Meer balans in je leven. Het is voor de meeste 'druk druk druk'-mensen onder ons geen overbodige luxe. Of misschien ben je niet in balans omdat je nog bepaalde dingen in je leven niet hebt verwerkt. Een cursus mindfulness biedt uitkomst. Maar wat houdt het precies in?

Daarover interviewde Nouveau.nl mindfulness-coach Sabina Huurneman (foto onder). Zij heeft een eigen praktijk in Hillegom en legt uit dat mindfulness alles behalve zweverig is.

Je hoort nu heel veel over mindfulness, maar wat is het precies?
"Mindfulness is een krachtige, no-nonsense methode om minder stress te ervaren en meer uit het leven te halen. De officiële naam is Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR). Het is een training van acht avonden en een dag, waarin je technieken leert, die helpen op een andere manier met lastige zaken in je leven om te gaan en die je thuis oefent."

Waar helpt mindfulness allemaal bij?
"Het is bewezen effectief tegen stress, piekeren en bij depressiviteit, het helpt je immuunsysteem, en je vermogen te herstellen. Mindfulness vergroot ook je concentratie en creativiteit. Het doel is om met een bewuste houding je leven rijker en completer te maken."

"Zonder tijd voor rust, rennen we de leuke dingen in het leven voorbij"

Klinkt goed, is het ook iets voor de nuchtere types onder ons? 
"Zeker! De training bestaat uit praktische oefeningen. Jij - wat je doet, en wat er nu speelt in je leven - dat is waarmee je werkt." 

We hebben het maar druk-druk-druk met z’n allen. Daarom is het misschien juist belangrijk om pas op de plaats te maken. Hoe zie jij dat?
"Zonder tijd voor rust, rennen we de leuke dingen in het leven voorbij. We zijn vaak geneigd om ons vooral te richten op, en druk te maken om, de dingen die moeten. Ook missen we de tijd en aandacht voor spontane dingen die niet in de agenda staan, zoals bijvoorbeeld met mooi weer naar buiten gaan, of even langs bij die vriendin. Juist de dingen waardoor we ons ontspannen en prettig voelen en die onze batterij opladen. Ook voor je gezondheid is het essentieel, zonder rust is er minder (goed) herstel, of dat nu van een kleine of grote inspanning is, van stress, een aandoening of een ziekte."

Lees ook: Verander je leven in 4 minuten (en je hoeft er je bed niet voor uit te komen)

Je geeft ook cursussen. Wat behandel je daarin?
"In acht avonden en een dag leer je een groot aantal technieken waarmee je loskomt van je automatische reacties en meer bewust in het leven leert staan. Het is opvallend hoe in acht weken bij elkaar komen en thuis oefenen mensen het effect gaan voelen. Vaak hoor je reacties van mensen die al heel lang met lastige dingen zitten, dat ze er niet meer mee worstelen. En dat dat vaak opvallend positieve gevolgen heeft, zoals beter slapen, minder stress, het gevoel het leven beter aan te kunnen, meer te genieten. De meeste mensen blijven de technieken ook lang na de training gebruiken."

Heb je, met alle feestdrukte voor de boeg, nog een relaxtip voor nu voor de lezeressen?
"Vraag je eens af waar je je prettig door voelt, wat ontspannend werkt voor jou, en plan dat eens aan het begin van je dag. We hebben de neiging om pas als onze to-do-list af is, ruimte te maken voor dingen die we leuk vinden, of voor broodnodige rust. Draai het eens om, begin je dag met tijd voor jezelf, of plan halverwege de ochtend wat tijd waarin je niets hoeft. Zo doorbreek je de neiging door en door en door te gaan."

Tip van de coach:
"Als 'quick fix' vind ik het vaak goed werken om eens diep in te ademen, de adem even vast te houden, en langzaam uit te ademen, waarbij je in gedachten alle drukte, stress en zorgen van je af laat glijden. Het is zó simpel, maar als je het een paar keer doet, helpt het echt. Je geeft jezelf en je lichaam het signaal dat we ook best even wat hooi van die vork mogen laten vallen..."

Wil jij het nieuwe jaar mindful beginnen en meer informatie over een cursus? Bekijk dan hier de website van Sabina's Mindfulness Praktijk Hillegom, en lees daarop ook de ervaringen van andere deelnemers.  

 

7 juni komt zijn boek 'Filosofie voor een weergaloos leven' uit en 1 week later staat Lammert Kamphuis al voor je op het Nouveau Matinee. Deze jonge filosoof is een van de meest inspirerende sprekers van het moment. Kom naar het Nouveau Matinee voor een boeiende lezing.

