NIEUWS Designer fillers zijn in opkomst, een trendy term voor het gegeven dat er steeds meer soorten fillers worden ontwikkeld die zijn aangepast voor de behandeling van een specifieke zone. Hoewel hyaluronzuur telkens het belangrijkste bestanddeel is, is de werking en samenstelling telkens anders. Zo zijn er voor het gebied rond de ogen maar een paar soorten fillers geschikt waaronder Juvéderm Volbella. Deze filler blijft bij de ogen ook langer zitten omdat de huid daar minder hyaluronzuur afbreekt. Voor het opvullen van de slapen is een dikker product als Juvéderm Voluma meer geschikt. Trend is ook de subtiele lipvergroting. Door enkele microdruppels hyaluronzuur rondom de lipcontouren te laten injecteren in plaats van de lippen volledig op te vullen. Zo lijken ze niet ineens opvallend volumineus maar wel iets voller en gladder. Of er wordt alleen een druppel in de buitenhoeken aangebracht voor een minder treurige blik. Een veel uitgevoerde behandeling tegenwoordig is het vullen van de ‘traangootjes’ met een hyaluronzuurfiller. Dit is het geultje dat vlak langs de neusvleugels overgaat in de kring onder het oog. Door het diepteverschil aan de oppervlakte ontstaat een schaduweffect dat de aanwezigheid van een donkere kring kan versterken. De filler neemt het diepteverschil weg. Ten slotte: zelfs oorlellen kun je laten op­vullen met een filler waardoor ze iets minder uitgerekt en oud lijken.

LASERBEHANDELINGEN

Wat Er zijn heel veel verschillende lasers. Het laserlicht zelf kan op twee manieren worden gebruikt: met lage energie werkt het stimulerend, om bijvoorbeeld verse littekens te behandelen door de collageenproductie aan te zwengelen. Lasers die een sterk geconcentreerde energie leveren, worden gebruikt om zeer precies weefsel dicht te branden of te vernietigen. Ze worden ingezet voor resurfacing (bovenste huidlagen verwijderen voor een jonge, gavere huid), om tattoos, pigmentvlekken en haartjes te verwijderen, gesprongen bloedvaten (rosacea, spataderen) te dichten, oude littekens en huidstriemen te verbeteren.

Resultaat Laserbehandeling geeft redelijk permanente resultaten, hoewel bepaalde zones onderhoud kunnen vragen. Beharing bijvoorbeeld kan onder invloed van hormonale veranderingen opflakkeren. Genetische aandoeningen zoals couperose maken dat je gevoelig blijft en ook huidveroudering brengt altijd nieuwe imperfecties mee.

Mogelijke complicaties Littekenvorming, ontkleuring, donkere verkleuring. Niet-medici kunnen niet altijd inschatten of een pigmentvlek niet kwaadaardig is, of een spatader geen lek heeft en of couperose geen indicatie is van een onderliggende aandoening. Kies liever een gespecialiseerde (huid)arts en laat er eerst even naar kijken om je te verzekeren dat een laserbehandeling de aangewezen manier is.

Richtprijs De prijs varieert sterk, afhankelijk van het huidtype, de te behandelen oppervlakte en het gebruikte toestel. Je hebt er die € 1.000,- kosten of oplopen tot de prijs van een huis voor de laatste state-of-the-arttechnologie. Dat beïnvloedt trouwens ook het resultaat en de veiligheid. Een vlekje, een gesprongen adertje of enkele haartjes laten weglaseren kan al vanaf € 75,- en kan oplopen tot € 375,- per sessie, afhankelijk van de te behandelen zone.

LAATSTE NIEUWS De ontwikkelingen op lasergebied gaan razendsnel. Voor elk ‘probleem’ bestaat er een laserbehandeling. Pigmentvlekken vragen om een andere behandeling dan diepe plooien, en couperose wordt weer anders behandeld dan littekens. De nieuwe generatie lasers zijn zo ontwikkeld dat de laserstraling ‘gefractioneerd’ (in kleine deeltjes) wordt aangeleverd. Groot voordeel daarvan is dat de behandeling snel gaat en het herstel slechts enkele dagen tot een week duurt afhankelijk van de diepte en intensiteit. De fractional lasers zijn bedoeld om de huid te verjongen en stimuleren de collageenaanmaak. Steeds vaker wordt de laser ingezet als onderhoudsbehandeling, om de huid een oppepper te geven.

