Meer balans in je leven. Het is voor de meeste 'druk druk druk'-mensen onder ons geen overbodige luxe. Of misschien ben je niet in balans omdat je nog bepaalde dingen in je leven niet hebt verwerkt. Een cursus mindfulness biedt uitkomst. Maar wat houdt het precies in?

More content below the advertising

Daarover interviewde Nouveau.nl mindfulness-coach Sabina Huurneman (foto onder). Zij heeft een eigen praktijk in Hillegom en legt uit dat mindfulness alles behalve zweverig is.

Je hoort nu heel veel over mindfulness, maar wat is het precies?
"Mindfulness is een krachtige, no-nonsense methode om minder stress te ervaren en meer uit het leven te halen. De officiële naam is Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR). Het is een training van acht avonden en een dag, waarin je technieken leert, die helpen op een andere manier met lastige zaken in je leven om te gaan en die je thuis oefent."

Waar helpt mindfulness allemaal bij?
"Het is bewezen effectief tegen stress, piekeren en bij depressiviteit, het helpt je immuunsysteem, en je vermogen te herstellen. Mindfulness vergroot ook je concentratie en creativiteit. Het doel is om met een bewuste houding je leven rijker en completer te maken."

"Zonder tijd voor rust, rennen we de leuke dingen in het leven voorbij"

Klinkt goed, is het ook iets voor de nuchtere types onder ons? 
"Zeker! De training bestaat uit praktische oefeningen. Jij - wat je doet, en wat er nu speelt in je leven - dat is waarmee je werkt." 

We hebben het maar druk-druk-druk met z’n allen. Daarom is het misschien juist belangrijk om pas op de plaats te maken. Hoe zie jij dat?
"Zonder tijd voor rust, rennen we de leuke dingen in het leven voorbij. We zijn vaak geneigd om ons vooral te richten op, en druk te maken om, de dingen die moeten. Ook missen we de tijd en aandacht voor spontane dingen die niet in de agenda staan, zoals bijvoorbeeld met mooi weer naar buiten gaan, of even langs bij die vriendin. Juist de dingen waardoor we ons ontspannen en prettig voelen en die onze batterij opladen. Ook voor je gezondheid is het essentieel, zonder rust is er minder (goed) herstel, of dat nu van een kleine of grote inspanning is, van stress, een aandoening of een ziekte."

Lees ook: Verander je leven in 4 minuten (en je hoeft er je bed niet voor uit te komen)

Je geeft ook cursussen. Wat behandel je daarin?
"In acht avonden en een dag leer je een groot aantal technieken waarmee je loskomt van je automatische reacties en meer bewust in het leven leert staan. Het is opvallend hoe in acht weken bij elkaar komen en thuis oefenen mensen het effect gaan voelen. Vaak hoor je reacties van mensen die al heel lang met lastige dingen zitten, dat ze er niet meer mee worstelen. En dat dat vaak opvallend positieve gevolgen heeft, zoals beter slapen, minder stress, het gevoel het leven beter aan te kunnen, meer te genieten. De meeste mensen blijven de technieken ook lang na de training gebruiken."

Heb je, met alle feestdrukte voor de boeg, nog een relaxtip voor nu voor de lezeressen?
"Vraag je eens af waar je je prettig door voelt, wat ontspannend werkt voor jou, en plan dat eens aan het begin van je dag. We hebben de neiging om pas als onze to-do-list af is, ruimte te maken voor dingen die we leuk vinden, of voor broodnodige rust. Draai het eens om, begin je dag met tijd voor jezelf, of plan halverwege de ochtend wat tijd waarin je niets hoeft. Zo doorbreek je de neiging door en door en door te gaan."

Tip van de coach:
"Als 'quick fix' vind ik het vaak goed werken om eens diep in te ademen, de adem even vast te houden, en langzaam uit te ademen, waarbij je in gedachten alle drukte, stress en zorgen van je af laat glijden. Het is zó simpel, maar als je het een paar keer doet, helpt het echt. Je geeft jezelf en je lichaam het signaal dat we ook best even wat hooi van die vork mogen laten vallen..."

