Wat is dat toch met Franse vrouwen? Of het nu gaat over hun vlekkeloze huid, onberispelijk chique garderobe, quasi-nonchalant gestylede lokken of het feit dat ze alles kunnen eten (én drinken: halló met wijn gelardeerde lunches) zonder ook maar een gram aan te komen. Françaises zijn simpelweg irresistible (en jaloersmakend, maar dat even terzijde).

Gelukkig voor ons is daar nu Mathilde Thomas, die een boekje open doet over dat typische je ne sais quoi-gevoel. In The French Beauty Secret geeft deze (Franse, mais oui!) co-founder van het beautymerk Caudalie (celebrity’s als Victoria Beckham, Reese Witherspoon en Helena Christensen zijn devoot fan) dé 7 beautygeheimen van Françaises prijs.

Wijn!
Françaises drinken elke dag een glas rood, zonder zich daar ook maar een tel zorgen om te maken. Een goed glas Franse rode wijn is natuurlijk een feest voor de smaakpapillen, maar heeft daarnaast talloze gezondheids- en antiverouderingsvoordelen. De antioxidanten in rode wijn zijn ontstekingsremmend, vertragen de groei van bacteriën en verbeteren de bloedsomloop, met als resultaat een prachtige glow. Breng je innerlijke Bonnie St. Claire overigens wel meteen tot bedaren: Franse vrouwen houden het keurig bij één glas per dag.

Vrij!
An orgasm a day keeps the dermatologist away. Althans volgens Mathilde Thomas, die dagelijks seks predikt omdat het je gezonde gloed geeft, de bloed- en zuurstofcirculatie verbetert en de collageenproductie een boost geeft. Daarvoor haalt ze het ook het credo van een Parijse grootmoeder aan: “Zorg er altijd voor dat je matchende lingerie draagt. Je weet immers nooit wat er kan gebeuren.”

Less is more!
De focus bij de fameuze ‘done but not done’-look ligt niet op dikke lagen pancake of kleur maar juist op een gezonde, frisse huid. Een vleugje mascara, wat eyeliner en rode lippenstift is alles wat je nodig hebt.

Bekijk ook: Zo maak je simpel en snel een mooie winter make-uplook

Eet!
Uithongeringsregimes? Mais non! De Franse benadering van eten: eet goed, geniet er van en doe alles met mate. Haal de beste kwaliteit in huis, neem de tijd om van een maaltijd te genieten in plaats van maaltijden over te slaan en eindeloos te snacken. De typisch Franse mediterraanse keuken (met focus op verse producten, volkoren granen, olijfolie, vis en een beetje zuivel en vlees) geeft je lichaam alles wat het nodig heeft en werkt anti-verouderend.

Koude douches
Hoe lekker ook met dat typische Hollandse winterweer: vergeet ellenlange, bloedhete douches. Françaises do it better. Zij nemen een korte lauwwarme douche en eindigen met de kraan op standje vries voor een getonede en stevige huid.

Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid
Franse vrouwen zien huidverzorgingsproducten niet als noodzakelijk kwaad waar je pas in paniek naar grijpt zodra er een pukkeltje of rimpel ontspruit. Françaises krijgen verzorging met de paplepel ingegoten. En als ze eenmaal het voor hen perfecte beautyritueel hebben gevonden, blijven ze daar voor de rest van hun leven bij. Voorkomen is beter dan genezen!

Omarm rimpeltjes
Accepteer dat je hebt geleefd én gelachen. Een rimpeltje hier of een deukje daar? Wat maakt het uit? Omarm je rimpels in plaats van hysterisch de onvermijdelijke tekenen van het ouder worden tegen te gaan. Leef in het hier en nu en doe het vol zelfvertrouwen. Want - hoe een afschuwelijk modellencliché het ook moge zijn - echte schoonheid komt van binnen. Ook bij die onberispelijke Françaises.

Een gezonde drank drinken? Dan wordt (behalve water) groene thee vaak als optie genoemd. Er zouden allerlei voordelen kleven aan het drinken van de warme drank, zoals dat het drankje je kan helpen afvallen en het risico op het krijgen van ziektes verkleint. Maar hoe healthy is groene thee nu echt? We zetten vijf stellingen voor je op een rij.

