In deze drukke wereld draaien je hersenen overuren. We moeten aan honderd-en-een dingen denken, waardoor we gestrest en prikkelbaar worden. De meesten onder ons nemen niet eens vijf minuten de tijd om even te gaan zitten en te relaxen. 

Laat staan dat we een pauze nemen om 30 minuten te mediteren. 

Weer even zen in alle hectiek
Maar het is essentieel voor onze (geestelijke) gezondheid om elke dag even de tijd te nemen om pas op de plaats te maken en zo, geestelijk en lichamelijk, weer helemaal in balans te komen. Ben jij een bezige bij? Probeer dan eens deze zes simpele oefeningen om weer zen te worden tijdens je hectische dag. 

1. Mindful ademen
Deze oefening kun je staand of zittend doen, en eigenlijk overal waar je wilt. Het enige wat je hoeft te doen, is stilstaan en je één minuut lang te focussen op je ademhaling. Begin met met langzaam in- en uitademen: één cyclus duurt ongeveer zes seconden. Adem in door je neus en uit door je mond.

Laat je gedachten een minuut los, denk even niet aan de dingen die je later vandaag moet doen. Een minuut is misschien kort, maar door deze oefening krijgt je lichaam weer een stoot energie. Mocht je die minuut te kort vinden, probeer dan gerust twee of drie minuten op deze manier te ademen. 

2. Mindful observeren
Deze oefening is simpel maar erg krachtig. Hij is bedoeld om je verbonden te voelen met de natuur om je heen, iets waar je vaak niet bij stilstaat als je van hot naar her rent, op weg naar werk en afspraken. Kies iets wat je ziet in de natuur, dat kan een bloem zijn, een wolk, of zelfs de maan. Focus daarop en kijk er zo'n twee minuten naar.

Doe niets anders, houd alleen je gedachten bij datgene waar je naar kijkt. Kijk er eens naar alsof je het voor het eerst ziet en relax zolang als je concentratie dat toelaat. 

3. Mindful bewustzijn
Deze oefening zorgt ervoor dat je je bewust bent van kleine dagelijkse bezigheden en daar ook dankaar voor bent. Klinkt zweverig? Is het niet hoor. Maar soms vergeten we gewoon even hoe mooi ons leven is. Denk bijvoorbeeld eens aan iets wat je dagelijks doet, bijvoorbeeld je voordeur openmaken en je huis binnenstappen.

Als je dat bewust doet, en blij bent dat je die drempel weer over stapt, is het goed om daar eens bij stil te staan. Bij alles wat je hebt, de veiligheid of gezelligheid die het biedt. Of als je iets lekkers hebt gekookt: geniet van de geur en van het feit dat je het kunt delen met familie en vrienden. Bottom line, neem de dingen wat minder voor lief. Ook daar word je minder gespannen van.

Lees ook: 10 x eten waar je rustig van wordt (nummer 8 willen we elke dag wel)

4. Mindful luisteren
Ook een mooie oefening: probeer eens te luisteren zonder bevooroordeeld te zijn. En dan niet naar vrienden (al is dat ook een aanrader), maar doe dat eens met muziek. Kies een lied / nummer dat je nooit eerder hebt gehoord. Misschien heb je een album in je eigen muziekcollectie dat je nooit hebt beluisterd (geen tijd) of zoek een radiozender waarop je iets hoort wat jou triggert. Doe je ogen dicht en je koptelefoon op.

Probeer niet af te gaan (of af te haken...) op het genre, de titel of de artiest, negeer al die labels en sta jezelf toe om je te verliezen in de muziek. Je zult merken dat je, als je helemaal in een track opgaat, jezelf ultiem kunt ontspannen - want overgave is wel het codewoord (maar is dat niet met alles zo?). En dat tijdens één liedje! Zo simpel kan het zijn.

5. Mindful waarderen
Het enige wat je hier doet? Vijf zaken noemen die eigenlijk heel fijn zijn, maar die je normaal niet waardeert. Dat kunnen mensen of dingen zijn - jij beslist. En schrijf ze desnoods op.

