Met z'n 50.000'en in een stadion, dat alleen al kunnen we ons niet meer voorstellen.

Vaak is het een besloten, chique bedoening, de avond voorafgaand aan een royal wedding. Dan wordt er temidden van (royal) bruiloftsgasten een feestje gevierd ergens in een prachtig paleis.

In Nederland deden we het in 2002 anders. Toen vierden we de vooravond van onze royal wedding met het hele land, in de ArenA en op televisie. Het besloten fuif was de avond ervoor al geweest, Willem-Alexander en Máxima stonden nog nét rechtop na alle festiviteiten (naast dat privéfeest en de verjaardag van koningin Beatrix ook een lunchconcert en na de ArenA ook nog een diner).

Article continues after the ad

Samen met gasten van over de hele wereld reden ze naar het Amsterdamse stadion om te laten zien hoe Nederland een feestje viert. 

Op Nederland 2 konden we met z'n allen meegenieten van misschien wel het grootste pre-weddingfeestje ooit. Waar hoogwaardigheidsbekleders en royals (denk Nelson Mandela, prins Charles, Haakon en Mette-Marit en koningin Noor) vanuit hun skyboxes verrassen en een beetje geschokt opkeken hoe 50.000 Nederlanders hun kroonprins en nieuwe kroonprinses toezongen.

Alle provincies kregen kaarten aangeboden, dus de feestvierders kwamen uit alle windstreken. En hoewel het óók echte stadiontaferelen opleverde (spreekkoren zelfs, wel vriendelijke), leken Willem-Alexander en Máxima er enorm van te genieten vanaf hun plekje tussen Job Cohen en toen nog koningin Beatrix.

Voor de nostalgiefactor hier wat bewegende beelden.

Ook was er natuurlijk muziek: van Willeke Alberti (Morgen ben ik de bruid was zelden zó passend) tot Van Dik Hout, Marco Borsato met Sita en Frank Boeijen. Andere tijden, dat staat op alle fronten vast. Maar heel leuk om weer eens terug te zien.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in