Sta jij vaak met je jas aan, tas in je ene arm, paraplu in de andere, eindeloos te zoeken naar je huissleutels? Of kom je echt niet meer op de titel van het boek dat je gisteren uit las? Vergat je de naam van je personal trainer deze week?

Geheugenverlies hoort erbij als we ouder worden (al ogen we natuurlijk geen dág ouder), maar we stellen het 't liefst zo lang mogelijk uit. Tijdens onderzoek is ontdekt dat een combinatie van muziek beluisteren en meditatie een zeer positieve werking heeft op ons geheugen en cognitief vermogen.

Muziek tegen stress

Muziek beluisteren stimuleert het deel van onze hersenen dat ervoor zorgt dat wij informatie kunnen onthouden, de verwerking van emoties en het vermogen om ons te kunnen concentreren.

Al heel lang is bekend dat muziek een positief effect heeft op onze gezondheid. Naast de rustgevende factor waarmee muziek spanningen bij ons kan wegnemen, zou het zelfs de eetlust op een positieve manier dempen (want: lekkerder in je vel en daardoor minder drang om jezelf vol te stoppen) en ons brein op scherp stellen.

In een tijdschrift over alzheimer stond onlangs een onderzoek waaruit bleek, dat het beluisteren van muziek aanzienlijke resultaten oplevert voor ons geheugen en ons vermogen tot kennisopname. Muziek en meditatie als middel tegen beginnend geheugenverlies?

Stijgende lijn in geheugen en gedrag

Bij een studie aan de universiteit van Virginia is gekeken naar een groep van 60 ouderen die leed aan (beginnende) cognitieve achteruitgang, een mogelijke voorloper van alzheimer.

De helft van de groep hield zich 12 dagen lang, 12 minuten per dag, bezig met een bepaalde vorm van beginnersmeditatie (Kirtan Krya), de andere helft legde zich gedurende dezelfde tijd toe op een muziek luisterprogramma.

Aan het einde van de periode vertoonden beide groepen een forse vooruitgang in geheugen en cognitieve functies (dankzij welke we een gesprek kunnen voeren, auto rijden, piano spelen, ofwel: ons dagelijks handelen).

Dezelfde functies die normaal gesproken al worden aangetast in een vroeg stadium van alzheimer.

Nog meer positieve effecten

De stijgende lijn in geheugen en gedrag bleef daarna klimmen in de drie maanden waarin zij hun meditatie- en luistertherapie op eigen houtje voortzetten. 

De combinatie van Kirtan Krya-meditatie en luistertherapie zouden niet alleen een bevorderende werking hebben op slaap, stemming en kwaliteit van leven, zoals al eerder werd beweerd, maar dus ook een positief effect hebben op ons cognitief vermogen, en beginnend geheugenverlies echt tegen gaan.

Mindfullness verbetert studieresultaten

Ook uit ander onderzoek, waarbij een groep minder presterende studenten gedurende een periode intensieve mindfulness training volgde, kwam naar voren dat enige vorm van meditatie een bijzonder gunstig effect heeft op prestaties in de studiebanken.

Ten opzichte van de groep studenten die bij dezelfde proef koos voor een serie voedingslessen in plaats van mindfulness, stak de mediterende groep na afloop met kop en schouders uit bij afname van standaard toetsen en geheugen oefeningen.

Als lampjes in een kerstboom

Neurologisch muziektherapeute Kimberly Moore berichtte op webmd.com over de waanzinnige werking van muziek op ons brein. Haar beeldende uitspraak ‘ons brein licht bij het horen van muziek op als de lampjes in een kerstboom’, zeggen voldoende over haar eigen, positieve bevindingen.

Over de vraag welke soort muziek dan het beste is voor ons brein, is de ‘jury’ nog in conclaaf, maar voor nu is het advies luid en duidelijk: luister zo vaak je kan naar jouw favoriete muziek (mits niet op te hoog volume natuurlijk), zodat jouw grijze massa af en toe eens flink wordt geprikkeld.

En probeer af en toe een lesje meditatie. Zo worden we zoetjes aan steeds minder gespannen, meer gefocust en helderder oud.

5 mini meditaties voor tussendoor:

1. Sta 15 minuten eerder op zodat je zonder rennen uit bed kunt komen. Ga een paar minuten op een rustige plek zitten en luister even alleen naar je eigen ademhaling.

2. Schrijf je angst op en schrijf daarna op wat er gebeurt als die angst uit zou komen, blijf jezelf vragen stellen over wat er dan zou kunnen gebeuren tot je bij je eigen kern komt.

3. Ga 3 minuten (of langer) in kleermakerhouding zitten, doe je ogen dicht en kijk welke gedachten er voorbij komen. Laat ze gewoon passeren zonder te oordelen, alsof je er als een buitenstaander naar zit te kijken

4. Voel je je in balans en gelukkig? Probeer dat moment goed in te prenten, zodat je het later terug zou kunnen roepen.

5. Ben je gespannen? Stel jezelf een reset-knop voor in de palm van je hand. Ga met je andere hand naar die plek. Druk de ‘stress knop’ een paar keer in terwijl je diep in-en uitademt en laat alle stress verdwijnen.