Bijvoorbeeld: elektriciteit zorgt dat je lampen branden, de postbode brengt je brieven (nu even niet denken aan die blauwe envelop), je neus zorgt ervoor dat je de bloemen in het park ruikt, je vriend regelt weer - zoals altijd - de administratieve rompslomp vanavond (vindt hij leuk, jij niet), and so on.

6. Mindful lopen
Ja, gewoon, lopen. De seizoenen vieren. Fietsen kan ook, maar een fiets kun je ook pakken om 'even snel' ergens naartoe te crossen en dat is dan weer niet de bedoeling. Wandel eens wat vaker ergens naartoe als je bijvoorbeeld boodschappen moet doen (doet ook wonderen voor de 10.000 stappen die je in het gunstigste geval dagelijks zet). En doe dat eens bewust.

Voel je lichaam als je loopt, ervaar hoe je je voeten neerzet, voel je rug, je armen. Heerlijk ontspannen kan dat zijn, soms krijg je daardoor juist - gewoon door even te wandelen - de leukste invallen. En while you're at it: wees je ook bewust dat dat toplichaam er altijd voor je is. 

Hij is een vroege vogel, zij een nachtuil. Verschillende dagritmes en héél uiteenlopende visies op opruimen weerhielden topsporter Richard Krajicek (46) en gastredacteur Daphne Deckers (50) niet van een harmonieuze relatie. Integendeel. ‘Van Daphne word ik rustig.’

In de Nouveau van deze maand geven ze een openhartig interview in de rubriek 'Relatiegeheimen'. Hier alvast een voorproefje met een paar práchtige foto's.

Wat hebben jullie van elkaar geleerd?

Richard: ‘Daphne kan heel goed haar schouders ophalen als iemand – ik bijvoorbeeld - iets raars of onredelijks zegt. Ze weet hoe je een relatie leuk moet houden. Wat ik zeker geleerd heb, is aan tafel eten.

Vroeger thuis gebeurde dat nooit. Mijn ouders konden elkaar niet uitstaan, dus dat hielp al niet, en bovendien was ik vaak pas laat klaar met tennissen. Nu weet ik hoe belangrijk het is; aan tafel kun je even inchecken bij elkaar.’  

En wat heb jij geleerd, Daphne?’

Daphne: ‘Ik ben zakelijker geworden. Vroeger dacht ik dat je vanzelf opslag kreeg als je goed was. Niet dus. Erom vragen vond ik eng, want ik wilde vriendjes blijven met iedereen, terwijl Richard me heeft laten inzien dat sommige relaties zakelijk zijn en onderhandelen daarbij hoort.

En Richard heeft me geleerd dat sporten goed voor je is. Moe, een jetlag, beetje ziek? Ga sporten, zweet het uit! Zo zit ik helaas niet in elkaar, maar ik spreek wel twee keer per week af met mijn personal trainer, en dat vind ik vooral achteraf lekker.’

Kunnen jullie elkaar vergelijken met een dier, een boom en ’n geur?

Richard over Daphne:

Dier: ‘Een marmotje. Klein en zacht – en ze slaapt graag.’
Boom: ‘Een magnolia. Niet alleen een mooie boom, maar ook eentje met veel vertakkingen, die voor mij Daphne’s creativiteit en veelzijdigheid symboliseren.’ 
Geur: ‘Lavendel. Dat is een van haar lievelingsgeuren. Van lavendel word je rustig en ik word rustig van Daphne.’ 

Daphne over Richard:

Dier: ‘Een leeuw. Richard is bij ons thuis echt de leider.’
Boom: ‘Een eik. Een sterke boom, niet kapot te krijgen. Standvastig en goed geworteld.’
Geur: ‘Vers gemaaid gras. Het is fris, je wordt er vrolijk van én het doet me aan Wimbledon denken.’

