Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

'Zien ze sneeuw, dan denken ze aan Friso'

Precies tien jaar geleden sloeg het noodlot toe. Het is een wrange dag voor de Oranjes. Op 17 februari 2012 kwam prins Friso in Lech onder een lawine terecht. Hij zou het ongeluk uiteindelijk, anderhalf jaar later, met de dood bekopen. Komend weekend begint voor veel Nederlanders de voorjaarsvaka...

'Zien ze sneeuw, dan denken ze aan Friso'

Precies tien jaar geleden sloeg het noodlot toe.

Het is een wrange dag voor de Oranjes. Op 17 februari 2012 kwam prins Friso in Lech onder een lawine terecht. Hij zou het ongeluk uiteindelijk, anderhalf jaar later, met de dood bekopen.

Komend weekend begint voor veel Nederlanders de voorjaarsvakantie. Een week later is Den Haag aan de beurt en reizen Willem-Alexander, Máxima en Ariane af naar hun favoriete Oostenrijkse oord. Ook Mabel en haar dochters komen er nog altijd graag, net als prinses Beatrix. "Voor de Oranjes geldt: het verdriet is er toch wel als ze op wintersport gaan", stelt een inwoner van Lech tegen het AD. "Zien ze sneeuw, dan denken ze aan hem.”

Geen airbag

Wat er die dag precies gebeurde, weten we inmiddels, tien jaar later, tot in detail. Friso was off-piste aan het skiën met goede vriend Florian Moosbrugger. Die dag was er lawinealarmcode 4 afgekondigd, op een schaal tot 5. Friso droeg, in tegenstelling tot zijn vriend, geen lawine-airbag, bedoeld om je boven de sneeuw uit te trekken mocht je bedolven raken.

Friso met zijn dochters in 2010

Wel had hij een lawinepiep, waardoor hij na 25 minuten onder de sneeuw gevonden werd. Toen was het al te laat. Na een periode in het ziekenhuis van Innsbruck volgde een tijd in een Londense kliniek. Uiteindelijk werd de middelste zoon van toen nog koningin Beatrix in juli 2013 naar Huis ten Bosch gebracht, waar hij op 12 augustus overlijdt.

Teken van kracht

Het jaar daarna, in februari 2014, verschijnen Mabel en haar dochters Luana en Zaria (nu 16 en 15) weer op de pistes van Lech voor een fotosessie. Het was de laatste keer dat ze deelnamen, maar het getuigt wel van enorme kracht. Dat hebben de Oranjes, deelt Claudius Thomé met het AD, een van de artsen van Friso in Innsbruck.

"Dat de koninklijke familie nog altijd naar Lech gaat voor de wintersport vind ik een teken van kracht. Ze leven door, zo goed en zo kwaad als het gaat.’’

Beeld: ANP/RVD

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in