Tijdens Nouveau Matinee was filosoof Lammert Kamphuis een van de inspirerende sprekers. Zijn Filosofie voor een Weergaloos leven is al aan de vijfde druk toe. In het interview in de nieuwste Nouveau vertelt hij over ‘de kracht van filosofie’ als sleutel tot het leven waar je naar verlangt, at any age.

Lammert: ‘We hébben allemaal al een weergaloos leven. In letterlijke zin betekent weergaloos immers ‘niet weer gaan’. We kunnen voor het leven niet een keertje oefenen. Daarom ga ik graag te rade bij filosofen die al 2500 jaar nadenken over levenskunst.’ 

Over die levenskunst gesproken, wat is een goed advies voor ageless vrouwen die het leven willen blijven omarmen?

Lammert: ‘Je realiseren dat we in een wereld leven die heel erg wordt gedomineerd door getallen. Neem daar vooral afstand van. Dingen die er in het leven écht toe doen, zijn niet in cijfers uit te drukken.

Zie de voordelen van het ouder worden en focus daarop. Bijvoorbeeld op het gegeven dat je je met het verstrijken der jaren steeds minder gaat aantrekken van wat anderen van je vinden.

Vraag je in plaats van “Wat wil ik nog in het leven?” eens af wat jij het leven nog te bieden hebt: “Hoe richt ik vanaf nu mijn leven zo zinvol mogelijk in?”’

Op wel gebied heb je de meeste invloed op je geluk?

‘Vooral in je denken, omdat je daar altijd vrij in bent. Epictetus zei: “Het zijn niet de dingen zelf die ons in verwarring brengen, maar onze denkbeelden erover.”

Dat zie ik ook heel vaak in de workshops die ik geef. Over de dood bijvoorbeeld; het stilstaan bij je sterfelijkheid kan je helpen in te zien wat er in je leven echt toe doet. Ook in mijn workshops over seks blijkt hoe onze ideeën over seks invloed hebben op ons leven.’

We moeten hoe dan ook zelf aan de slag...

‘Er is geen methode die leidt tot het grote geluk. Het leven is ingewikkeld en dat leren aanvaarden is al mooi. Op elke leeftijd.’

Meer lezen over Lammert en zijn filosofie voor een weergaloos leven? Over de maakbaarheid van het leven bijvoorbeeld of wat ons het meeste in de weg zit in onze zoektocht naar geluk? Nu in de nieuwste Nouveau:

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Ze is een instituut, met oneindig veel ervaring in de politiek en het bedrijfsleven. Daardoor kreeg ze wel kritiek op haar moederschap te verduren. ‘Maar dat moet je gewoon van je af zetten. Niemand kan voor jou uitmaken hoe je moet leven.’ Het interview met deze Grande dame werd een indrukwekkend persoonlijk gesprek.

Zakelijk en efficiënt is ze, maar ook openhartiger dan verwacht. Persoonlijke vragen, bijvoorbeeld over haar moederschap, krijgen een oprecht antwoord. Ze is een instituut, met oneindig veel nationale en internationale ervaring in zowel de politiek als het bedrijfsleven, maar nog lang geen monument.

Dat haar adviseurschappen bij de Amerikaanse bank Merrill Lynch en de veelbesproken online vervoersaanbieder Uber dit najaar aflopen, is voor haar geen reden om het rustiger aan te gaan doen.

‘Absoluut niet!’ zegt ze gedecideerd. ‘Daar komt gewoon wat nieuws voor in de plaats.’

Welke levensles heeft u het meest geraakt?

‘Een cynische les, helaas. Ik heb tijdens de Vietnamoorlog in 1972 het front bezocht, op uitnodiging van de Zuid-Vietnamese regering.

Ter plekke werd ik bijgepraat, met hulp van een vertaalster. Aan het eind van de eerste dag maakte zij me subtiel duidelijk dat ik een erg gekleurd beeld kreeg voorgeschoteld. Om het ware verhaal te kennen, ben ik met haar naar een kamp gegaan met hutjes van golfplaat en verder alleen modder.

In één hutje woonde een hoogzwangere vrouw met zes kleine kinderen, die allemaal aan het huilen waren. Ik zag in een hoek een Christusbeeldje staan en zei: “U zult wel veel steun ontlenen aan uw geloof!”

Waarop zij bitter antwoordde: “Mevrouw, ik heb geen tijd voor het geloof. Ik moet alleen zorgen dat we ook deze dag weer overleven.”

Op dat moment besefte ik hoe gauw je vanuit je veilige westerse perspectief geneigd bent ellende toe te dekken: “Doorzetten, dan komt het allemaal vast weer goed!”

Terwijl je veel meer onbevangen moet zijn en écht geïnteresseerd. Pas dan heb je kans om de wereld een beetje beter te maken.’

Met Neelie Kroes praten we verder over haar carrière, moederschap, oma zijn, het vrouwenhart en het doorbreken van rolpatronen. Nu in de winkel!

Beeld: Stef Nagel. Tekst interview: Monique van de Sande.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in