PEELINGS

Wat Een chemische stof verwijdert de bovenste huidlagen, waarna een jonge, nieuwe huid tevoorschijn komt. Ideaal om een vale teint op te frissen, pigmentvlekken en littekens te vervagen en zelfs huidverslapping aan te pakken. Zo heeft het fruitzuur glycolzuur een positieve invloed bij huidveroudering. De conditie van de huid zal verbeteren en de huid zal beter vocht vasthouden na een peeling met glycolzuur. Een andere veel voorkomende oppervlakkige fruitzuurpeeling is de salicylzuurpeeling. Dit is een wat mildere peeling en hierdoor beter geschikt voor de gevoeligere huid. Salicylzuur is vetoplosbaar en kan hierdoor dieper in de poriën dringen. Deze peeling kan heel goed gebruikt worden bij de behandeling van acne. De TCA Peeling is een sterkere peeling die meer nazorg vereist, maar waarvan het resultaat ook langer zichtbaar is.

Resultaat De eerste dagen schilfert de huid af en ze is enkele weken rood. Oogleden en lippen kunnen wat gezwollen zijn. Daarna komt een frissere, egalere teint tevoorschijn. Bij een diepere peeling vervelt de huid en heeft ze zeker een week nodig om te genezen.

Mogelijke complicaties Bij diepere peelings zoals TCA bestaat er een klein risico op littekenvorming, ontkleuring en donkere verkleuring. Peelings heb je in verschillende intensiteiten. Ze kunnen mooie resultaten geven, maar maken de huid (tijdelijk) gevoeliger. Breng gedisciplineerd zonnecrème aan om ze te beschermen tegen nieuwe pigmentstoornissen.

Richtprijs Verschilt naargelang de gebruikte peelings die verschillende resul­taten hebben. Lichtere peelings met bijvoorbeeld fruitzuren heb je al vanaf € 150,- medische peelings kunnen tot € 800,- kosten.

LAATSTE NIEUWS Handpeelings zijn in opkomst, met name de sterkere chemische peelings, zoals de TCA-peel. Het kan toegepast worden op plekken waar de huid vrij dun is zoals de hand­ruggen maar ook de hals. Ouderdomsvlekjes en lijntjes verdwijnen. Een peeling helpt echter niet tegen huidverslapping.

Weten waar je terechtkunt bij betrouwbare artsen die gespecialiseerd zijn in specifieke behandelingen? Bij ietsmooier.nl vind je heldere informatie per behandeling en een uitgebreid van artsen en klinieken in Nederland.

COLLAGEEN EN NOG EENS COLLAGEEN

Rimpels vervagen of verbloemen is leuk maar nog leuker is ze te voorkomen. Daarom draait tegenwoordig alles om het stimuleren van de aanmaak van collageen en elastinevezels. Immers, hoe minder collageen er aangemaakt wordt hoe meer rimpels we krijgen en hoe slapper onze huid wordt. Ons huidweefsel bestaat voor zo’n 70 procent uit collageen. Als je jong bent, heb je veel van collageentype III. Dit maakt je huid fris, glad en stevig. Sinds enkele jaren weet men dat het type III bij veroudering in type I verandert, mede onder invloed van uv-straling, stress en lifestyle. Dit is het soort collageen dat veel stugger is en wat de huid minder soepel maakt. Bovendien zorgt het tekort aan type III dat de huid slapper wordt en in combinatie met het natuurlijke vetverlies in het gezicht, ook meer gaat hangen. Het goede nieuws is dat er steeds meer technieken zijn die de natuurlijke huid­functies triggeren en ervoor zorgen dat de aanmaak van collageentype III wordt gestimuleerd. Er is een maar: één behandeling is vaak niet genoeg en je ziet ook niet direct verschil. Maar, de aanhouder wint.

COLLAGEENBOOSTERS

Laserbehandelingen zoals hierboven be­schreven worden ook ingezet als collageenboosters.

Ultrasone geluidsgolven (Ultherapy) hebben zo’n hoge frequentie dat mensen ze niet kunnen horen. Op de huid voelt het als heel lichte trillingen die in de diepere lagen voor energiepulsen zorgen. Behalve versteviging, bevordert het ook de opname van huidverzorgingsproducten.

Radiofreqentiegolven zijn onzichtbare veilige stralen die ook diep doordringen in de huidlagen. Dat zorgt voor een opwarming van het weefsel waardoor de huid vanzelf meer collageen wil aanmaken. Thermage is een voorbeeld van een behandeling met radio­frequentiegolven.

Needle shaping: deze anti-aging acupunctuurbehandeling wordt het natuurlijke alternatief voor injectables genoemd. Er worden kleine naaldjes onder een zeer lage stroomspanning in de huid geplaatst. Zodoende ontstaat een warmte-­effect waardoor de aanmaak van collageen en elastinevezels een boost krijgt, een groei die naar het schijnt tot 28 dagen doorgaat. De behandeling is populair voor de lippen, maar bijvoorbeeld ook voor sterker gedefinieerde jukbeenderen.

