'We krijgen een nieuwe dynamiek in de familie.'

Tijdens het persgesprek na de zomerfotosessie ging het verrassend veel over prinses Amalia, prinses Alexia en prinses Ariane. We zetten de highlights even voor je op een rij.

Over bekende tieners zijn

Máxima: "Dat is heel mooi van Nederland en daar zijn we ook heel dankbaar voor. Dat die privacy van onze dochters echt in acht wordt genomen.

Article continues after the ad

Ze kunnen prima op de fiets naar school gaan, hockey, uitgaan af en toe. Ze kunnen best een normaal leven leiden en dat vinden we zo belangrijk."

Amalia's diploma-uitreiking

"Een bijzonder en emotioneel moment," volgens de koning. "Ondanks corona hadden ze er heel veel energie ingestoken om er toch iets moois van te maken. (...) Ze is zo ontzettend goed en lief toegesproken. Het was gewoon heel emotioneel."

Ook voor royal vaders vliegt de tijd: "Het is als gisteren dat ze aan onze hand de Bloemcampschool binnenkwam en nu loopt ze met een diploma aan diezelfde hand een andere school weer uit."

Amalia slaagde cum laude voor het VWO

Máxima (brede lach): "Haar cijfers waren best oké. Heel trots op haar. Ze heeft heel hard gewerkt. Niet alleen onze dochter, maar alle kinderen in Nederland. Echt bravo!"

Ze zei echter ook eerlijk dat Amalia  in de laatste fase ‘achter de schermen veel energie nodig om de concentratie en motivatie op peil te houden’.

Amalia's tussenjaar

"Ook daar speelt corona nog een grote rol", aldus de koning, die zei dat het  lastig is om afspraken te maken over een mogelijke stage omdat het voor veel bedrijven nog niet duidelijk is hoe het precies zit met thuiswerken.

"Het heeft weinig zin om achter een scherm stage te gaan lopen. Dus we zijn nog aan het puzzelen en kijken." Er wordt gekeken naar bedrijven in binnen- en buitenland, de prinses mag dus niet een jaar lummelen.

Amalia's talenten

Volgens haar vader heeft Amalia al sinds haar kindertijd ‘een groot empatisch vermogen’ en is zij zeer geïnteresseerd in andere mensen.

‘Op school is zij ook opgeleid als mediator’, zegt Willem-Alexander. ‘Ze vindt het leuk om andere mensen te helpen en bij te staan. Een echt mensenmens, dienend, geknipt voor de functie.’

Amalia's geste

Prinses Amalia liet vorige maand in een brief aan premier Rutte weten dat zij voorlopig afziet van haar wettelijke uitkering van jaarlijks anderhalf miljoen euro, waarover veel maatschappelijke en politieke opwinding was.

‘Zij zat ermee, had een idee en daarover hebben we gediscussieerd’, zegt Willem-Alexander, die zelf in 1985 de uitkering ook liever niet had ontvangen. Tegen journalist Renate Rubinstein zei hij indertijd dat het geld (toen 9 ton in guldens) hem in zijn vrijheid zou beknotten, omdat het land moreel meer recht op hem zou hebben. 

‘Dat was een dichterlijke vrijheid van de auteur’, zegt Willem-Alexander (hier met Rubinstein in 1988, hij was toen 21) nu over de passage in het boek Alexander dat Rubinstein over hem schreef. ‘Het was een andere discussie. De meerderjarigheid lag toen nog op 21, maar mijn staatsrechtelijke meerderjarigheid op 18. Premier Lubbers heeft geprobeerd dat ook naar 21 te brengen, maar daar wilde de Kamer niet aan. Daarmee is toen alles blijven staan en was de discussie afgerond. Deze situatie is anders. We hebben er over gesproken en zij heeft die fantastische brief geschreven, waar we erg trots op zijn.’

Amalia's 18de verjaardag

Willem-Alexander: "Met haar achttiende verjaardag is zij niet alleen gewoon meerderjarig, maar ook constitutioneel meerderjarig. Vanaf dat moment mag zij ook opvolgen en daar moet zij zich ook op voor gaan bereiden."

Volgens ZM zal Amalia vanaf haar achttiende verjaardag meer zichtbaar zijn en meer taken uitvoeren. Je kunt dan denken aan de toetreding tot de Raad van State in december en Prinsjesdag 2022 volgend jaar. "Tijdens haar studie is dat incidenteel", aldus Willem-Alexander. Hij moest zelf zijn eigen moeder wel eens vertegenwoordigen in het buitenland. "Ik kan me voorstellen dat het ook op die manier gaat."

Over in één keer twee kinderen de deur uit hebben

Amalia gaat zoals bekend een tussenjaar tegemoet, Alexia begint na de zomer op kostschool Atlantic College in Wales, waar ook haar vader op heeft gezeten.

‘Vreselijk’, zegt Máxima, ‘maar dat is de rol van ouders: koesteren en dan loslaten, zodat ze hun eigen leven kunnen oppakken. Ik ga ze enorm missen."

Ze zei ook: "We hebben al het vertrouwen dat zij het goed zullen doen. Ze hebben nog steeds een vader en moeder thuis. Als er een probleem is, zijn we altijd beschikbaar."

Prinses Ariane (14) blijft alleen met haar ouders achter op Huis ten Bosch. ‘We krijgen een nieuwe dynamiek in de familie’, zegt Máxima. ‘Misschien krijgen we wel een heel andere Ariane te zien.’

Willem-Alexander moedigt zijn dochters aan vooral te genieten en vrienden te maken "…want de vrienden die je nu maakt, maak je voor het leven. En sta open voor andere mensen." Over Alexia en haar internationale school: "Die gaat al die verschillende culturen meemaken, dag en nacht. Dat heb ik zelf ook ervaren. Als je 16 bent ken je jezelf genoeg, maar sta je nog als een spons open om invloeden van buitenaf tot je te nemen. De kansen die ze nu hebben, zijn fantastisch."

Over het Atlantic College

Door de coronabeperkingen heeft Alexia haar nieuwe school nog niet kunnen bezoeken.

Willem-Alexander: "Ik vind het wel jammer dat ik door corona niet met haar naar die school ben gegaan. Ze heeft het zelf ook nog helemaal niet gezien. Ze kent het alleen van verhalen en foto's."

Over het lege nest syndroom

Koningin Máxima vindt het zowel 'heerlijk' als 'vreselijk' dat na de zomer twee van de drie dochters uit huis gaan: "Je moet ze loslaten. Het wordt heel leeg."

Willem-Alexander: "Als je kinderen krijgt, zijn ze niet van jou maar je hebt de verantwoordelijkheid om ze klaar te stomen voor het verdere leven. Daar zijn we mee bezig geweest en ik denk op een manier dat ze echt terug willen komen."

Foto's (c) Brunopress, Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in