Meer balans in je leven. Het is voor de meeste 'druk druk druk'-mensen onder ons geen overbodige luxe. Of misschien ben je niet in balans omdat je nog bepaalde dingen in je leven niet hebt verwerkt. Een cursus mindfulness biedt uitkomst. Maar wat houdt het precies in?

Daarover interviewde Nouveau.nl mindfulness-coach Sabina Huurneman (foto onder). Zij heeft een eigen praktijk in Hillegom en legt uit dat mindfulness alles behalve zweverig is.

Je hoort nu heel veel over mindfulness, maar wat is het precies?
"Mindfulness is een krachtige, no-nonsense methode om minder stress te ervaren en meer uit het leven te halen. De officiële naam is Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR). Het is een training van acht avonden en een dag, waarin je technieken leert, die helpen op een andere manier met lastige zaken in je leven om te gaan en die je thuis oefent."

Waar helpt mindfulness allemaal bij?
"Het is bewezen effectief tegen stress, piekeren en bij depressiviteit, het helpt je immuunsysteem, en je vermogen te herstellen. Mindfulness vergroot ook je concentratie en creativiteit. Het doel is om met een bewuste houding je leven rijker en completer te maken."

"Zonder tijd voor rust, rennen we de leuke dingen in het leven voorbij"

Klinkt goed, is het ook iets voor de nuchtere types onder ons? 
"Zeker! De training bestaat uit praktische oefeningen. Jij - wat je doet, en wat er nu speelt in je leven - dat is waarmee je werkt." 

We hebben het maar druk-druk-druk met z’n allen. Daarom is het misschien juist belangrijk om pas op de plaats te maken. Hoe zie jij dat?
"Zonder tijd voor rust, rennen we de leuke dingen in het leven voorbij. We zijn vaak geneigd om ons vooral te richten op, en druk te maken om, de dingen die moeten. Ook missen we de tijd en aandacht voor spontane dingen die niet in de agenda staan, zoals bijvoorbeeld met mooi weer naar buiten gaan, of even langs bij die vriendin. Juist de dingen waardoor we ons ontspannen en prettig voelen en die onze batterij opladen. Ook voor je gezondheid is het essentieel, zonder rust is er minder (goed) herstel, of dat nu van een kleine of grote inspanning is, van stress, een aandoening of een ziekte."

Lees ook: Verander je leven in 4 minuten (en je hoeft er je bed niet voor uit te komen)

Je geeft ook cursussen. Wat behandel je daarin?
"In acht avonden en een dag leer je een groot aantal technieken waarmee je loskomt van je automatische reacties en meer bewust in het leven leert staan. Het is opvallend hoe in acht weken bij elkaar komen en thuis oefenen mensen het effect gaan voelen. Vaak hoor je reacties van mensen die al heel lang met lastige dingen zitten, dat ze er niet meer mee worstelen. En dat dat vaak opvallend positieve gevolgen heeft, zoals beter slapen, minder stress, het gevoel het leven beter aan te kunnen, meer te genieten. De meeste mensen blijven de technieken ook lang na de training gebruiken."

Heb je, met alle feestdrukte voor de boeg, nog een relaxtip voor nu voor de lezeressen?
"Vraag je eens af waar je je prettig door voelt, wat ontspannend werkt voor jou, en plan dat eens aan het begin van je dag. We hebben de neiging om pas als onze to-do-list af is, ruimte te maken voor dingen die we leuk vinden, of voor broodnodige rust. Draai het eens om, begin je dag met tijd voor jezelf, of plan halverwege de ochtend wat tijd waarin je niets hoeft. Zo doorbreek je de neiging door en door en door te gaan."

Tip van de coach:
"Als 'quick fix' vind ik het vaak goed werken om eens diep in te ademen, de adem even vast te houden, en langzaam uit te ademen, waarbij je in gedachten alle drukte, stress en zorgen van je af laat glijden. Het is zó simpel, maar als je het een paar keer doet, helpt het echt. Je geeft jezelf en je lichaam het signaal dat we ook best even wat hooi van die vork mogen laten vallen..."

