Vijftigplusvrouwen mogen er meer dan ooit zijn, aldus Anita Witzier, presentatrice en columniste van ‘Laat zien wie je bent’. Meer dan 70%* van de 50+-vrouwen voelt zich zelfverzekerder dan vroeger en meer dan de helft heeft zin in de toekomst.

Leef in het moment
Maar liefst 73% van de vrouwen trekt zich niet langer iets aan van wat anderen vinden. Om in het nu te leven en je op jezelf te concentreren, klinkt daarentegen makkelijker gezegd dan gedaan. Kan jouw zelfvertrouwen wel een boost gebruiken? Dan hebben wij 5 tips.

  1. Ieder mens ziet zichzelf als het middelpunt van zijn leven. En dat is juist heel goed! Anderen zijn waarschijnlijk zo druk met hun eigen leven, dat zij minder aandacht geven aan je minpunten dan jij denkt.
  2. Je leeft voor jezelf. Maak je eigen doelen en leef op jouw manier. Je hoeft je niet te gedragen zoals andere mensen willen, het gaat om jouw persoonlijke groei.
  3. Wees kritisch op het advies dat je ontvangt. Dit kan namelijk een reflectie van eigen onzekerheden zijn. En gelukkig is niet iedere levenservaring van toepassing op jouw leven. Advies is waardevol, maar ervaring nog waardevoller.
  4. Van kritiek naar respect. Hoe goed alles ook gaat, er zijn altijd mensen die alsnog kritiek hebben. Bedenk, dit is een veilige uitlaadklep. Het is makkelijker om te vertellen wat iemand verkeerd doet, dan te erkennen dat jij het misschien beter kan. Blijf daarom bij jezelf en bedenk dat kritiek soms uit respect, jaloezie of gewoonte komt.
  5. Neem het niet te persoonlijk. Als iemand een probleem heeft met jouw mening, dan is dat zijn/haar probleem. Zodra mensen om je heen zien dat jij je eigen weg inslaat, krijgen ze meer respect voor je. Want stiekem hebben we allemaal bewondering voor mensen die voor zichzelf kiezen.
     

Vijftigplus 2.0
Anita Witzier brengt de nieuwe generatie 50+-vrouwen graag onder de aandacht als columniste van ‘Laat zien wie je bent’: “50 plus is een interessante levensfase. Het was misschien een beetje ondergewaardeerd, maar het begint nu trendgevoeliger te worden. Ik zeg níet dat vijftig het nieuwe veertig is: vijftig anno 2016 is vijftig 2.0. Het is ook een soort missie voor me. Dit platform is voor mij een mooie plek om mijn ervaringen te delen en te laten zien dat het niet gaat om leeftijd, maar om leeftijdsgevoel.”

Lees ook: Nouveau-hoofdredacteur Claudia: '7 x de dingen die ik nog snel wil doen voor mijn 50ste'

*Het recente onderzoek van Procter & Gamble is gehouden onder 6.400 Europese vrouwen van 50 tot 64 jaar.