Het is om gek van te worden: een droge huid. Het ene moment smeer je er nog een hydraterende crème op, het volgende moment voelt je huid weer aan als schuurpapier. En nee, dat is niet alleen wanneer het vriest. 

Het is wel het laatste waar je op zit te wachten; zo’n trekkende, jeukende, droge huid. Dit zou zomaar eens de oorzaak kunnen zijn:

1 Ontsteking
Als je regelmatig een hydraterende crème gebruikt, maar nooit enig effect bespeurt, zou een ontsteking wel eens de boosdoener kunnen zijn. Doordat het vochtgehalte in de bovenste laag van de huid laag is, krijg je kleine barstjes in de huid. Daarmee is de natuurlijke barrière voor irriterende stoffen en allergenen beschadigd en kan de huid eenvoudig ontstoken raken. Symptomen hiervan zijn jeuk, roodheid en toegenomen gevoeligheid. Een goede crème tegen eczeem kan uitkomst bieden.

2 Voeding
Voeding heeft invloed op het vochtgehalte in je huid. Een tekort aan zink en vitamine C kan de oorzaak van jouw droge huid zijn.

3 Een medische oorzaak
Een droge huid kan het gevolg zijn van een medische aandoening, bijvoorbeeld diabetes. Ook kan je huid reageren op sommige medicijnen. Overleg dus even met je arts als je huid chronisch droog is.

4 Verwarming
Het is een inkoppertje, maar centrale verwarming veroorzaakt een droge lucht in huis of op kantoor en droge lucht is funest voor je huid. Een luchtbevochtiger kan een aanrader zijn.

5 Het zit in de genen
Er zijn een paar genetische oorzaken van een vochttekort in je huid. Een daarvan is het bekende eczeem. Minder bekend is de aandoening vulgaris ichthyosis. Een aandoening waarbij de huid het vermogen verliest zichzelf te vernieuwen. De intens droge huid als resultaat vertoont barstjes in een patroon van schubben.

Lees ook: 'Zo kan iedereen stralen. Dit zijn de 25 beautygeheimen van Lady Di'

6 Je badkamer rituelen
Zucht, een heerlijk warm bad aan het einde van de dag… Drama voor je huid, volgens dermatologen. De combinatie van water en zeep zorgt ervoor dat de beschermende olielaag van je huid regelrecht door het putje spoelt. Het advies: douche of badder niet langer dan tien minuten en gebruik zeep alleen onder je oksels.

7 Slechte gewoontes
Roken en alcohol… Dat het slecht is voor je gezondheid is geen nieuws. Roken blokkeert bovendien de toevoer van zuurstof naar je huid, waardoor die rossig, verkleurd en droog wordt. Alcohol droogt sowieso uit en zorgt ervoor dat je huid haar elasticiteit verliest.

8 Reizen
De gerecirculeerde lucht in vliegtuigen is vochtvrij. Niet gek dus dat je na een lange vlucht last hebt van een doffe, droge huid. Maar daar valt wat aan te doen. Zorg dat je je huid niet alleen van buiten hydrateert met een goede, dikke crème, maar ook van binnenuit, door veel water te drinken.