Internationale Vrouwendag (oorspronkelijk 'Working Women's Day') staat elk jaar op 8 maart in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld. Dit jaar ligt de nadruk op vrouwen die te maken hebben gehad met huiselijk geweld en nu krachtig in het leven staan.

Internationale Vrouwendag is in de twintigste eeuw ontstaan doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten, onder andere op het gebied van arbeid en kiesrecht.

De Amsterdamse Dam kleurt rood
Ook in het centrum van Amsterdam bundelen vrouwen vandaag hun female power en staan samen op voor de rechten, de vrijheid en de kansen van de vrouw. Vanaf 15.30 uur verzamelen vrouwen van onder andere Women’s March Amsterdam zich op de Dam. Hier zullen zij op spectaculaire wijze hun statement voor World Wide Women-power maken. 

Article continues after the ad

Boeklancering ‘Op hoge hakken in Afrika’
Aansluitend houdt de Amsterdamse spreker, auteur en initiatiefneemster van dit evenement Chantal Heutink van 16.15 tot 18.00 uur een signeersessie bij boekhandel Scheltema, ter gelegenheid van de lancering van haar boek Op hoge hakken in Afrika.
Chantal Heutink schreef het boek met de intentie om het verhaal (over schaamte, misbruik en ambitie) van de meisjes en vrouwen in Kenia te delen. Om taboes te doorbreken rondom vrouwelijkheid, zelfvertrouwen en bedrijfsfalen; een impact van Afrika tot in het Westen.

Wil je weten wat er vandaag in jouw regio of stad wordt georganiseerd? Kijk dan hier hier

Daarom 8 maart
Op 8 maart 1908 vond in New York de eerste staking door vrouwen plaats. De staking was gericht tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie en is beroemd geworden door onder meer de poëtisch verwoorde eis van de vrouwen: 'brood en rozen'.
In 1911 deed de Duitse socialiste Clara Zetkin tijdens een conferentie voor socialistische vrouwen in Kopenhagen het voorstel om 8 maart uit te roepen tot Internationale Vrouwendag. Deze datum werd echter niet overal aangehouden. In Nederland werd de eerste Vrouwendag gevierd op 12 maart 1912.