Lees ook: Van deze vijf symptomen van hartinfarcten bij vrouwen moet je op de hoogte zijn

1. ‘Groene thee doet buikvet verminderen’

Helaas is dit niet het geval. Wanneer je je voorneemt gezonder te gaan eten en drinken, en je je vol op groene thee stort, kun je zeker wat extra vet kwijtraken.

Dit vet is inderdaad vaak buikvet, maar dit zou ook minder worden wanneer je een ander ‘gezonder’ drankje kiest. En goed om bij stil te staan: veel kant-en-klare groene thee-producten bevatten veel suikers. Deze klinken dus gezonder dan ze zijn.

2. ‘Groene thee kan je helpen met afvallen’

Als je doorgaans veel frisdrank, sapjes en gezoete koffie en/of thee drinkt en dan overstapt op het drinken van enkel groene thee: ja, dan ga je zeker gewicht verliezen.

Drink je al wel veel water en ongezoete dranken, dan zal het drinken van groene thee - helaas - weinig tot niets veranderen aan het getal op de weegschaal.

3. ‘Groene thee vermindert het risico op ziektes’

De anti-oxidanten in groene thee bevatten inderdaad kankerbestrijdende eigenschappen, zo is uit vele onderzoeken gebleken. Nu is het wel zo dat de meeste plantaardige voeding dergelijke eigenschappen bezit en tevens de kans op andere chronische ziektes als hartziekten en diabetes zou verkleinen.

Voldoende groenten en fruit eten, kan dan ook een soortgelijk effect hebben.

4. ‘Groene thee verlaagt je bloedsuikerspiegel’

Nogmaals: als je de ongezoete variant drinkt, is het zeker een goed drankje om je bloedsuikerspiegel mee omlaag te brengen. Hou wel scherp in de gaten dat er verder geen suikers in het groene thee-product dat je eet of drinkt, zitten.

5. ‘Groene thee is cafeïnevrij’

Dit is zeker niet de standaard bij groene thee. Een kop bevat gemiddeld tussen de 25 en 50 milligram cafeïne (ter vergelijking: een gemiddelde kop koffie bevat zo’n 100 milligram cafeïne). Er zijn overigens wel degelijk cafeïnevrije varianten verkrijgbaar, dus kijk goed op de verpakking in de winkel.

Dat groene thee een gezond drankje is, is zeker waar: het kan weinig kwaad. Maar alle gezondheidsclaims die worden gedaan, kan een kopje green tea helaas dus niet allemaal waarmaken. 

Snotteren en jeukende ogen. Die ellendige hooikoorts speelt weer op. Toch genieten op een tuinfeestje? Kies dan voor een G&T. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen uit hooikoorts meer last van de symptomen hebben als ze wijn of bier drinken. Bijna driekwart van de ondervraagden had die symptomen niet bij het drinken van een G&T. Hier lees je waarom.

Waarom? Omdat dit drankje weinig histamine en sulfiet bevatten. Stoffen die wel flink aanwezig zijn in bijvoorbeeld bier en wijn. Die stoffen kunnen juist een allergische reactie veroorzaken. Een gin-tonic is daarom een beter alternatief voor hooikoorts- en astmapatiënten.

Astma en hooikoorts

Deze gin-tonic tip komt overwaaien uit Groot-Brittanië. De Britse Astmastichting voerde een onderzoek uit naar welke drankjes de symptomen van astma versterken, en welke niet.

Want ja, astma en hooikoorts hebben overeenkomsten. Zo komt bij beide condities de stof histamine vrij bij een allergische reactie.

Santé

En wat bleek uit het onderzoek: maar liefst 64 procent gaf aan meer last van klachten te hebben bij bepaalde alcoholhoudende dranken: rode wijn, witte wijn, bier en cider. Niet bij gin-tonic. Een goede reden om er eentje te drinken op een mooie warme zomerse dag!