Wil jij het nieuwe jaar mindful beginnen en meer informatie over een cursus? Bekijk dan hier de website van Sabina's Mindfulness Praktijk Hillegom, en lees daarop ook de ervaringen van andere deelnemers.  

 

In Nouveau's Relatiegeheimen vertellen bekende Nederlandse stellen openhartig over hun liefde voor elkaar en wat hen verbindt. Speciaal voor Valentijnsdag hebben we we hier 7 waardevolle lessen uit die bijzondere dubbelinterviews verzameld.

Van Freek de Jonge en Daphne Deckers tot Erik de Vogel en Caroline de Bruijn.

More content below the advertising

1. Vertrouwen niet beschadigen en géén toneel spelen

Hella: ‘De reden dat wij nog altijd zo positief naar elkaar kunnen zijn, is ook dat we het vertrouwen van de ander niet hebben beschadigd. We hebben nooit ons heil buiten de deur gezocht, omdat we ons onbegrepen voelden in ons verdriet. Dat drijft je alleen nog maar verder uit elkaar.’

Freek: ‘Ik denk dat veel mensen in hun relatie sowieso vrij snel aan een toneelstuk beginnen. Ze kijken weg bij ergernissen in plaats van ze uit te spreken. Een kennis zei laatst: “Zo zijn vrouwen nu eenmaal.” Ik dacht: ik weet niet hoe vrouwen nu eenmaal zijn. Zo wil ik daar niet tegenaan kijken.’

Weten hoe Freek de Jonge en Hella elkaar ontmoetten: ‘Ik geloof dat men het liefde op het eerste gezicht noemt.’ Lees het in Relatiegeheimen

2. Samen eten, even inchecken bij elkaar

Richard: ‘Daphne kan heel goed haar schouders ophalen als iemand – ik bijvoorbeeld - iets raars of onredelijks zegt. Ze weet hoe je een relatie leuk moet houden. Wat ik zeker geleerd heb, is aan tafel eten.

Vroeger thuis gebeurde dat nooit. Mijn ouders konden elkaar niet uitstaan, dus dat hielp al niet, en bovendien was ik vaak pas laat klaar met tennissen. Nu weet ik hoe belangrijk het is; aan tafel kun je even inchecken bij elkaar.’ 

Wat Daphne Deckers van Richard Krajicek leerde, lees je hier.

3. Niet bang zijn om gevoelens te tonen

Hester: ‘Als je speelt, ben je rock-‘n’-roll, maar voor de rest ben je een huiselijke man die ’s avonds graag met een glas wijn voor de tv zit. En die niet bang is om zijn gevoelens te tonen. Wel stoer, maar niet macho, daar houd ik van.

We lopen eigenlijk altijd hand in hand en slapen lepeltje-lepeltje. En dan zeg je voor het inslapen: “Mmm, dit is het mooiste moment van de dag.”’

Cesar: ‘Dát en samen wakker worden. Als ik in jouw blije ogen kijk, denk ik: er begint weer een mooie dag.’

Hoe Cesar Zuiderwijk en Hester elkaar leerden kennen en welke tragedie aan de grondslag van hun relatie stond, lees je hier.

4. Behandel elkaar met alle egards van de eerste week

Erik: ‘Om je relatie goed te houden, moet je elkaar blijven behandelen met alle egards van de eerste week. Daar geloof ik heilig in. We maken nogal eens mensen mee die hun partner en plein public afserveren. “Dat doet ie thuis altijd, hoor,” zeggen ze dan met zo’n zucht van: wat moet je ermee?

Behalve ongepast vind ik dat ook heel naar. Je kunt het ergens niet over eens zijn, maar de basis is toch dat je heel veel van elkaar houdt.’

Caroline: ‘We weten inmiddels ook dat je in je felheid dingen vaak erger maakt, waardoor je de ander onnodig triggert. En dat willen we allebei niet.’

Over de ontmoeting van Erik de Vogel en Caroline de Bruijn en hun onvermijdelijke liefde, lees je hier.

5. Keihard werken. Mét hulp.

Frank: ‘Dat ging natuurlijk niet vanzelf, dus daar hebben we keihard aan gewerkt. Met hulp. Ik kan het iedereen aanraden. Als ik zie hoeveel huwelijken er knallen om ons heen, ben ik trots dat wij nog altijd bij elkaar zijn. En dat het alleen maar leuker wordt.’

