Als het aankomt op het huwelijk, wil iedereen zeker weten of het goed zit. Maar waar komen dan al die huwelijksmythes vandaan? Dit lijstje ontkracht voor eens en altijd een aantal fabels.

Want sommige (onhaalbare) verwachtingen kunnen we best missen.

Mythe 1: liefde is… dat je nooit sorry hoeft te zeggen
Integendeel, in (sommige) huwelijken zeg je regelmatig “sorry”. De reden? Ruzies zijn er nu eenmaal. En eigenlijk is het een teken van een gezonde relatie om het ook eerlijk te kunnen toegeven wanneer je het mis hebt of spijt hebt van een opmerking.

Mythe 2: de kinderen komen op de eerste plaats
Natuurlijk kunnen de kinderen het meeste van je tijd vragen (en sta je met alle liefde voor hen klaar), maar de relatie met je man verdient evenveel prioriteit. Nu we ons nog net in de goede voornemens-sferen bevinden: plan één keer per week een dateavond met je geliefde. Een wijnproeverij, naar de film of een etentje misschien? Geniet ervan.

Mythe 3: twee keer seks in de week moet de standaard zijn
Een gezond seksleven is belangrijk voor een relatie, maar soms zijn er verantwoordelijkheden die in de weg kunnen zitten. Door een stressvolle week op het werk of toch die fles wijn bij dat etentje, kan je lust in slapen veel groter zijn. Het maakt echt niet uit, als jullie maar samen op één lijn zitten.

Mythe 4: liefde betekent dat je alles met elkaar doet
Jullie zijn getrouwd omdat je elkaars beste vriend bent, dat is duidelijk. Maar tijd doorbrengen in je eentje of met vriendinnen betekent geen devaluatie van jullie vriendschap. Verschillende mensen dienen voor verschillende ervaringen. Wat is hij blij dat je na Downton Abbey even met je vriendin uitraast over die tragische plotwending...

Mythe 5: ga nooit boos naar bed
Op de bank slapen is vreselijk, maar soms heb je toch even die ruimte nodig na een ruzie. En daar is helemaal niets mis mee. Het is niet gezond om voor een lange tijd wrok te koesteren. Zeg wat je wilt zeggen, laat de gedachtes indalen en ga verder. Ook al is daar soms een nacht alleen voor nodig. Tenslotte, morgen is weer een nieuwe dag.

LEES OOK: 8 tekenen dat jullie een goed huwelijk hebben (volgens relatie-experts)