Meer balans in je leven. Het is voor de meeste 'druk druk druk'-mensen onder ons geen overbodige luxe. Of misschien ben je niet in balans omdat je nog bepaalde dingen in je leven niet hebt verwerkt. Een cursus mindfulness biedt uitkomst. Maar wat houdt het precies in?

Daarover interviewde Nouveau.nl mindfulness-coach Sabina Huurneman (foto onder). Zij heeft een eigen praktijk in Hillegom en legt uit dat mindfulness alles behalve zweverig is.

Je hoort nu heel veel over mindfulness, maar wat is het precies?
"Mindfulness is een krachtige, no-nonsense methode om minder stress te ervaren en meer uit het leven te halen. De officiële naam is Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR). Het is een training van acht avonden en een dag, waarin je technieken leert, die helpen op een andere manier met lastige zaken in je leven om te gaan en die je thuis oefent."

Waar helpt mindfulness allemaal bij?
"Het is bewezen effectief tegen stress, piekeren en bij depressiviteit, het helpt je immuunsysteem, en je vermogen te herstellen. Mindfulness vergroot ook je concentratie en creativiteit. Het doel is om met een bewuste houding je leven rijker en completer te maken."

"Zonder tijd voor rust, rennen we de leuke dingen in het leven voorbij"

Klinkt goed, is het ook iets voor de nuchtere types onder ons? 
"Zeker! De training bestaat uit praktische oefeningen. Jij - wat je doet, en wat er nu speelt in je leven - dat is waarmee je werkt." 

We hebben het maar druk-druk-druk met z’n allen. Daarom is het misschien juist belangrijk om pas op de plaats te maken. Hoe zie jij dat?
"Zonder tijd voor rust, rennen we de leuke dingen in het leven voorbij. We zijn vaak geneigd om ons vooral te richten op, en druk te maken om, de dingen die moeten. Ook missen we de tijd en aandacht voor spontane dingen die niet in de agenda staan, zoals bijvoorbeeld met mooi weer naar buiten gaan, of even langs bij die vriendin. Juist de dingen waardoor we ons ontspannen en prettig voelen en die onze batterij opladen. Ook voor je gezondheid is het essentieel, zonder rust is er minder (goed) herstel, of dat nu van een kleine of grote inspanning is, van stress, een aandoening of een ziekte."

Lees ook: Verander je leven in 4 minuten (en je hoeft er je bed niet voor uit te komen)

Je geeft ook cursussen. Wat behandel je daarin?
"In acht avonden en een dag leer je een groot aantal technieken waarmee je loskomt van je automatische reacties en meer bewust in het leven leert staan. Het is opvallend hoe in acht weken bij elkaar komen en thuis oefenen mensen het effect gaan voelen. Vaak hoor je reacties van mensen die al heel lang met lastige dingen zitten, dat ze er niet meer mee worstelen. En dat dat vaak opvallend positieve gevolgen heeft, zoals beter slapen, minder stress, het gevoel het leven beter aan te kunnen, meer te genieten. De meeste mensen blijven de technieken ook lang na de training gebruiken."

Heb je, met alle feestdrukte voor de boeg, nog een relaxtip voor nu voor de lezeressen?
"Vraag je eens af waar je je prettig door voelt, wat ontspannend werkt voor jou, en plan dat eens aan het begin van je dag. We hebben de neiging om pas als onze to-do-list af is, ruimte te maken voor dingen die we leuk vinden, of voor broodnodige rust. Draai het eens om, begin je dag met tijd voor jezelf, of plan halverwege de ochtend wat tijd waarin je niets hoeft. Zo doorbreek je de neiging door en door en door te gaan."

Tip van de coach:
"Als 'quick fix' vind ik het vaak goed werken om eens diep in te ademen, de adem even vast te houden, en langzaam uit te ademen, waarbij je in gedachten alle drukte, stress en zorgen van je af laat glijden. Het is zó simpel, maar als je het een paar keer doet, helpt het echt. Je geeft jezelf en je lichaam het signaal dat we ook best even wat hooi van die vork mogen laten vallen..."

Wil jij het nieuwe jaar mindful beginnen en meer informatie over een cursus? Bekijk dan hier de website van Sabina's Mindfulness Praktijk Hillegom, en lees daarop ook de ervaringen van andere deelnemers.  

 

Ze is een instituut, met oneindig veel ervaring in de politiek en het bedrijfsleven. Daardoor kreeg ze wel kritiek op haar moederschap te verduren. ‘Maar dat moet je gewoon van je af zetten. Niemand kan voor jou uitmaken hoe je moet leven.’ Het interview met deze Grande dame werd een indrukwekkend persoonlijk gesprek.