Eva: ‘Dat we samen al zoveel hebben meegemaakt en doorstaan, vind ik best gaaf. Ik weet nu hoe het voelt om dieper van elkaar te gaan houden en verstrengeld te zijn zonder dat het benauwt.

Hoe het er verder aan toe gaat bij Frank Lammers en Eva thuis, lees je hier.

6. Probeer elkaar niet te veranderen

Jörgen: ‘Ik ben de straathond en Sheila is de waakhond. Zo liggen de rollen. En wat heel belangrijk is: we hebben beloofd dat we elkaar nooit zullen veranderen. Dat zie je zo vaak als mensen wat verder zijn in een relatie en het leidt alleen maar tot ellende.

Maar veel bepalender voor wie wij zijn, is wat we van onze ouders hebben meegekregen. Je begint met elkaar en je maakt het met elkaar af. Dat gold voor hen en dat geldt ook voor ons.’

Sheila en Jörgen Rayman vertellen hier verder over wat hen verbindt en hoe ze een moeilijke periode in hun relatie doorstonden.

7. De enige zinvolle houding is dat je het gewoon laat gebeuren

Adelheid: ‘Je geeft je over aan de elementen en kijkt hoe dingen zich ontvouwen. Voor mij zit het leven net zo in elkaar, vol onverwachte wendingen. Want je kunt wel denken dat je controle hebt, maar die héb je niet. Ook niet als je alles onderbrengt in veilige formats.

Wie ben ik? Géén idee. Wat is een relatie, een huwelijk? No f*cking clue, eigenlijk. De enige zinvolle houding is dat je het gewoon laat gebeuren.’

Titus, enthousiast: ‘Prachtig! Ik hou zo veel van haar als ze zo praat!’

Adelheid Roosen en Titus vertellen verder over hoe ze elkaar ontmoetten en wat hun verbindt in Nouveau’s Relatiegeheimen van deze maand.

Nu in de winkel!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

We spraken Karin Bloemen voor onze rubriek Smaakmaker en we moesten echt even met onze ogen knipperen. Want wat is zij knap afgevallen! Deze maand lees je alles over de flamboyante zangeres én vertelt ze hoe ze die kilo's is kwijtgeraakt. Alvast een voorproefje:

Mee bezig

More content below the advertising

‘Mijn show Souvenirs en mijn autobiografie. Daarnaast heb ik het druk met verschillende concerten en projecten.’

Inspiratie

‘Het leven zelf. Het is belangrijk om open te blijven staan voor nieuwe ideeën.’

Boeken 

‘Een schitterend gebrek en De Zwarte met het Witte Hart van Arthur Japin.’

Kilo's afgevallen

‘Door mijn vak ben ik me erg bewust van m’n uiterlijk. Dus draag ik al 29 jaar mooie jurken van Jan Aarntzen en doet Esther Oosterbeek mijn visagie. Ik ben flink aan het kuren met Alizonne om af te vallen. Ik heb vorig jaar twee nieuwe knieën gekregen en wil graag iets lichter zijn.’

Geur

‘L’eau d’Issey van Issey Miyake.’ 

Kunst

‘Muziek, de zang van Ella Fitzgerald en Maria Callas, maar ik hou ook van dans en beeldende kunst en ik kan me tranen lachen om Hans Teeuwen.’

Passie 

‘Optreden vervult mijn behoefte om mensen te vermaken. Mijn hartstocht zit natuurlijk ook in de liefde voor m’n man en kinderen. Zonder hen ben ik niets waard.’

Grote held

‘Nelson Mandela. Hij heeft laten zien wat één mens kan beteken voor miljoenen, zonder er zelf “beter” van te worden. Zijn woorden, zijn wijsheid en liefde hebben mij voor altijd geraakt.’

Wat Karin's favoriete restaurants zijn, het meest indrukwekkende optreden dat ze ooit zag, haar favoriete kledingmerken én haar guilty pleasures: Je leest het deze maand in Nouveau.

Nu in de winkel!

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in