Máxima was in 2002 bij de diploma-uitreiking van haar zusje Inés
Máxima was in 2002 bij de diploma-uitreiking van haar zusje Inés

De zussen Zorreguieta: vijf heel verschillende vrouwen.

Zussendag valt altijd op de eerste zondag in augustus en viert de unieke band tussen zussen, die elkaar de haren uit het hoofd kunnen rukken om een ongevraagd geleend truitje, maar elkaar ook door dik en dun steunen. Wie zijn de zusjes Zorreguieta en lijken ze een beetje op elkaar?

Article continues after the ad

Koningin Máxima heeft drie halfzussen uit het eerste huwelijk van haar vader, met Marta López Gil. De meisjes heten María (1956, links), Angeles (1958, rechts) en Dolores (1965, midden) Zorreguieta López.

Met María del Cármen Cerruti Carricart kreeg hij in zijn tweede huwelijk nog eens vier kinderen, waaronder twee meisjes: Máxima is de oudste, de in 2018 overleden Inés Zorreguieta was de jongste.

Maria

Máxima's halfzus Maria Zorreguieta is getrouwd met Adrián Vilov, over haar is verder vrijwel niets bekend.

Ángeles

(c) Instituto Leloir

Ángeles heeft twee kinderen uit haar eerste huwelijk met Fernando Galante, Sebastián en Facundo. Uit een tweede huwelijk met Adrián Vojnov kreeg ze nog een dochter, Ana. Ángeles is professor, werkt als microbioloog en is hoofd van het laboratorium van het Instituto Leloir, waar ze ook vice-president van de Raad van Bestuur is.  

Dolores

Dolores Zorreguieta is getrouwd met Harmond Grad Lewis. Zij is de meest kleurrijke zus en werkt als kunstenares, met macaber materiaal zoals hompen vlees, waarmee ze de 'vuile oorlog' verbeeldt. Hier zie je haar in een vleesjurk, lang voor Lady Gaga daarmee op de proppen kwam.

We zien Máxima nog niet zo snel deze handschoenen dragen, maar het is kunst. 

En tussen al haar soms wat griezelige, maar ook fascinerende ontwerpen door, ligt Dolores gewoon lekker met de kat op de bank.

Hoewel ze als kind wel deel uitmaakte van Jorge's tweede leg en meeging op vakanties, groeiden de gezinnen wat uit elkaar. 

"Dolores’ moeder was een autonome, intellectuele vrouw, een filosofe," zegt Marcia Luyten, die bezig is met het tweede deel van de biografie over Máxima, in de Volkskrant. "Veelzeggend is dat Máxima in New York niet aanklopte bij Dolores, die daar woonde, maar bij een vriendin. Toch mist ze nooit een expositie van haar halfzus. Máxima houdt van kunst."

Inés

Inés was dertien jaar jonger dan Máxima, zodat ze niet zo heel veel samen optrokken toen Inés klein was. Dat veranderde toen Inés wat ouder werd en haar oudere zus zich juist wel over haar ontfermde. 

Inés was in 2002 als 17-jarige een van de bruidsmeisjes (ze loopt hier achter de bruidegom) bij het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Hier op het balkon van het Koninklijk Paleis staat ze helemaal rechts. 

Daarnaast vervulde ze als peettante een prominente rol in de Kloosterkerk in Den Haag bij de doop van prinses Ariane, die als vierde naam Inés draagt. 

Inés studeerde psychologie aan de particuliere Universidad de Belgrano in Buenos Aires, speelde graag gitaar en zong erbij.

Toch had ze moeite haar draai in het leven te vinden, ze kampte met een eetstoornis en depressieve klachten. In 2018 overleed ze door zelfdoding. "Mijn kleine, lieve, begaafde zus Inés was ook ziek. Ze kon geen vreugde vinden en niet genezen", zei Máxima daar later  geëmotioneerd over. "Onze enige troost is dat ze nu rust heeft gevonden." In dat licht: heb je een lieve zus, dan is vandaag een goed moment om haar even te laten weten dat je van haar houdt. 

Foto's (c) ANP, Brunopress, Getty Images, PPE Agency

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in