Gek word je ervan; al dat geblaat over een goede balans tussen werk en privé. Balans? De deadlines vliegen je om de oren en het werk lijkt zich vanzelf te vermenigvuldigen.

Ga jij ten onder aan je eigen succes? Echt niet. Met deze 6 stappen heb jij je zaakjes zo weer onder controle.

1 Haal alles uit je dag
Stop onmiddellijk met een aantal slechte gewoontes: werk mee naar huis nemen, altijd telefonisch bereikbaar zijn, na je werkdag toch nog e-mails beantwoorden… Het put je uit. Ga in plaats daarvan op tijd naar bed of volg die yoga-les die je zo leuk vindt. Wedden dat je meer energie hebt om tijdens kantooruren te knallen.

2 Blijf gefocust
Als je mailbox uitpuilt van nog niet gelezen mailtjes, je agenda volstaat met vergaderingen en je een deadline in je nek hebt hijgen, weet je niet meer waar je moet beginnen. Vraag je daarom bij elke actie af, waarom je het doet. Bij: “Omdat ik het altijd zo doe”, gaan de alarmbellen rinkelen. Het is nu tijd om je te focussen op het allerbelangrijkste.

3 Stel prioriteiten
Ben je met vijf dingen tegelijk bezig, maar krijg je niets af? Kies! Dat telefoontje naar die potentiële klant is echt belangrijker dan de posters die je nog wilt ophangen op kantoor. Bovendien voelt de werkdruk een stuk lichter nadat je die klant hebt gesproken. Weet dus waar je prioriteiten liggen.

Lees ook: Gestrest? Dit is het rustgevendste nummer ooit gemaakt

4 Benoem de knelpunten
Houd een week lang bij welke taken jouw energie wegslurpen. Dat kan verschillen van de afwas tot de planning van een nieuw project. Zo zie je waar het pijnpunt ligt en kun je bedenken wat de beste oplossing is. Een nieuwe hulp, of een deel van het werk delegeren?

5 Verdeel het werk
Bedenk wat je allersterkste kanten zijn en delegeer de rest van het werk. Je bent vast niet aangenomen om de halve dag achter het kopieerapparaat te staan. By the way: delegeren = loslaten = moeilijk!

6 Snijd in je to-do lijst
Zet een dikke streep door taken die je al dagen, zo niet wekenlang op je to-do lijst zet en nooit uitvoert. Eerlijk is eerlijk: je voert ze toch niet uit en die druk van dat lijstje kun je missen als kiespijn.