Zakelijk en efficiënt is ze, maar ook openhartiger dan verwacht. Persoonlijke vragen, bijvoorbeeld over haar moederschap, krijgen een oprecht antwoord. Ze is een instituut, met oneindig veel nationale en internationale ervaring in zowel de politiek als het bedrijfsleven, maar nog lang geen monument.

Dat haar adviseurschappen bij de Amerikaanse bank Merrill Lynch en de veelbesproken online vervoersaanbieder Uber dit najaar aflopen, is voor haar geen reden om het rustiger aan te gaan doen.

‘Absoluut niet!’ zegt ze gedecideerd. ‘Daar komt gewoon wat nieuws voor in de plaats.’

Welke levensles heeft u het meest geraakt?

‘Een cynische les, helaas. Ik heb tijdens de Vietnamoorlog in 1972 het front bezocht, op uitnodiging van de Zuid-Vietnamese regering.

Ter plekke werd ik bijgepraat, met hulp van een vertaalster. Aan het eind van de eerste dag maakte zij me subtiel duidelijk dat ik een erg gekleurd beeld kreeg voorgeschoteld. Om het ware verhaal te kennen, ben ik met haar naar een kamp gegaan met hutjes van golfplaat en verder alleen modder.

In één hutje woonde een hoogzwangere vrouw met zes kleine kinderen, die allemaal aan het huilen waren. Ik zag in een hoek een Christusbeeldje staan en zei: “U zult wel veel steun ontlenen aan uw geloof!”

Waarop zij bitter antwoordde: “Mevrouw, ik heb geen tijd voor het geloof. Ik moet alleen zorgen dat we ook deze dag weer overleven.”

Op dat moment besefte ik hoe gauw je vanuit je veilige westerse perspectief geneigd bent ellende toe te dekken: “Doorzetten, dan komt het allemaal vast weer goed!”

Terwijl je veel meer onbevangen moet zijn en écht geïnteresseerd. Pas dan heb je kans om de wereld een beetje beter te maken.’

Met Neelie Kroes praten we verder over haar carrière, moederschap, oma zijn, het vrouwenhart en het doorbreken van rolpatronen. Nu in de winkel!

Beeld: Stef Nagel. Tekst interview: Monique van de Sande.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Gaat de rem er af bij het zoeken naar de perfecte herfst- en wintergarderobe of weten we ons te beheersen?

Dreigt je koopgedrag uit de hand te lopen? Zo voorkom je oniomanie, zoals koopverslaving officieel heet:

1. Vraag jezelf af waarom je ooit bent begonnen met zo veel shoppen. Pas als je de oorzaak van dwangmatig gedrag (h)erkent, kun je er voorgoed van afkomen.

2. Ernstig verslaafde shoppers wordt aanbevolen een kaartje bij zich te dragen, voor het geval ze zich weer willen vergrijpen aan een overbodige aankoop. Daar staan vragen op als:

  • Hoe voel ik me?
  • Heb ik dit wel nodig?
  • Hoe ga ik hiervoor betalen en waar ga ik het opbergen?

3. Wees alert op je zogeheten shopping trigger: waardoor ga je meestal winkelen? Verveling, jaloezie, boosheid? Of dat nu goede redenen zijn voor een shopping spree...

4. Vermijd de verleiding. Loop met een boog om die leuke winkel heen, verwijder geregeld de cookies van je computer zodat er niet steeds reclame opduikt.

5. Hou je zelf voor waar je prioriteiten liggen. Is dat: er trendy uitzien of geld besteden aan een workshop of reisje?

6. Ook al staat die jurk nóg zo leuk bij je vriendin, dat betekent niet dat jij er ook gelukkiger van zou worden.

7. Toch een keer toegegeven aan ongeremde koopzucht? Ach, je bent ook maar een mens. Gewoon opnieuw  beginnen met verstandig zijn.

Bekende shop-oholics

Victoria Beckham

Hoewel ze tegenwoordig de ingetogenheid zelve is, grossierde Victoria onder meer in designer bags. Alleen al van Hermès bezit ze wel honderd tassen, bij elkaar voor meer dan anderhalf miljoen euro.

Tennisster Serena Williams

Het zusje van Venus was verslaafd aan online shoppen: kleding, schoenen en spullen voor haar hond. Zo’n drie tot zes uur per dag was ze online. Serena: ‘Ik kocht, kocht, kocht. Dingen die ik niet nodig had, niet eens droeg. Maar ik kon niet stoppen.’

Het kan dus ook de besten overkomen... 

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in