Wat doet een filosoof/theoloog op festivals als Lowlands en Amsterdam Dance Event? Zijn jonge publiek prikkelen met eeuwenoude denkbeelden!

Lammert Kamphuis (1983) is een begenadigd spreker die anderen inspireert om op een nieuwe manier naar hun leven te kijken, te denken en te handelen. Als geen ander weet hij daarbij de inzichten van de oude filosofen op alledaagse thema’s toe te passen. En dat doet hij met veel humor.

Van het leven krijg je er maar één; alle reden om er het best mogelijke leven van te maken.

Hoe denk je eigenlijk over de grote thema’s in je leven: liefde, familie en vriendschap, bijvoorbeeld? En hoe kunnen inzichten uit de filosofie je daarbij helpen?

Als geen ander weet Lammert, die ook docent aan de School of Life is, complexe, maar waardevolle theorieën te vertalen naar bruikbare inzichten.

Dat doet hij ook in zijn boek in Filosofie voor een weergaloos leven.

Bereid je voor op een boeiend gesprek waar je letterlijk iets wijzer van wordt, met een van de meest inspirerende sprekers van dit moment.

Behalve Lammert, geven ook Sacha de Boer en Tommy Wieringa een lezing. Én journalist Barbara van Beukering gaat in gesprek met Hedy d'Ancona en Ans markus over ouder worden. Dit alles op 14 juni in de prachtige ambiance van het Concertgebouw.

Er zijn nog kaarten!

 

Even een spreekwoordelijke stok achter de deur, steuntje in de rug of tegeltjeswijsheid. Wij krijgen er geen genoeg van. Hier 34 quotes ter inspiratie voor een goed begin van de week. Let's go!

 1. Het leven is niet eerlijk, maar toch heerlijk.
 2. Bij twijfel; neem de volgende kleine stap
 3. Je baan zorgt niet voor je als je ziek bent. Je vrienden en familie wel.
 4. Je hoeft niet elke discussie te ‘winnen’
 5. Huil samen met iemand. Dat heelt beter dan alleen huilen.
 6. Als het op chocolade aankomt is weerstand bieden zinloos.
 7. Accepteer je verleden zodat dat het heden niet verpest.
 8. Het is prima als je kinderen je een keer zien huilen, je hoeft je niet altijd groot te houden.
 9. Vergelijk je leven niet met dat van anderen. Je weet niets over hun leven en de uitdagingen die daarbij horen.
 10. Al seen relatie geheim moet zijn, zou je er niet in moeten zitten
 11. Adem diep in, daar word je rustig van
 12. Gooi alles wat geen nut heeft. Rommel om je heen, betekent onrust in je hoofd.
 13. Cliché, maar Whatever doesn’t kill you really does make you stronger.
 14. Het is nooit te laat om gelukkig te zijn. Maar dat moet je zelf doen.
 15. Als het op je passie aankomt, accepteer je geen ‘nee’ als antwoord
 16. Bewaar geen dingen voor een special moment. Elk moment is speciaal
 17. Bereid je goed voor en laat dan los
 18. Doe lekker gek, wacht niet tot je ouder bent om je vrij te voelen.
 19. Niemand is verantwoordelijk voor je geluk behalve jijzelf.
 20. Bedenk je bij kleine ongelukjes: Is dit over 5 jaar nog belangrijk?
 21. Vergeef, maar vergeet niet
 22. Wat anderen over je denken is niet jouw zaak
 23. Tijd heelt bijna alle wonden, geef het de tijd.
 24. Hoe vervelend een situatie ook is, het zal veranderen.
 25. Neem jezelf niet té serieus, dat doen anderen ook niet.
 26. Geloof in wonderen.
 27. Kijk niet te veel terug, maak er nu het beste van.
 28. Je kinderen groeien maar één keer op
 29. Het belangrijkste is dat je lief hebt gehad
 30. Ga elke dag naar buiten, wonderen zitten in de kleinste hoekjes
 31. Afgunst is tijdsverspilling. Wees dankbaar voor wat je hebt, niet voor wat je nodig hebt.
 32. Het beste komt nog…
 33. Hoe je je ook voelt: Get up, dress up and show up.
 34. Er zit niet altijd een mooie strik om, maar het leven blijft een cadeautje.

Regina Brett is een Amerikaanse schrijfster van zelfhulpboeken. De beste uitspraken uit haar boeken werden opgetekend door Ladiespassiton.com.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Beeld: iStock