In Nouveau lees je heel het dubbelinterview (8 pagina's!) over het lege-nest-syndroom, hoe ze elkaar ontmoet hebben, waarin ze verschillen (enorm!) en over hun liefde voor elkaar. "Als Daphne niet meekon, lag er altijd een lieve fax in mijn hotel."

Over Richard en Daphne:

In februari verschijnt van Daphne Deckers (50) een tweede roman: Dubbel zes. Haar eerste roman Alles is zoals het zou moeten zijn wordt komend jaar verfilmd.

Richard Krajicek (46) is directeur van het ABN AMRO-tennistoernooi en tenniscoach. Ook is hij oprichter en bestuurslid van de Richard Krajicek Foundation, die jeugdsportbeoefening stimuleert, playgrounds aanlegt en studiebeurzen uitreikt (krajicek.nl). 

Tekst: Monique van de Sande / FOTO’S: yvette kulkens. Styling: Mariette de Jong \ Visagie: Selke Stojancic

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Daphne Deckers wilde voor Nouveau graag een ontmoeting met prinses Laurentien. De overeenkomsten tussen beiden zijn opvallend: ze zijn  moeder, bekend, schrijfster, sterk begaan met de wereld Én aan het begin van een boeiend decennium. Genoeg stof voor een inspirerend gesprek.

Daphne: ‘Ik wil het uiteraard met je hebben over het thema van dit nummer: 50. Jij bent 52, ik word deze maand 50. Hoofdredacteur Claudia Straatmans, zelf 51, zei laatst enthousiast tegen me: “Wij vijftigers zijn de Gouden Generatie!”

Laurentien: 50? It only gets better!

Laurentien, geamuseerd: ‘It only gets better! Dat zegt natuurlijk iedereen, maar voor mij voelt het echt zo. Ik vond het ook heel cool om vijftig te worden. Misschien omdat het iets ongelooflijks had, zo van: de laatste keer dat ik mijn ogen dichtdeed, was ik volgens mij nog maar twintig.

Maar ook omdat ik het gevoel heb dat ik nu midden in het leven sta. De jas begint goed te zitten. In de oren van mijn kinderen klinkt vijftig al best een beetje oud, maar in mijn beleving is het vooral tijdlóós. Je zweeft overal een beetje tussenin en dat is heerlijk.’

Lachend: ‘Voor mij mag dit decennium dus nog best een tijdje duren!’

Daphne: In de media en de reclame wordt bijzonder gefocust op de leeftijdsgroep tussen 25 en 38, want dan ben je commercieel interessant. Terwijl er volgens mij ook nog heel veel gebeurt na je veertigste en je vijftigste. Je hebt ook meer te bieden, merk ik. Het moment dat je anderen kunt steunen met jouw ervaring en ideeën is nu echt aangebroken. Hoe ervaar jij dat?’

Laurentien: Ik merk dat ik steeds beter kan loslaten

Laurentien: ‘Ik merk dat ik binnen de dingen die ik doe steeds bewuster ruimte voor anderen creëer. Toen ik jonger was, voerde mijn eigen gedrevenheid meer de boventoon. Maar hoe ouder ik word, hoe meer ik voel dat mijn kracht ligt in vragen stellen, niet in het hebben van antwoorden.’

Laurentien komt nog even terug op een vraag van Daphne. Over ouder worden en groeien. ‘Ik merk dat ik steeds beter kan loslaten, dingen luchtiger opneem. Ik ben lichter geworden, voor mezelf en voor mijn omgeving.’

Daphne kijkt Laurentien lachend aan en zegt: ‘Vijftig, ik begin er zin in te krijgen!’

Lees verder in Nouveau

Daphne en Laurentien praten in Nouveau verder over het moeder- en schrijverschap, internetpesten (waar ze zelf regelmatig mee te maken hebben), verjaardagen vieren en hun relaties. Nu in de winkel!

Fotografie : Anne Timmer. Styling : Astrid Schilders. Haar & Make Up Daphne : Elles Nijkamp. Haar & Make Up Laurentien: Nicolette Brondsted.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in