Wil jij het nieuwe jaar mindful beginnen en meer informatie over een cursus? Bekijk dan hier de website van Sabina's Mindfulness Praktijk Hillegom, en lees daarop ook de ervaringen van andere deelnemers.  

 

Het is vandaag Internationale Vrijwilligersdag. Doe jij al iets onbaatzuchtig? Daar win je zelf ook zeker iets mee. De uitspraak 'wie goed doet, goed ontmoet, is niet voor niets zo actueel.

Natuurlijk zijn er enorm veel dingen die je vrijwillig kan doen. Van rondgaan met de collectebus tot een het organiseren van een event of diner voor het goede doel (dat is dan iets meer in ons straatje).

Random act of kindness

Maar onderschat ook 'random acts of kindness' niet. Dat bloemetje dat je stuurt naar een zieke buurvrouw, ervoor zorgen dat iemand na vakantie in een schoon huis thuis komt, zomaar een kaartje voor die lieve vriendin die even niet zo goed in haar vel zit.

Van dat soort dingen word je zelf ook gelukkiger.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Junya Tsubota (@junyartsubota) op

Dat positieve gevoel straalt ook weer af op de mensen om je heen. Het zogenoemde 'pebble-effect' verspreidt zich als de ringen in het water nadat je er een steen in gooit.

Vrijwilligerswerk is gezond

Volgens onderzoek heeft het uitvoeren van vrijwilligerswerk een positieve invloed op je gezondheid. Dat is nog eens win-win! Hoe dat komt? 

Je lichaam maakt oxytocine aan als je aardig voor iemand doet. Dit stofje stimuleert de aanmaak van stikstofmonoxide in je bloed. Door meer stikstofmonoxide verwijden je bloedvaten en verlaagt de bloeddruk.

Vrijwilligerswerk vergroot je sociale en relationele vaardigheden, je zelfvertrouwen en je eigen sociale banden in de maatschappij. Daardoor heb je minder kans dat verveling toeslaat en je je nutteloos of depressief voelt.

Doordat je je huis uit gaat overdag, kom je sneller aan de benodigde vitamine D. Zeker in de winter is dat belangrijk!

Lees ook: Vitamine D tekort in de overgang? Zo herken je dat

Beeld: iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Zelden werd een ontslag van een bekende presentator zó tenenkrommend genânt als het als het live ontslag van Philip Freriks (74) op de radio afgelopen zondag. Maar heel de gang van zaken zwengelt een discussie aan: wanneer is een arbeidsleven voorbij en kan je van iemand verwachten dat 'ie dat zelf aangeeft?

Freriks presenteert al jaren het geschiedenisprogramma OVT. Nadat hij zondag weer een kunststukje had afgeleverd bedankte presentator Jos Palm hem voor diens ‘prachtige en ter zake zijnde column´ en vervolgde met: ´Dat we tot onze grote spijt, ons groot leedwezen zoals dat heet, afscheid van je gaan nemen als columnist’. 

Palm had het vertrek van de gewaardeerde columnist niet zien aankomen, ‘Jij wel?’, vroeg hij aan de Freriks. 

Die reageerde verrast: ‘Ik verbaas me erover dat me dat hier en tijdens de uitzending wordt meegedeeld. Maar het zij zo.’

Pijnlijk misverstand

Om een lang verhaal kort te maken; Paul van de Graag, eindredacteur van OVT zegt dat Philip Freriks in de zomer aangaf te willen stoppen. Het idee ontstond dat de columnist tot het einde van het jaar zou doorgaan.

Op dat gesprek is echter niemand meer teruggekomen. Met het pijnlijke gesprek en misverstand van afgelopen zondag als gevolg.

Freriks reageert in de Volkskrant: ‘Voor mij is dit niet meer dan een incident. Ik moet oud en wijs genoeg zijn om te beseffen dat er ergere dingen zijn dan het verlies van een column. Wat niet wegneemt dat ik me op het moment zelf wel op mijn ziel getrapt voelde.’ 

