We zijn allemaal wel eens geïrriteerd (ja, ook de Obama's onder ons) en ongeduldig, maar waar worden we nou het méést ongeduldig van? Psychologie Magazine besloot het te onderzoeken en dit is het opvallende resultaat. 

Bijna vierhonderd mensen vulden op psychologiemagazine.nl een vragenlijst in over wat hen het meest ongeduldig maakt.

Die traagheid...
Onze grootste bron van ongeduld? Andere mensen. We verliezen ons geduld het snelst bij irritant gedrag van anderen. Waar we het ongeduldigst van worden: als mensen doelloos blijven doorpraten, traag zijn of klagen.De opmerkelijkste uitkomsten:

De top 3 van ongeduld-opwekkers
1. Mensen die heel lang doorpraten zonder een punt te maken: 66%
2. Mensen die traag zijn, bijvoorbeeld langzaam lopen: 58%
3. Klagende mensen: 44%

Article continues after the ad

Sta je ook altijd in de verkeerde rij?
Daarnaast verliezen we ons geduld het vaakst bij dagelijkse frustraties: 42% raakt geagiteerd als ze tevergeefs proberen iets te repareren; 33% ergert zich in wachtrijen, bijvoorbeeld voor een kassa, en 29% in een file.

Financiële problemen 'uitzitten'
Opvallend: relatief weinig mensen hebben er moeite mee hun geduld te bewaren in moeilijke tijden. Slechts 17% vindt het lastig om een ziekte of financiële problemen ‘uit te zitten’.

Lees ook: 15 Tips voor minder stress en meer balans

Gestrest of moe
De meeste mensen (85%) geven aan dat hun ongeduld vooral wordt ingegeven door de situatie (ze hebben haast, zijn gestrest of moe). Terwijl wetenschappelijk onderzoek laat zien dat - ook in moeilijke omstandigheden - kalm blijven juist belangrijk is voor ons levensgeluk.

Gelukkig is geduld te trainen, zeggen onderzoekers. Bijvoorbeeld door dagelijks op te schrijven waar je dankbaar voor bent: dat helpt om in lastige situaties niet te impulsief te reageren.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in