'Je mooi eten'. Het is vaak een wat loze kreet, maar als voedingsexperts bepaalde etenswaren tippen waarvan je glanzende haren en een stralende huid krijgt, willen wij best even luisteren.

Als je voor je gevoel tevergeefs elke denkbare crème en lotion op je gezicht hebt gesmeerd, is het goed om te kijken wat je in je mond stopt, zo vinden de experts.

In de mand
Sommigen van de beste voedingsdeskundigen tippen welke etenswaar wonderen voor je gezondheid kan doen. Glanzend haar en een mooie huid in een handomdraai? Graag. Dus op naar de supermarkt met dit op het boodschappenlijstje:

Wonderwortelen
Groenten zoals wortelen, pompoen en zoete aardappel bevatten grote hoeveelheden bètacaroteen en andere carotenoïden, die deze voeding haar mooie oranje kleur geeft. "Bètacaroteen helpt schade door vrije radicalen aan cellen voorkomen - waardoor je huid minder snel veroudert. Bètacaroteen werkt namelijk als een antioxidant", legt Dr. Marilyn Glenville uit, auteur van het boek Natural Alternatives to Sugar.

In de stoofpot
Bètacaroteen wordt omgezet in vitamine A in ons lichaam, wat een van de belangrijkste voedingsstoffen is voor een stevige huid, die schade tegengaat en snel geneest. De oranje groenten zijn een lekkere basis voor stoofpotjes en soepen in de winter, maar deze kun je ook heerlijk roosteren als je ze combineert met bijvoorbeeld paprika, rode ui en bietjes.

Happy door haver
Haver bevat een grote hoeveelheid biotine, een vitamine die bekendstaat om zijn positieve, gezonde uitwerking op huid en haar. Haver, dat bol staat van de antoxidanten, heeft ook nog eens een anti-aging effect én gaat celschade tegen.

Weg met die gifstoffen
Bovendien bevat deze graansoort zachte vezels: belangrijk voor gezonde darmen en een goede spijsvertering. "En dat is echt essentieel voor onze huid om twee redenen", legt Marilyn uit. "Ten eerste is het belangrijk dat we ons eten goed verteren, zodat alle stoffen die je huid optimaliseren door je lichaam kunnen worden opgenomen. En ten tweede: als we de gifstoffen niet goed afvoeren, kunnen ze in ons bloed gaan circuleren en dat komt er weer uit via je huid, in de vorm van zweet en talg. Het gevolg? Uitslag en andere oneffenheden."

Go avocado
En dan zijn we er nog niet: avocado zit bomvol vitamine E, ook geweldig voor de huid. Net als vitamine C werkt de groene vrucht als antioxidant. Avocado geeft je gezicht een frissere uitstraling en zou zelfs beschermen tegen UV-stralen. En sla ook de noten en zaden niet over, deze geven het kopergehalte - en daarmee het haarpigment - een boost. Voeg een handje amandelen en zonnebloempitten toe aan je ontbijt-yoghurt en voilà, zo simpel is een goed begin van je dag.

En nog lekker ook.

Bron: Daily Mail, Bron beeld: Unsplash