De huishoudelijke taken, de studie die je in de avonduren wilt doen, of die verbouwing waar je eigenlijk al een jaar tegenaan hikt... Opdrachten die je jezelf hebt gegeven, maar die je keer op keer uitstelt. Deze vijf tips helpen je af te maken waaraan je bent begonnen. En dat geeft een heerlijk opgeruimd gevoel.

Zo maak je je to-dolijst wél af.

1. Start bewust
Weet waar je aan begint. Zorg er voor dat je écht weet wat de klus inhoudt, wat het je oplevert en wat je ervoor zult moeten opofferen. Die avondstudie betekent dat je een jaar lang 's avonds niet op de bank kunt zitten om naar The Crown te kijken. En een verbouwing kost je waarschijnlijk je vakantie. Maar het plezier dat je er nog jaren van hebt, staat daar wel tegenover.

2. Bepaal je doel
Om een groot doel behapbaar te maken, kun je het opsplitsen. Stel dat je het huis wilt verbouwen. Maak dan een to-dolijst in stappen: keuken renoveren, wasbakken vervangen, etc. Het grote onhaalbare doel wordt zo een stappenplan naar succes.

3. Beloon jezelf
Soms heb je een taak waar je totaal geen zin in hebt. Zie dan de motivatie maar te vinden. Tegenover zulke doelen mag best een beloning staan. Die prachtige schoenen? Daar werken wij wel een stukje harder voor.

4. Maak tijd vrij
Van uitstel komt afstel. Begin zo snel mogelijk aan de taken die niet zo leuk zijn. Zo voorkom je dat je in de valkuil van het uitstellen trapt.

LEES OOK: Met deze app blijf je gemotiveerd om te sporten

5. Zoek iemand die je helpt
Deel je doelen eens met je vrienden. Zij kunnen je net dat extra zetje geven om het af te maken en misschien bieden ze spontaan aan om te helpen. Bovendien werkt het als een enorme stok achter de deur, want de volgende keer dat je je vrienden spreekt, wil je niet zeggen dat je nog geen stap verder bent gekomen, toch?

Bron beeld: Hollandse Hoogte