Isalogen: een nieuwe manier om de huid te verjongen door middel van eigen huidcellen. Het effect zie je na een paar maanden. Eerst wordt een stukje huid achter het oor weggehaald, Hieruit worden cellen geïsoleerd die verantwoordelijk zijn voor wondgenezing en huidopbouw (fibroblasten). De cellen worden in een laboratorium opgekweekt en in een paar sessies in de huid geïnjecteerd. En daar zorgen ze ervoor dat de elastine- en collageenaanmaak wordt gestimuleerd en de aanmaak van nieuwe rimpels wordt voorkomen. Een duurzame maar dure (€ 4.500,-) manier om jonger te lijken.

Liever met crèmes? Deze nieuwkomers zijn geïnspireerd op de populairste cosmetische ingrepen van dit moment.

■ Line Interception Duo van La Prairie is een dag- en nacht­verzorging in één flacon om de zichtbaarheid van rimpels te verminderen. De formule bevat peptiden die, vergelijkbaar met de werking van botuline-toxine-injecties, het signaal voor een samentrekking van een gezichtspiertje verzacht. Belofte: na veertien dagen een gladdere huid. Er wordt ook gezegd dat het de tussen­liggende periode van een Botox-behandeling kan verlengen (2x 25 ml € 310,-).

■ Lancôme heeft een intensieve peeling voor de nacht ontwikkeld, geïnspireerd op de hoge concentraties van een professionele peeling. De kuur van 28 dagen bestaat uit twee fasen: de eerste veertien dagen gebruik je elke avond de milde fase 1, op basis van 5 procent AHA-zuren zodat de huid kan wennen. Na die twee weken volgt pas fase 2, een sterkere concentratie van 10 procent glycolzuur met salicylzuur. Niet geschikt voor een zeer gevoelige huid; bij twijfel kun je de emulsie ook eerst een nacht aan de binnenkant van de pols testen. Visionnaire Crescendo (€ 75,-).

■ Mesotherapie, een cosmetische behandeling waarbij aan het huidoppervlak een cocktail van vitaminen, mineralen en andere waardevolle antioxidanten wordt geïnjecteerd, zorgt op den duur voor een zichtbare huid verbeterende werking. Hetzelfde NCTF-complex, op basis van vijftig actieve stoffen, dat voor zo’n behandeling wordt gebruikt is nu voor het eerst in huidverzorging verwerkt: Filorga NCTF-Reverse, prijzen vanaf € 79,90.

■ Voldoende hydratatie is altijd de basis voor een stralende, frisse huid zonder fijne (droogte)lijntjes. Gebaseerd op het principe van oppervlakkige micro-injecties hyaluronzuur (zoals de Skin-boosters treatment van Restylane) zijn er ook steeds meer verzorgings-producten die de huid nog in­tenser hydrateren. Zoals Clinique Moisture Surge Hydrating Supercharged Concentrate (€ 36,-) en Chanel Hydra Beauty Micro Crème in combinatie met het Micro Sérum (€ 84,- en € 124,-).

■ In de Revitalift-lijn van L’Oréal Paris vind je meerdere anti-aging hoogstandjes die geïnspireerd zijn op recente technieken en professionele resultaten van wereldwijd geliefde treatments. Zo is het intensief huid verbeterende effect van een gefractioneerde CO2- laserbehandeling de inspiratie geweest voor Revitalift Laser X3: een serum, dagcrème en nachtcrème voor de aanpak van rimpels én pigmentstoringen en een speciale oogverzorging tegen kraaienpootjes. Zijn wensen als ‘steviger’, ‘meer volume’ een grote wens?

De verzorging van Revitalift Filler [HA], rijkelijk voorzien van hyaluronzuur, is gebaseerd op hetzelfde gladstrijkende en rimpelvullende effect van een (hyaluronzuur-)filler. Revitalift Magic Blur heeft ook een intens hydraterende werking, maar zorgt bovendien voor een opvallend verzachtende soft focus finish. Deze verzorging is ook ideaal als gladstrijkende basis onder foundation (prijzen vanaf € 18,99).

Voor een frisse, stralende huid

80% wil er niet per se jonger uitzien maar wel beter

Bye, bye plastic fantastic! Hello natural beauty...

De komende weken zullen drie Nouveau-redacteuren de Revitalift-lijn van L’Oréal testen. Kijk op Nouveau.nl wat ze ervan vinden.

Fotografie: Donna Trope / Trunk Archive, ableimages/Sunshine / m.m.v.: Nikki Cornelissen

Onderzoek: Motivaction