Jeuken je handen ook zo, nu de zon soms opvallend warm om de hoek komt kijken, waardoor die kale winterse tuin zo opvalt? Ze zeggen dat je pas vanaf 15 mei, het einde van de IJsheiligen, mag planten in de grond (want vanaf dan weinig tot geen kans meer op vorst), maar in maart mogen die jeukende groene handen al best uit de mouwen voor wat nuttige voorbereidingen. 

Zet de snoeischaar enthousiast in de vaste planten (het liefst tot zo dicht mogelijk bij de bodem) zodat de nieuwe bloei straks alle ruimte krijgt.

Snoeien en splitsen 
Maar doe het wel in een week waarin geen vorst is voorspeld - die de plant vlak na het snoeien zou kunnen beschadigen. Knip de dode bloemen van de hortensia’s en pak de lavendel aan tot op het dode hout. De vlinderstruik kan flink terug geknipt, maar niet verder dan tot 30 cm boven de grond (ik spreek uit ervaring; het prachtig paarse bloeisel stierf door mijn toedoen helaas een vroegtijdige dood), zodat er straks weer flink veel nieuwe scheuten aan kunnen groeien. De uit kun kluiten gewassen planten of de oudere planten waarvan het middelpunt kaal wordt en uitgegroeid raakt, kun je splitsen (lees hierover op de website van vtwonen) waarmee je ze een heel nieuw leven inblaast. 

Ook klimop en knotwilgen mogen rigoureus worden teruggesnoeid. 

De moestuin 
Dit is hét seizoen om aardappels, uien, knoflook en sjalotten in de grond te zetten, net als aardbeien en asperges. Sla, tomaten en bloemkool kun je nu alleen nog in een kas kweken, pas in de loop van mei is het warm genoeg om ze ook buiten in de grond te houden. Maar voor wortels, kruiden, spinazie en bonen is de tijd rijp, die kunnen heel goed tegen een frisse lentenacht. Zodat we straks onze verse salades uit eigen tuin op tafel krijgen. Hoe fijn is dat? 

Lees ook: 5 Tips voor een rustige geest (en een prachtige tuin)

Ook dol op tuinieren: Oprah Winfrey (bron: Instagram Oprah)

Een bosje rozen 
Rozen moeten drie keer per jaar gesnoeid worden, waarvan één maal in het voorjaar. Rozen zonder wortelkluit gaan tussen november en uiterlijk april de grond in, zodat ze zich nog optimaal kunnen nestelen voordat de bloei in gang komt (en de wortels het vocht straks maximaal kunnen opnemen, want rozen slurpen flink wat vocht op). Geef ze wat extra voeding voor een krachtige en prachtige bloei. En snoei de klimrozen een flinke stuk terug. 

Sophia Loren

Kleine moeite, groot plezier: bloembollen 
Ze vragen er alleen om in de grond gezet te worden en doen daarna volledig hun eigen ding. Met weinig moeite en een beetje water verrassen de droge bollen van gladiolen, dahlia’s, lelies en lelietjes van dalen je verderop in de zomer met een tuin vol kleur. Plant ze zodra de ergste vorst voorbij is. Hetzelfde geldt voor het zaaien van cosmea, die in augustus ook echt voor een kleurrijk feestje zorgt. 

Hyacinth 'Bouquet'

Een groene grasmat 
Het gras mag vanaf maart naar hartenlust geverticuteerd, bemest en ingezaaid worden waar nodig. Zodat de mat er met het stijgen van de temperatuur weer groen, dichtbegroeid en onkruidvrij bij ligt. 

Voor alles geldt hierbij wel: met de opwarming van de aarde en daarmee het verschuiven van de seizoenen zou het best kunnen dat maart een steeds frissere maand wordt, waardoor bovengenoemde werkzaamheden langzamerhand meer richting april zullen gaan bewegen. 

Vanaf nu dus weg met de treurigheid en op naar een vrolijke lente tuin vol geurige bloemen en kruiden.