Maar misverstand of niet: de gang van zaken is hoe dan ook slordig. ‘Ook als voor de redactie vaststond dat ik zou vertrekken, had het in de rede gelegen dat we daar na de zomer nog eens over hadden gesproken. Ik heb een half  jaar op een telefoontje gewacht.’

Kruip nooit achter een geranium!

Maar deze genânte vertoning legt een groter vraagstuk bloot. Wanneer is een arbeidsleven voorbij? Met de vergrijzende samenleving moeten steeds meer mensen zélf bepalen wanneer ze stoppen met werken en dat kunnen we helemaal niet zo goed.

Barbara van Beukering  schreef het inspirerende boek: Kruip nooit achter een geranium. Zij signaleert ook een tendens:

Was het leven vroeger op je vijftigste wel zo’n beetje voorbij – kinderen uit huis, man ongeïnteresseerd, geen baan, geen enorme vriendinnengroep (geen wonder dat de midlifecrisis of een depressie toen rond de overgang veel vaker voorkwam) – tegenwoordig ziet onze toekomst er heel anders uit.

De zeventigplussers staan zelfs nog midden in het leven. Ze hoeven niet meer te zorgen en niets meer te bewijzen, ze genieten van hun vrijheid. 

Hedy D'Ancona, Ans Markus en Barbara van Beukering tijdens een paneldiscussie op het Nouveau Matinee

Een paar voorbeelden:

Gerdi Verbeet (66): ‘Toen ik nog Kamervoozitter was, stond er één keer in de zes weken in de agenda: Open Monumentendag. Dan ging ik naar de pedicure, de nagelspecialist, de kapper en de schoonheidsspecialist. Achter elkaar. Een soort wasstraat. En dan kon ik er weer even tegen.’

Neelie Kroes (76): ‘Het kan mij niks schelen dat ik rimpels heb. Die rimpels laten ook zien dat ik kennelijk het een en ander heb meegemaakt.’

Wouke van Scherrenburg (71): ‘Ik wil het liefst 110 worden. Maar niet met kunstgebitten en kunstheupen. Als het een aan elkaar gelast en genageld zooitje wordt, mag het wel eerder ophouden.’

Hedy D’Ancona (80): ‘Ik voel me helemaal niet dertig, ik voel me tachtig. Ik ben blij dat ik me niet dertig voel, ik moet er niet aan denken.

Lees ook: Lessen in de levenskunst van Ans Markus, Hedy D'Ancona en Marianne Mudder

Wanneer is een arbeidsleven voorbij?

"Zelfs onder optimale verhoudingen op de werkvloer kost het mensen moeite om afscheid te nemen van een positie waaraan zij houvast hebben ontleend, zegt psycholoog René Diekstra tegen de krant. "We zijn veel bedrevener in het bereiken van doelen en verwerven van posities dan in het loslaten van dat alles."

Open gesprek

Arbeidspsycholoog Jaap van den Broek onderschrijft dat: ‘Ons brein is van nature lui, dus we kunnen ons maar moeilijk losmaken van de zekerheden en de status die het werk ons biedt. Afscheid, zeker van zichtbare en prestigieuze posities, gaat dus vaak gepaard met verwarring. Met het gevoel controle te verliezen.’

Het is daarom zaak, zegt Renée de Vries van ouderenorganisatie Anbo, dat opdrachtgever en opdrachtnemer ‘op reguliere basis een open gesprek’ met elkaar voeren over de verwachtingen over en weer. ‘Daarbij moet het niet gaan over de leeftijd van een werknemer, maar over wat hij kan en wil.'

Op naar nieuwe avonturen

Dat is bij Philip Freriks in ieder geval niet gebeurd, zoveel is zeker. En toen hij aan tafel bij de talkshow PAUW werd gevraagd of hij nog zou willen doorgaan, was zijn antwoord dan ook gedecideerd: "Nee. Op naar nieuwe avonturen."

Dat hopen we dan maar.

Bron: De Volkskrant. Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in