Vandaag introduceert actrice, filmmaker en sociaal entrepreneur Hanna Verboom een nieuw lifestylemerk dat haar na aan het hart ligt: Palais brengt kwaliteit en duurzaamheid samen in 29 práchtige kussens. Nouveau.nl sprak met Hanna over dit mooie initiatief.

Hanna: "We leven in een tijd waarin het mogelijk is om luxe producten te ontwikkelen, die compromisloos zijn in kwaliteit en ontwerp, en tegelijkertijd respectvol naar onze aarde en de mensen die onze producten maken. Dit is waar Palais voor staat en daar geloof ik heilig in.  

We maken luxe interieurproducten, duurzaam gemaakt en met aandacht voor elke stap: Eerlijke lonen, geen uitbuiting en volledig herleidbaar. Ik ben heel erg trots op de oprichters, en het team in Nederland en India." 

Palais

"Het idee voor Palais bestond zo'n twee jaar geleden toen ondernemers Petra van Roon, Michiel van Heusden mij benaderden om mee te helpen. Doordat ik zelf veel reis en altijd al een voorliefde heb voor interieur sprak dit mij heel erg aan, het is absoluut noodzakelijk dat er grote verandering komt in de manier waarop we produceren en consumeren."

Favoriet

Dit is een van mijn favoriete ontwerpen!

De kleuren knallen eruit en deze combinatie van roze en oranje is heel eigenwijs. Daarnaast is het biologische canvas met hand borduurwerk, echt vakmanschap.

"Mijn verzameldrift gaat ver"

Ik reis veel voor mijn werk, overal waar ik kom verzamel ik de mooiste stoffen, antiek of lokale kunst. Soms laat ik iets verschepen maar meestal zeul ik het dagen mee, vastgebonden aan mijn backpack. Echt schatzoeken.

Ik weet nog dat ik tijdens mijn wereldreis 16 jaar terug een heel bijzonder masker had gevonden in Indonesië, 2 maanden lang heb ik ermee rond gelopen.. bus in bus uit. Het was een onding maar ik wilde het per se meenemen naar huis. Ik was er ontzettend trots op.

Een paar jaar later was ik in Mexico en liep een toeristenzaak in, de hele wand hing vol met exact hetzelfde masker. Toen heb ik wel hard gelachen om mijn verzameldrift."

De collectie

De eerste collectie van Palais bestaat uit 29 kussens, in warme tinten met unieke patronen, geïnspireerd op plekken van over de hele wereld in combinatie met het kleurenpalet van Matisse.

Laaf je aan het dieproze van Jaipur en de warme aardse kleuren van Marrakesh. De kussens zijn gemaakt van biologische stoffen als zijde, linnen en katoen en afgewerkt met borduursels, franjes en kleurrijke prints.

Exclusief verkrijgbaar bij De Bijenkorf Rotterdam, Den Haag en Amsterdam en online via de website van Palais. Vanaf 59,- euro.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Stel; je bent de 50 gepasseerd en je hebt nog helemaal geen last van de overgang. Lucky you! Toch is het goed om deze 5 dingen wel regelmatig te (laten) controleren. Doordat je lichaam langzamerhand steeds minder oestrogeen aanmaakt, is het belangrijk om een beetje extra op te letten.

Oké, als je opvliegers krijgt, je humeur grilliger is dan dat je gewend bent en je cyclus niet meer regelmatig is, kun je wel nagaan hoe laat het is.

Maar vaak is je lichaam vóór die tijd, soms al jaren, minder oestrogeen aan het aanmaken zonder dat je het merkt. Dat heeft wel gevolgen, je botten worden bijvoorbeeld brozer en je loopt een groter risico op hart- en vaatproblemen.

Experts adviseren daarom om vanaf je vijftigste jaarlijks je cholesterol, schildklierfunctie, glucosegehalte, vitamine D en bloeddruk te controleren.

Heb je het vermoeden dat je in de overgang bent en schrijf je daar bepaalde fysieke ongemakken als hartkloppingen of onregelmatige bloedingen aan toe? Niet doen! Ze kúnnen door de overgang komen, maar misschien ook niet. Better safe than sorry, dus laat je even goed nakijken.

Beeld: iStock. Bron: Libelle.be

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in